Králové videa – hollywoodský příběh v Brněnsko-Slezském balení

Video – fenomén z přelomu století. Věc, která dokázala něco, o čem se dneska hodně mluví, ale nedělá. Spojovala rodiny, přátele, lidi dohromady.

O fenoménu jsem psal již před lety:

https://hewlit.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=652314

Podotknu navíc, že jde o součást kultury, která je tím zvláštní, že stála na hranici dvou zcela odlišných dob (socialismu-a kapitalismu), a v obou částech se dokázala vyvíjet – a to je cosi, co se všemu z oblasti kultury po revoluci nepovedlo.

Trojice lidí se rozhodla, že o tomto období a tomto přístroji a jeho neodmyslitelných doplňcích natočí dokument. Jenom tak. Žádný velký určitý plán hnedka na začátku. Velká produkce a velké cíle na konci. Dokument vznikal z nadšení – z něčeho, z čeho vznikají věci, kterým se nakonec říká, že od srdíčka.

Dokument začal mapovat životy lidí, kteří s tímhle fenoménem spojili svůj život a přinášeli do dávných studených dob závan západní kultury, do jehož většinové části patřily filmy, ale díky videu jste viděli i koncerty, různá televizní show nebo díly seriálů.

Nechci dál vyprávět, o čem dokument pojednává. Není důvod. Když Vás to bude zajímat, podívejte se na něj. Já chci ale právě vyprávět, proč by vás zajímat měl.

Někdy se věci přikloní k té lepší variantě a z kamarádského projektu nadšenců se stalo něco víc. Tvůrci a lidé kolem rozpoznali, jak se říká, potencionál (ale po pravdě poznali, že nevzniká jenom dokument s mluvícími hlavami, na který se mnohdy lidé dívají s počátečním zájmem a pak je začne nudit – se kecá a kecá a málo ukazuje). Uspořádala se sbírka, díky níž dokument dostal (řekněme, nechci snižovat kvality tvůrců) o lepší kabát a díky distribuční firmě získal i možnost být uvedený v kině.

A teď to důležité.

Paní Mirka Spáčilová tomu dala 70%.

Opakuji: Mirka Spáčilová dokumentu dala 70 %.

Pokud se divíte, proč jsem tak udivený, tak buď nic nevíte o procentech, nebo paní Spáčilové. Tuto ženu buď nenávidíte, nebo milujete. Nic mezi tím.

Recenze od ní:

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/recenze-kralove-videa-rychlodabing-hejma-neff.A200902_172627_filmvideo_spm

a ještě jedna z premiéry

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/kralove-videa-bulava-film-rychlodabing.A200904_569179_ostrava-zpravy_woj

Povím vám o drobném problému, který tento dokument zatím dostihuje, ale dá se změnit. Sítě kin u nás nejsou tak přející jako v budoucnu na Slovensku a někteří větší kinaři dokument neuvádí ve svých sálech. I přes velmi pozitivní recenze (a já je nebudu vypisovat, jsou dohledatelné na mnoha filmových a kulturních stránkách) dokument neuvádí, a diváky tak připraví o možnost tohle příjemné a zábavné (na rozdíl od jiných dokumentů se budete skutečně smát) v kině zhlédnout.

Není však nic jednoduššího, než se přímo u kinařů písemně ptát, proč dokument neuvádí. Já si osobně myslím, že u podobných projektů dojde na šeptandu mezi lidmi a diváci se objeví – byť třeba až se převalí další vlny toho a toho.

Můžete se přesvědčit sami – a pobavit se. Není totiž nic u tohoto díla pravdivější, že podobný dokument tu ještě nebyl – a tentokrát nejde o marketingová slova na plakátu, nýbrž o pravdu.

+

No dobře. Tak jo. Pokud jste klikli na odkazy, možná jste tam zahlédli takového tlustého, obrýleného, s šáličkou kolem krku jako zbytečný sekáč, dělá rozmáchlá gesta a je mi trochu podobný.

Tady vidíte, jak dlouho takový dokument trvá natočit – tak dlouho, až jsem do premiéry stačil zhubnout šestnáct kilo, a ledacos kolem sebe navíc pochopil.

Ano, mí drazí, jsem Král videa. Titul si zasloužím, protože jsem stejně jako mé královské kolegyně a kolegové do vašich domovů přinášel většinou nelegální zábavu – ale i tak titul na veřejnosti užívat nehodlám. Jsem skromný král. Král, co vás vozí tramvají.

PS: Pokud jsou někteří mí čtenáři z Olomouce, právě tam jedu na večerní promítání v kině Metropol. Dejte o sobě vědět, rád Vás poznám.

Králové videa, oficiální plakát - se svolením produkční firmy Film Europe

 

Autor: Pavel Hewlit | úterý 15.9.2020 13:24 | karma článku: 8,15 | přečteno: 291x