Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hodina s doktorem Faustem

Únikové hry jsou hitem posledních let, při kterém se můžete skvěle vyřádit. Únikovým hrám jen tak neuniknete, ale vybírejte s rozmyslem. Já vyzkoušela Fausta, podle mého názoru jednu z nejlepších, na něž v Praze narazíte.

Co je to úniková hra?  Na šedesát minut vás, s týmem, který si přivedete, zavřou do místnosti, z níž máte s pomocí indícií a nápověď uniknout. Většinou spočívá únik v hledání určitého počtu klíčů či jiných rekvizit, díky nimž nakonec otevřete vchodové dveře. Jako pomocníky můžete, mimo kamarádů z týmu, využít logiky, zručnosti, rychlosti a všímavosti, abyste rozluštili včas všechny záhady. Nabízí se nepřeberné verze a možnosti, kde si únikovou hru užít. S přáteli jsme se v srpnu vydali osvobodit duši doktora Fausta.

Sice jsem ještě jinou hru nevyzkoušela, ale z ohlasů i vlastní zkušenosti mám pocit, že se jedná o únikovku v současné době nejpovedenější. S hrdostí předesílám, že jsme zvítězili, navíc, podle mě, v poměrně dobrém čase. Úniková hra Faust, z produkce společnosti Enigma Prague, v sobě snoubí tajemno, historii, legendy, a především stojí na základech příběhu doktora Fausta, slavného vědce a alchymisty. Snad všichni jeho osud znají. Kdo nezná, před návštěvou hry jej nastuduje, aby se na něj Faustův duch nerozzlobil.

Faust upsal svou duši ďáblu a na oplátku získal věčné mládí a šanci poznat všechny slasti, které život nabízí. Jenomže sázet do hry vlastní duši se nevyplácí a Faust o tu svou nakonec také přišel. Je-li vám ho líto, můžete svým umem jeho duši za hodinu z pekla vykoupit. Ale pozor, Mefistofeles je stále na stráži a vůbec vám to neusnadní! Pokud nestihnete vyluštit za šedesát minut všechny úkoly, přijdete o duši svou a propadnete peklu.

Úniková hra Faust hojně a velmi efektně využívá všemožných divadelních prostředků. A není divu, když jejím autorem je herec a režisér Petr Mikeska. O výtvarnou stránku se postarala scénografka a kostýmní výtvarnice Agnieszka Pátá-Oldak, herec Ivo Theimer pomáhal svou manuální zručností. A také mají z boleslavského divadla geniálního Honzu Kubína, který vymyslel celou řadu nepochopitelných hejblat umožňujících hru. „Já myslím, že jimi hýbou skřítci, ale je v tom elektronika, fyzika, chemie a jiná magie,“ říká sám autor a vy máte při hraní úplně stejný pocit.

Zdravý rozum vám sice říká, že v té obyčejné místnosti je jen spousta velmi umně připravených a k dokonalosti dotažených triků, jakmile se však z reproduktoru ozve hlas Faustova ducha (v podání Petra Mikesky), okamžitě vás zamrazí. Rozhodně zde nebudu prozrazovat cokoliv z obsahu nebo jakékoliv z kouzel, která při únikové hře zažijete. Nechci totiž rozzlobit Faustova ducha a vás připravit o překvapení. Ale rozhodně se mohu podělit o skvělé dojmy, které si ze hry odnesete. Budete pyšní, že jste přelstili všechny nástrahy, zjevné i skryté, a zvítězili. Ale hlavně budete odcházet pobaveni, osvěženi a s pocitem, že i dospělí si dovedou hrát, když překonají stud a předsudek, že hraní je jen pro malé děti.

I když si možná budete ze začátku připadat jako blázni, poddejte se příběhu a nechte se unášet na vlnách mystiky. Úniková hra Faust se vám velmi snadno vryje pod kůži a nakonec budete ještě litovat, že trvá pouhých šedesát minut.

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 15.9.2016 8:07 | karma článku: 8,43 | přečteno: 140x
  • Další články autora

Helena Herynková

Dobrodruh přezdívaný Náčelník

Muž, jehož zná snad každý příslušník skautského, trampského a toulavého lidu naší republiky, se představuje v novém světle. Náčelník, knižní rozhovor, díky němuž zjistíte, že zvídavost a touha po objevování jsou nehynoucí.

7.12.2023 v 14:20 | Karma: 10,26 | Přečteno: 212x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

První díl očekávané krimi série

Zapadlý kout islandského venkova, nevysvětlitelná vražda celé rodiny a mnohá tajemství, která musí odhalit dvojice vyšetřovatelů. Kola nové, očekávané série Černý led se roztáčejí v prvním dílu s názvem Není úniku.

3.12.2023 v 12:30 | Karma: 5,25 | Přečteno: 177x | Diskuse| Kultura

Helena Herynková

Hodně překvapivé čtení

Mrtvoly, které zřejmě nejsou zcela mrtvé. Zavraždění bez zjevného důvodu a svérázná partička vyšetřovatelů. Odplata za pradávné příkoří, které je nesmazatelně zapsané v dějinách amerického jihu. Jižanské stromy divné ovoce nesou.

30.11.2023 v 16:42 | Karma: 5,97 | Přečteno: 154x | Diskuse| Společnost

Helena Herynková

Staňte se skvělým amatérským stopařem

Támhle se procházela rodinka divokých prasat, u krmelce se byly občerstvit srnky i statný jelen a tudy zase hopkal nenápadný zajíc. Pronikněte do tajemství lesů i luk a naučte se rozpoznávat Stopy evropských zvířat.

27.11.2023 v 15:07 | Karma: 0 | Přečteno: 114x | Diskuse| Hobby

Helena Herynková

Kanadský literární road trip

Dobrodružná cesta napříč Kanadou, která má sice jasně daný cíl, ale ten se může nakonec změnit. Dvě ženy, jejichž životy se onou výpravou každopádně změní. Bláznivá jízda právě začíná a potěší všechny čtenáře humorných příběhů.

25.11.2023 v 12:20 | Karma: 6,34 | Přečteno: 151x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 6,03
  • Průměrná čtenost 284x
Narodila jsem se a žiju v Praze, vystudovala jsem Obchodní akademii. Dvacet let jsem pracovala v oblasti knižního marketingu a PR. Od podzimu 2022 jsem přesídlila do bankovnictví, ale vášeň pro psaní a knihy mě rozhodně neopustila. Ve volném čase píši divadelní a knižní recenze, nebo glosy k současnému dění, a s chutí pěšky objevuji různá zákoutí krásné Prahy.