Samostatnost uzná jenom Rusko (Měli jsme tenkrát vlítnout na Slováky?)

Je to další Jugoslávie, tenhle poprask na Ukrajině. Pamatujete Kosovo? Dost podobných znaků. Jen v režii někoho jiného.

Nedivil bych se, kdyby došlo i na další "humánní bombardování", což je pro mě jeden z největších výrokových faux pas pana Václava Havla, když potřeboval Američanům ukázat jaký je kamarád a nám vrazil hřebíček do rakve, v níž jsme měli jednou pohřbít naši národní suverenitu.

Ale k dění na Východě. Takže od začátku. Krym. Dárek od Chruščova v padesátých letech za to, co dříve Ukrajině udělal Stalin.

A teď se podívejte na mapu, kde Krym je? Jestli si někdo myslel, že by Rus dovolil, aby jednoho byla v Sevastopolu americká námořní základna, tak je cvok.

Vzpomeňte si na Kubu, na krizi na začátku šedesátých. Taky se to v některých bodech podobá – akorát tenkrát se jaderný útok považoval za zahájení války, dneska už je takový úder její konec.

Pokud by se Doněcká a Luhanská republika rozhodly pro samostatnost, uzná ji pouze Rus.

Teď trochu mimo – proč jsme jako Češi nezaútočili na Slováky, když se chtěli trhnout? Jak by to vypadalo, kdybychom se nedomluvili? Co kdyby si to Klaus s Mečiarem nevyříkali? Možná by Slováci vyhlásili samozvanou Slovenskou republiku a my prováděli na hranici s nimi cvičení armády.

Možná by Slováci eskalovali přesuny vojsk a provokovali, zatímco my bychom mírově přesouvali armádu a přes nás jel náhodou někdo na cvičení.

Pokud tyhle pro ruské oblasti vyhlásí samostatnost, Západ to rozjede. Neuzná samostatnost, a pokud by na chvilku slyšel na slovo referendum, nikdy by jeho výsledky neuznal. Protože je nepotřebuje uznat.

Ptám se, proč chce Západ ovládat zemi blízko Ruska – asi ze stejného důvodu, proč chce Rus ovládat zemi blízko NATO. Každý z nich se bojí stejně, nechce u sebe toho druhého.

Pořád to samé – světovláda. Jedna stejná jako ta první.

Taky si říkám, proč tyhle státy – kterým se dřív říkalo satelitní neboli „nárazové pásmo“ – proč to nefunguje dál, ale v duchu vlastní nezávislosti, na níž by státy v tomhle pásu i vydělávaly. Dřív se tomu říkalo Hranice míru, dneska by to mohla být Osa záruky.

Máme novou hranici mezi Západem a Východem a bude na ní nová Železná opona. Bude se jmenovat jinak, možná Jaderná, ale bude.

Celý konflikt bude jenom o hranici a ideologii, která bude pro toho a toho ta nejlepší. Jak ta hranice, tak ta ideologie.

Podle mého není ideální ani jedno. Hranice, ani ideologie.

Jak sami vidíte, fungovat ani nebude. Nikdo se o to vůbec nepokusí.

 

 

 

Autor: Pavel Hewlit | pondělí 21.2.2022 18:01 | karma článku: 35,85 | přečteno: 1188x