Na zádech, na koníčka, na Prymulu

Konečně jsem získal důkaz, že snaha o zapsání se do dějin jakýmkoli písmem, je skutečně plná nápadů.

A nedivte se. Kdo viděl nizozemský film Křídla slávy (natočil ho Čech), ví, že po smrti se budete mít tak, jak na vás stále žijící lidé na světě myslí. Vlastně ne "jak", ale že myslí. Je jedno, jak jste se do dějin lidstva zapsali, zdali dobře, či ohavně – pokud na vás myslí, jste za vodou a máte dobrý život po životě v nádherném hotelu. A jak nemyslí, smůla.

Takže snahy některých lidí jsou pochopitelné. Kdo by se taky chtěl utopit v moři zatracení, což je ve zmiňovaném filmu taky ukázáno.

Pan ministr se tentokrát ve snaze o dostatečné zviditelnění už trefil do černého. Stačilo k tomu uvědomění, že SEX prodává, a každý, kdo chce polechtat podvědomí jiných lidí, musí dříve či později na tuto stezku vyrazit.

Pan ministr je však gentleman, a proto do negližé nešel, ale namísto toho hodlá změnit základní příručky sexuální výchovy. Chce po nás sexuální věrnost. Zatím jenom sexuální.

Já si pamatuji jednou socialistickou. Naši ji měli v knihovně a snad se jmenovala něco jako Hovory před manželstvím. Obrázky v ní nebyly, takže pro náctiletého puberťáka ze začátku devadesátek minulého století nulová hodnota – avšak cestu jsem si k ní našel o něco později, když už jsem obrázky znal i live.

Psalo se v ní o souznění pocitů a věrnosti jednoho k druhému. Tudíž psalo se v ní o něčem, co zrovna bylo v rozporu s výroky doby, kdy jsem knihu četl. Promiskuita zase nabírala na obrátkách a že je někdo nevěrný, spíš patřilo mezi osobní plusy než veřejnou ostudu. O nemocech se tam taky mluvilo – ovšem úplně jinak než dneska pan ministr.

Já si myslím, že dneškem slova jako Láska nebo Zamilovanost končí. Máme nový význam. Pravda, nebude ze začátku tolik oblíbený jako slova předchozí, ale nová doba si žádá své a nesmíme se koukat na staré pořádky jako na nějaké dogma.

Pan ministr to myslí s námi dobře. Chce se vrátit k věrnosti, monogamii, ušlechtilým citům a jemným polibkům přes roušku. Chce, aby nám bylo dobře a my si ho za to pamatovali.

Už to nebude jako dřív. Musíme pochopit, že novinky nás mohou obohatit, a ne nám naopak ubírat na svobodě.

Už teď tu novou dobu dobu prymuluju. Buší mi srdce a jsem vzrušený. Jsem do ní zaprymulovaný až po uši.

Jenom tedy doufám, že to nepůjde tak daleko, že příště nebudu muset před stykem podávat hlášení nebo ho plnit jenom na rozkaz nadřízeného.

 

Naučný slovník – vydání 2025

"Prymulovat"

Být věrný, být zamilovaný, pociťovat lásku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hewlit | úterý 29.9.2020 14:11 | karma článku: 19,07 | přečteno: 862x