Připravte si dvě obálky

Je to příběh ne starý jako lidstvo samo, spíš starý jako velké politikaření v něm, a to si myslím hned s úsvitem lidstva nepřišlo. Nejstarší řemeslo na světě taky není politik, ale někdo úplně jiný.

Ten příběh se děje pořád dokola a dít se i nadále bude. A jestli někdy skončí lidstvo, možná se stane v nějaké dost podobné formě u těch, kteří přijdou po nás. Nevím, jestli to budou výzkumy potvrzované "houpavky" (vypadá to jako chobotnice na suchu) nebo něco na způsob žvýkačky říznuté kaprem, ale ta podstata zůstane.

Vážení čtenáři, jsi poslední, komu onen příběh (a třeba jej znáš, hodně se vyprávěl v bývalém Sovětském svazu) předkládám, protože před tebou jsem ho prezentoval v dopisech politikům (podepsaným dopisům, bez urážek, bez úvodního oslovení "Milá Kurvo!"). Žádný z politiků mi neodpověděl, a ani jsem to nečekal. U některých dopisů v odpověď nedoufáte, doufáte v přečtení.

Příběh:

Odchází vůdce země a předává moc i kancelář novému vůdci. Dveře ani nezavírá, protože už se do ní s krabicí naplněnou fotkami a zarámovanými diplomy tlačí nový vůdce. Odcházející popadne svoji krabici a při míjení s novým říká:

"Nechal jsem ti na stole dvě obálky. Tu označenou číslicí jedna otevři, až se v týhle zemi stane nějakej velkej průser. Prostě až se něco podělá a budou Tě chtít sesadit. V téýobálce máš instrukce, jak krizi vyřešit."

Nový vůdce kývne a zeptá se:

"A tu druhou?"

"Tu otevři až přijde další průser. Taky tam budeš mít, co to vyřeší!"

Nový vůdce dá obálky do trezoru a začne vládnout.

Ze začátku jde všechno skvěle. Lid si užívá svěží vítr nového vůdce, změna je cítit všude kolem, všichni si myslí, kdo ví jak není dobře.

Jenže ne vždy je všechno a na pořád zalité slunce, tak se za dobu u vůdce objeví skandál, obvinění z korupce, najednou není tak líp, jak si všichni myslí, a vůdce cítí, že mu poprvé teče do bot.

Vyndá proto z trezoru obálku s číslem jedna a rozlepí ji. Uvnitř najde lístek a krátký vzkaz.

Všechno sveď na mě!

To je nápad, řekne si vůdce a všechno svede na svého předchůdce. A vida. Funguje to. Lid je uklidněný a všechno ve státě se zase obrací k lepšímu.

Tak to funguje několik let - jenže pak se skandály vrátí a udeří na vůdce čerstvou ničivou silou. Vůdce cítí, že situaci už nemůže zvládnout, a tak z trezoru vyndá druhou obálku.

Rozlepí ji a čeká na radu, která by tohle vyřešila.

I tentokrát je vzkaz prostý a v jedné větě.

Připrav si dvě obálky!

 

Autor: Pavel Hewlit | pondělí 11.10.2021 17:17 | karma článku: 30,70 | přečteno: 1169x