Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zapomněl jste na Krym, Polsko 1939, Tibet ...

1 0
možnosti
PS

P70e94t57r 79S89k23á69c87e32l

16. 8. 2021 23:01

Do názvu bych ještě přidal - Praha 1968 a Praha 1990. I když nešlo o zradu prostých lidí, ale politiků našich tzv. "spojenců". Nikoho jistě nepřekvapí, že mezi nimi vždy je USA, Francie, Německa. Jak dlouho ještě budeme věřit planým slibům?

0 0
možnosti
MS

Afghánistán zradil především afghánský lid, který dal přednost středověku. Kdyby chtěli, tak američanům, nebo afghánské armádě dodá informace, kde jsou jednotliví talibanci ukrytí. Za 20 let měli šancí dost.

6 0
možnosti
Foto

Ano, bylo málo kolaborantů.

0 0
možnosti
ZZ

Na zradu vlastní armády autor nepomyslel ?

Kdo má dělat pořádek v cizí zemi ?

Cizí armády ?

Má to chlapec celý nějaký pomýlený.

:-/:-/:-/

4 0
možnosti
VV

Marne hledam pro ta mesta nejakeho spolecneho jmenovatele, ktereho bych u toho nadpisu ocekaval.

0 0
možnosti
Foto

Kdo zradil lid v Kábulu? Zradila ho vlastní vláda, vlastní ozbrojené síly. Rozhodnutí Američanů chápu. Dvacet let se vojensky angažovali v Afghánistánu, stálo je to spoustu peněz, přes 2.500 mrtvých a ještě více raněných. A výsledky pořád žádné. Pokračovat dál už nedávalo smysl. O stažení z Afghánistánu rozhodl prezident Trump, dokončil to až prezident Biden.

Samozřejmě v regionu teď vzniknou problémy, spousta uprchlíků bude směřovat do okolních zemí, Evropy i Severní Ameriky. Ale problémy by měli řešit i ostatní a nenechávat vše na USA.

8 0
možnosti
JL

Proč tak pateticky? Pokud si vybavuju vietnamskou válku, Američani prostě neuměli zastavit postup velké armády s tou svojí hrstkou, kterou tam byli ochotni nasadit - asi 100 000, jednu dobu i více. Komunisti ale do toho šli totálně. Američani se to snažili to vynahradit napalmem, bombardováním Hanoje, lepší technikou - střelbou rotačními kulomety z helikoptér aj. - viz filmy. Ale nefungovalo to. Později US armáda říkala, že jim válku prohráli politici... Lidem se nelíbilo, že jejich vojáci bombardují napalmem děti - viz slavná fotka. Američani by rádi udrželi území, ale nepošlou za moře dost vojáků ani nemají kouzelné zbraně.... Něco podobného opakovali v Afghánistánu, ale ani tady nevyhráli, ačkoli tu není žádná džungle, kam se schovával Vietkong. Chtěli prostě vypadnout a předat moc místním, i za cenu, že to pak Afghánci podělají. Jenomže jsme viděli, že místní válčit s Talibanem nechtěli. Prostě pragmatické záležitosti - patos je zbytečný. Zatímco ve Vietnamu Američani šokovali brutalitou - vystřílením vesnic, bombardováním civilistů atd - tady místní mohamedáni o západní civilizaci většinově zájem neměli. Možná se teď dočkají klidu a za rok budou rádi, že to skončilo, ta Trvalá svoboda made in USA.

1 0
možnosti
TB

Vietnam máte trošičku šejdrem USA by dokázali zastavit Severovietnamské divize, pokud by použili všechny dostupné zbraně. Pokud ještě byla Jihovietnamská armáda schopná boje, tak je USA pouze podporovala letecky. Tento stav měl 3 etapy. V 1. etapě byla spolupráce s USA vynikajíci v 2 etapě to trochu začalo haprovat po svržení presidenta v roce 1963 a ve 3. fázi byla spolupráce znovu obnovena.

Trošku se mýlíte ještě v tomto, viet-cong nebyla organizace přinášející svoboda, což nedělali a Severovietnamské divize. Kdo nechtěl spolupracovat s těmito složkami byl zlikvidován. Starostu zabili a donutili vesnici spolupracovat v dodávkách potravin. Ostatně Severovietnamci si nedělali výčitky ani v dodávkách zbraní přes území Laosu a Kambodže a pokud se jim to nelíbilo, byli jejich složky zlikvidovány. Víte ta HO-či-minova stezka vedla přes tato území.

V horách bydleli kmeny, které vysloveně komunisty nenáviděli. Jinak USA se snažili dopravovat léčiva do odlehlých částí země. Nedělali jen špatné věci, a ty druzí zase nedělali jen dobré věci.

Víte je nutné si prostudovat tuto válku do hloubky, nikoliv brát jen povrchní věci za fakt. Víte taky proč v Hanoji nebyli bombardovány sovětské nákladní lodi, byť se vědělo co vlastně dopravují?

2 0
možnosti
PP

P37a17v56e46l 82P54o87n35e51c

16. 8. 2021 15:24

> Toliko velebeno NATO, a hlavně americká armáda, je pryč

Ano, je to smutné, ale proč se neangažovala více OSN? Právě jejich cílem je udržovat mezinárodní mír a bezpečnost. Zdá se však, že tento spolek nenachází dostatek politické odvahy pro závažná rozhodnutí. Tihle byrokraté řeší raději inkluze, je to jednodušší.

https://www.osn.cz/seznam-vsech-cilu-osn/

https://www.mocr.army.cz/nato/strategie-a-cile-nato-133/

4 0
možnosti
Foto

Problém je, že USA ignorují OSN a většinu svých útočných válek rozpoutaly bez souhlasu OSN. USA se staly největším ignorantem mezinárodního práva po II. světové válce.

1 5
možnosti
  • Počet článků 942
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik