Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zůstane jen to dobré

Když někoho či něco ztratíte, ať už odešel či zmizel z vašeho života jakkoliv, cítíte přirozeně smutek. Někdy dokonce velice hluboký smutek. Lidská mysl je však obdivuhodná v tom, jak umí postupně přeměnit vzpomínky. Biff ve hře Smrt obchodního cestujícího nad hrobem svého otce úplně vymaže vše zlé, kvůli čemu se s ním rozhádal a možná ho i nenáviděl. Pamatuje si jen to, jak spolu opravovali přední verandu či boudu pro psa, a kolik užili legrace.

Jak je možné, že Biff dokáže a chce vzpomenout jen na to dobré? Je to proto, že prostě přijdou chvíle, kdy toužíte jen po hezkých a přívětivých myšlenkách? Schválně, pamatujete si, jak vám váš první pes rozkousal tenisku, nebo spíš pocit, když vám láskyplně olízl ruku na uvítanou? Cítíte ještě, jaké to bylo, když se to malé koťátko, co byste občas s chutí prohodili oknem, poprvé vděčně stočilo na váš klín?

Nebo zážitky s lidmi, kteří už s vámi nemohou být. Mám třeba (jednu z mnoha) nesmazatelnou vzpomínku na svou babičku, jak jsme spolu bloudily cestou k zubaři. Bloudily jsme při každé návštěvě ordinace a moc jsme se u toho nasmály. A nyní, po letech, mám neodbytný pocit, že se ztrácela schválně, abych nebyla z návštěvy lékaře napjatá. Nutno přiznat, že se ti to povedlo, babi, k zubaři chodím zásadně s úsměvem.

Taky mám jednu velice mlžnou vzpomínku na dědu. Když jsem byla malá, zdávala se mi často jako sen. Tak často, že jsem dokonce i pochybovala, že se to opravdu stalo. Vzpomínám na to, jak mi děda věnoval pannu. Už vůbec nevím, jaká byla, s jistotou vím, že byla schovaná za hodinami a mně zůstal vřelý pocit na duši.

Vřelý pocit. To je asi hlavní důvod, proč prostě zůstane jen to dobré. Proč vzpomínat, jak se člověk s někým hašteřil nebo nepohodl? Raději se zasměju nad momentem, kdy jsme si jako blázni citovali dialogy z filmů a váleli se smíchy na podlaze. No schválně, zkuste zapátrat ve své mysli a vzpomeňte na lidi, kteří se vám nějak vytratili ze života. Jistě najdete jen pocit, že jste rádi, že jste je mohli znát a prožít s nimi spoustu veselého.

Máte také čichovou vzpomínku, jako já? Je to velmi zvláštní, ale jakmile cítím pach či vůni spálené mrkve, okamžitě mi to evokuje bratrance a jeden krásný den, který jsem s ním strávila. Proč u nás doma vařil právě dušenou mrkev, to už se nedozvím, ale každopádně ji tehdy spálil na uhel. A možná ten den vůbec nebyl krásný, nýbrž úplně prachobyčejný, ale pro mě už navždycky zůstane dokonalým (až na zpackaný oběd).

Vzpomínky se vám časem pomíchají, možná i vyblednou. Ale to dobré zústane. Udržte si ten pocit, že vás někdo miluje, že pro vás spálí mrkev, nebo jen touží po tom vás rozesmát, když máte slzy na krajíčku. Je mi ctí, že mám takové lidi kolem sebe a myslím, že by si jeden po druhém zasloužili objetí a velkou pusu... A myslím, že tento plán začnu plnit hned ráno.

A i když se třeba s někým pohádáme nebo rozkmotříme, vždycky stojí za to zkusit to urovnat. Dejte si předsevzetí už teď a dělejte radost svým blízkým. Nejenže je potěšíte, ale také si zařídíte celou řádku těch nejkrásnějších vzpomínek.

Autor: Helena Herynková | středa 22.10.2014 2:34 | karma článku: 8,90 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Helena Herynková

Češi jsou národ houbařů

Jít na houby je každoroční kratochvílí většiny z nás. Ale ne každý si je jistý, že pozná všechny úlovky. Najděte odpovědi na nejčastější otázky o houbách v povedené publikaci.

15.10.2023 v 9:18 | Karma: 5,72 | Přečteno: 175x | Diskuse| Hobby

Helena Herynková

Toxické vztahy ničící život

Domácím násilím nejsou jen viditelné modřiny, oběti trpí rovněž psychickým terorem, který ubližuje úplně stejně. A navíc se o to hůř odhaluje. Seznamte se s gaslightingem v alarmujícím románu Srpny.

23.9.2023 v 11:22 | Karma: 5,99 | Přečteno: 235x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Knihkupectví, kde se psala historie

Shakespeare & Co. je knihkupectví v Paříži, které by měl znát každý pravověrný knihomol. Objevte místo, kde se svého času scházela největší literární esa a kudy kráčely dějiny. Ponořte se do románu Američanka v Paříži.

20.9.2023 v 11:54 | Karma: 3,95 | Přečteno: 98x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Smolaři z Vlaštovčího kopce

Příběh lidí, kterým se smůla lepí na paty, doslova i obrazně, ale přesto se nevzdávají a bojují s osudem. Nechte se pozvat mezi neoblomné smolaře v románu Vlaštovčí kopec.

16.9.2023 v 10:55 | Karma: 0 | Přečteno: 77x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Zvířata a jejich pomoc

Každé setkání se zvířetem nás ovlivňuje a zanechá v nás nesmazatelnou stopu. Zda ale zvířata skutečně umějí léčit a přinést člověku tolik kýženou psychickou pohodu, to prozradí čtivá publikace Léčivá síla zvířat.

13.9.2023 v 11:48 | Karma: 3,82 | Přečteno: 107x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,03
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.