Chce Putin destabilizaci Evropy?

Už se to zase mele, a ne že ne, a už sami vnímáte, jak lidé a státy mění svoje názory na válku, a spíš než otázky morální nastupují otázky pragmatické, co a jak může být.

Můžeme začít hádankou – co mají společného Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko? To, že začínají přemýšlet, co je pro ně v těchto časech nejlepší, a jak moc chtějí svoje občany vystavovat krizi. Po očku můžete sledovat, i co se děje na Slovensku, kde už taky začíná vřít a lidé si uvědomují, co doopravdy chtějí.

Takže Putin. Nemyslím si, že je to šílenec, a potvrzují mi to kroky, které provádí. Mnoho lidí tady se třeba podivuje (mezi nimi i vojáci), proč posílá do bojů zastaralou techniku – odpověď je jednoduchá. Jemu tahle technika na boje zatím stačí. Než aby rezivěla někde ve skladu, poslal je do boje – a do boje za co? Taky prostá odpověď – do boje za nerostné bohatství, které (a to já si myslím už dlouho) už má ve smlouvách své odběratele, ačkoli to není nikdo z Evropy.

Do války rekrutuje mladé vojáky z východu, což je z hlediska populace v Rusku nekonečný zdroj síly, a pro boj používá starší munici, kterou si sám vyrobil – a ta odpověď na otázku proč? Protože mu to na Ukrajinu stačí.

Taky mě napadá, jak moc zprávy z bojiště připomínají, co jsme v Čechách slyšeli na konci Druhé války – Fašistické Německo stále vítězí a ve válce se očekává zvrat, před nímž ovšem musíme vítězně ustoupit, abychom nepřítele vlákali do pasti.

A co se děje Ukrajině z druhé strany? Svět jí posílá zbraně, zvláště Evropa. A teď se na to podívejte z té ekonomické stránky – máte pocit, že by Evropské státy produkovaly nadměrnou výrobu zbraní? Ani bych neřekl. Tím, jak své zbraně posílají pryč, berou ze svého, ale nedoplňují, rozhodně ne stejnou rychlostí, jakou dávají.

Žádná válka není jenom tak, jenom z vůle šílence. I Hitler ze začátku věděl, co dělá – a šílenství přicházelo až společně s prohrou. Otázka je, zdali Putin plánoval pouze boj o nerostné bohatství, nebo v tom bylo něco víc, a to destabilizace Evropy a opětovné rozdělení na dvě poloviny.

Jak si sami všímáte, pomaličku si mezi sebou začínáme uvědomovat, že nám dochází základní prostředky k životu. Ne že by nastala rovnou krize, ale už i varování před ní je krokem blíž. A není to krize jenom u nás. Bohatší státy už začínají určovat rychlost chůze podle pravidla, že kdo vydrží, půjde s námi, slabší kusy odpadnou.

Nečekejte, že by u nás nastala obdobná změna ve vnímání budoucnosti, jaká se bude dít v jiných evropských zemích, o nichž jsem psal v úvodu. Pan Fiala a jeho Vláda, která už ani nepřipomíná vládu téhle země, ale jako by sloužila někomu jinému, si stále budou držet svou a pan premiér dál bude vysílat a přijímat signály, čímž mi čím dál tím víc mi připomíná někoho na způsob diktátora, který neustále opakuje, že lid téhle země to vydrží a musíme se jenom situaci přizpůsobit – a pokud to vydržet nechceme, tak to jsou jistě štvavé signály Babiše, Putina, a možná v budoucnu i zelených mužíčků z Marsu. Ti už v české politice mají své místo. Obdobně jako Dva svetry.

Připněte si bezpečnostní pásy a držte si klobouky. Kapsy moc nemusíte, tam brzy nic nebude. Pojedeme z hodně dlouhého kopce a ze stran nás budou tlačit Putin s Fialou, přičemž se možná budou navzájem pobízet, že to by to mohlo jít ještě daleko rychleji.

Víte, aby byla pro někoho „legrace“. Protože nic jiného než legrace to zatím být nemůže, jelikož jak jsme si už řekli, šílenství přijde až s prohrou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hewlit | pátek 26.8.2022 11:24 | karma článku: 31,79 | přečteno: 697x