OSN - Organizace Soustavně Neschopná

OSN pravidelně odsuzuje násilí, přijímá rezoluce, ale ve skutečnosti násilí páchanému na nevinných lidech zabránit nedokáže. Vrcholem úsilí této organizace jsou pozorovací mise, na kterých vraždění pokračuje pod dozorem „modrých přileb“.

Organizace OSN byla založena po druhé světové válce, a to zejména z důvodu zabránění válečným konfliktům a utrpení nevinných lidí. Možná je na místě se ptát, jak zmíněný účel tato organizace naplňuje. Kolika válečným konfliktům zabránila a kolik lidí ochránila tato obrovská organizace s astronomickým rozpočtem?

Cituji z oficiálního webu OSN: Dva vysoce postavení představitelé OSN vyzývají mezinárodní společenství k přijetí okamžitých rázných kroků k naplnění odpovědnosti za ochranu civilního obyvatelstva Sýrie před dalšími masakry. Syrská vláda podle nich v ochraně civilistů očividně selhala“.

Je to však zejména OSN, která pravidelně v ochraně civilistů selhává. Vrcholným selháním byl její debakl při řešení konfliktu ve Rwandě. V oblasti, která byla pro země schopné vojenského zásahu z hlediska politického i ekonomického nezajímavá, to byla právě OSN, od které se očekával zákrok. Výsledek? Nic, prostě nic. OSN nebyla schopná ani vyhlásit embargo na dovoz zbraní do země, ani vytvořit demilitarizované pásmo, kde by lidé našli ochranu!

Jak se tedy OSN poučila ze svých chyb, za které se mezinárodnímu společenství veřejně omluvila? Občanská válka v Sýrii trvá již bezmála půl roku, a jako v každé válce jí nejvíce odnáší civilní obyvatelstvo. Přináší s sebou pro nás nevídaná, avšak v těchto končinách běžná, zvěrstva jako je upalování žen a dětí, sekání končetin, mučení apod.

Zkusme se teď nedívat na to, že je to pro spoustu zbrojařských firem skvělý byznys, pro pár jedinců, majících kontakty v OSN, příležitost jak vydělat na prodeji humanitární pomoci, a pár politiků se před volbami zviditelní na různých summitech svými prohlášeními o humanitární katastrofě, potřebě demokracie a podobnými kecy. Ano kecy, protože nic jiného než kecy to nejsou. A jestli to situaci více nekomplikuje, pak to situaci postižených civilistů rozhodně neřeší. Do podoby jejich politického uspořádání nám ani světu nic není.

Nabízí se otázka: kolik neschopnost této organizace stojí? Celkový rozpočet OSN je více než 5,5 miliardy dolarů. Zajímalo mne tedy, jak je s prostředky ve prospěch zachování míru a zabránění válečných konfliktům ve světě nakládáno. Musím říci, že ve světle masakrů civilistů v Sýrii jsem si připadal tak trochu jako po přistání na cizí planetě. Upozorňuji čtenáře, že se nejedná o aprílové vydání mého blogu, vše je na oficiálním webu Informačního centra OSN v Praze.

Z akcí a zpráv OSN vybírám:

Dlouhá a náročná cesta k udržitelnému rozvoji

Široká podpora iniciativě Udržitelná energie pro všechny

Nový model pro ekonomiku 21. století

Šéf pozorovatelské mise OSN vyzývá strany konfliktu, aby umožnily bezpečný odchod civilistů z bojových zón

Sílící ekonomický potenciál Afriky

Zelená ekonomika: Týká se to i vás? (Světový den životního prostředí 2012)

10 praktických bodů pro zelenější planetu

Seminář: Hledání souvislostí: rozvoj, lidská práva, ženy a zemědělství v Africe

OSN podporuje Hodinu Země

Seminář: Obnovitelné zdroje energie v Africe. Příležitosti a rizika.

Letos poprvé: Světový den rozhlasu

Soutěž OSN pro grafické designéry: Inspirujte druhé k ochraně vody

Budeme-li držet spolu, nic není nemožné: Pan Ki-mun zahájil druhé funkční období v čele OSN

 

Co je to za projekty, kam OSN směřuje prostředky ze svého rozpočtu? To budeme pohodlně sedět v moderně vybavených zasedacích místnostech a hledat souvislosti o Obnovitelných zdrojích v Africe, zatímco v Sýrii budou masakrovat civilisty? A co dělala OSN, když se ve Rwandě vraždili lidé? Slavila světový den rozhlasu? *

 V tomto směru si dovolím tvrdit, že OSN zcela selhává ve svém účelu, mrhá penězi a ztrácí důvod své existence. Řadí se k mnoha organizacím založených se vznešeným úmyslem, které však jen čerpají veřejné peníze a krmí bandu byrokratů, vymýšlejících si nesmysly na obhajobu své nepostradatelnosti.

 

*Během občanské války ve Rwandě byly etnická nenávist a podněcování k násilí šířeny prostřednictvím rozhlasu

 

Autor: Jiří Hemerle | sobota 7.7.2012 22:04 | karma článku: 19,21 | přečteno: 1193x