Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Listy vonící láskou

Milostné dopisy v dnešní době již bohužel téměř patří minulosti. Při současných možnostech vteřinové korespondence je psaný dopis vzácností. Jako na vzácnost se podívali v Divadle v Celetné na listy slavných literátů.

Divadelní spolek Kašpar proslul mimo jiné i tím, že si občas vyberou ke zinscenování i nečekaná témata a texty. Podobně neotřelým nápadem je též inscenace Dopisy, která měla premiéru vloni v květnu, měsíci lásky. Láskou je totiž představení skrz naskrz prodchnuté. Dopisy, divadelní tvar na pomezí scénického čtení a milostného mikrodramatu, jsou souborem milostné korespondence slavných literátů 19. a 20. století.

Režisér Jakub Špalek dal svým hercům možnost výběru z knihy Milostný listář. A že bylo z čeho vybírat, tento výbor totiž obsahuje milostnou korespondenci českých mistrů pera od Máchy po Ortena. Napsat krásný a vzletný milostný dopis je velké umění. Kdo jiný by měl v této disciplíně vynikat lépe než ti, kteří si svými slovy dokázali přitáhnout celé davy. Z dopisů pak vznikla láskou vonící a pulzující inscenace, která diváka pohladí po duši a možná i poučí o některých spisovatelích, které nezná až tak dokonale.

V nešťastnou prozaičku Boženu Němcovou, píšící v nejtěžších dobách manželu Josefu Němcovi, se proměnila Eva Elsnerová. Ilona Svobodová a Aleš Petráš ztvárnili mileneckou dvojici Sofii Podlipskou a Jaroslava Vrchlického. O dvacet let starší Podlipská chtěla básníka přivést na správnou cestu a nakonec jej oženila s vlastní dcerou. Jejich tajná láska však trvala dál. Dalším párem je literární kritik F. X. Šalda v podání Lukáše Jůzy a Šárka Vaculíková jako spisovatelka Růžena Svobodová. Šalda udržoval s vdanou spisovatelkou intimní a intenzivní vztah.

Nemocí zásadně postiženého Jiřího Wolkera představuje Jan Potměšil, spolu s hravým a rozverným láskyplným psaním jeho milé, Máně (Marii Koldové). Štěpán Coufal propůjčil svůj hlas listu mladého Jiřího Ortena, píšícího své životní lásce Věře Fingerové.

Pravým vyvrcholením a třešničkou na dortu milostné korespondence se pak stává poslední dopis v podání Miloslava Tichého. Tichý nejenže dopis přednese, ale na těch pár minut se doslova promění ve slavného Karla Čapka, jenž se své lásce a manželce Olze Scheinpflugové svěřuje s niternými pocity při cestě po Itálii.

Možná vám přijde divné vynášet na světlo něco tak intimního a vysoce soukromého, jako jsou milostné dopisy. Ale vězte, že poté, co po posledních krásných slovech Karla Čapka utřete zatoulanou slzu a naberete zatajený dech, okamžitě zatoužíte po dalších listech.

Inscenace Dopisy v Divadle v Celetné sice trvá jen asi hodinu, ale zaměstná vaši mysl na mnohem déle. A možná vás i postrčí k tomu, abyste si opět přečetli některého z českých klasiků minulých dvou století. S osudy všech zmíněných spisovatelů ze záznamu seznamuje Jitka Nerudová.

Autor: Helena Herynková | úterý 7.2.2017 14:39 | karma článku: 6,89 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Helena Herynková

Potěšte zahradní kutily

Na zahradě je pořád co dělat, ať jde o terasu, zahrádku jako dlaň nebo obrovskou zahradu, vždycky je čas a prostor na nějaké vylepšení či vychytávku. Nové nápady přicházejí s knihou Zahradní projekty pro kutily.

19.12.2023 v 11:57 | Karma: 5,77 | Přečteno: 181x | Diskuse| Hobby

Helena Herynková

Nový knižní bonbonek Patrika Hartla

Tři hrdinky, jeden týden a hromada problémů, které se jim postaví do cesty. Patrik Hartl přichází s novým románem a slibuje, že to bude pořádná jízda. Připravte se, přicházejí Gazely.

17.12.2023 v 10:06 | Karma: 7,99 | Přečteno: 240x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Pozvánka do míst, kde se rodila hudba

Nahlížení do soukromí slavných patří mezi moderní formy zvědavosti. Poznejte místa, kde žili své obyčejné i neobyčejné životy slavní hudební skladatelé, a stvořili zde svá největší díla. Otevřete Příbytky hudby.

14.12.2023 v 13:48 | Karma: 4,63 | Přečteno: 99x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Cesta ze tmy ke světlu

Co dělat, když se vám život rozpadne v ruce na tisíc kousků? Upadnout do splínu, nebo se pustit do boje? Hrdinka stejnojmenného románu zjistí, že cesta ze tmy zpět ke světlu může vést přes horké vafle a ledové koupele.

12.12.2023 v 13:01 | Karma: 5,92 | Přečteno: 148x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Posbírat střípky života a nadechnout se k novým výzvám

Přežila válku, doma má milujícího muže a svůj rodný dům. Přesto si ani v nejmenším není jistá, co dělat se životem. A v její vlasti se mísí staré a nové politické názory, které mohou pořádně zamíchat kartami. Nastává Nultá hodina.

10.12.2023 v 14:30 | Karma: 3,03 | Přečteno: 79x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,03
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.