Víla kmotřička je černej chlap

Dočkal jsem se. Dočkal. Co jsem vídal ve svých horších snech, se stalo skutečností. I když někdy mám pocit, že svět to všechno dělá proto, abych se při psaní nenudil.

Budeme mít novou filmovou Popelku. Postarali se o ní tvůrci z Amazonu a ti rozhodně jdou s dobou a nehodlají nic nechat náhodě. Je sympatické, že půjde o Popelku zpívanou, což je o to sympatičtější pro naši zemi, neboť můžeme porovnávat s naší Popelkou z roku 1969 – jedno zrnko popela, jedno zrnko hrášku, abys taky věděla, že máš hejno brášků.

Jelikož nová Popelka bude hodně o písničkách, není nic divného, že ji bude hrát zpěvačka Camila Cabello, narozená v Havaně. Krásná ženská s hispánskými kořeny, v níž se ta divoká krev se v ní nezapře – tudíž se i rovnou objevily komentáře, které oznamovaly, že Popelka je, jak říkávala moje babička, kapku přičmoudlá.

Upozorňuju kritiky barvy pleti, aby tentokrát byli v klidu, protože to nic není proti tomu, až se objeví hlavní představitelka nové filmové verze Malá mořská víla, na níž už z dálky vidíte, že nebude původem hlubokými kořeny z Dánska. To teprve bude keců.

Ale aby si kritici přišli na své v Popelce obsazení Kmotřičky víly je ranou přímo do černého – doslova.

My Kmotřičku vílu moc neznáme. V našich verzích ji vždycky nahrazovalo ptactvo, protože to se straníkům líbilo více než stará žena mající takovou moc a majetek, že rozdává luxusní zboží jen tak. Ve starší Popelce, v té černobílé, to byl mluvící holoubek, v Třech oříškách již nemluvící sova – to byla ta doba, kdy se už i ptáci na rozdíl od těch z roku 69 naučili mlčet.

Jinde kmotřičku vílu mají, ale rozhodně nemají tu novou. Před asi rokem dvěma nazpátek tu jeden kolega rozebíral správné obsazení nového Jamese Bonda. Aby bylo vše korektní, navrhoval, aby Bonda hrála žena, afroameričanka, muslimka, lesba, jednooká a pohybující se za pomoci invalidního vozíku.

V Popelce tak daleko ještě nešli. Ale už se blíží. Kmotřičku vílu hraje muž, afroameričan, gay, pohybující se ve filmových ukázkách ladnými pohyby ženy.

To je kombinace, u které si řeknu – tak tohle opravdu musím vidět. Někteří řeknou, že ani náhodou, ale tohle já musím vidět, protože jsem vždycky chtěl být u toho, když se překračovaly hranice. Tohle něco odstartuje, to nějak cítím v kolenou.

Závěrem dovolte, abych řekl, že o novém Bondovi stále není jasno. Ve hře je pořád i Idris Elba, mohutný černoch. Ale zase si říkám, že když neuspěje, může zkusit štěstí někde jinde (nic proti němu, já ho mám rád). Může hrát ve válečném filmu Hitlera, v historickém Abrahama Lincolna, nebo si může střihnou roli Matky Terezy.

Teď už je možný úplně všechno.

Autor: Pavel Hewlit | neděle 4.7.2021 14:39 | karma článku: 33,80 | přečteno: 1137x