Malé podnikání je třeba podpořit, a ne mu házet klacky pod nohy

Na můj vkus již velmi dlouho slyšíme, jak především živnostníci, ale i malí a střední podnikatelé parazitují na systému, neplatí daně, podvádí, dokonce kradou atd. Slyšíme to od některých levicových či vládních politiků, slyšíme to od odborářských předáků. Ti se navíc neustále snaží srovnávat podmínky zaměstnance s podmínkami OSVČ, přitom sami dobře ví, že srovnávají nesrovnatelné.  Poslední dobou jsou dokonce slyšet i hlasy, že státní podpora by se měla dávat pouze velkému průmyslu, protože pouze tam to dává smysl.

Tato antikampaň začíná býti již nesnesitelnou a mnozí malí podnikatelé a živnostníci ztrácejí motivaci podnikat. Navíc tuto štvavou kampaň vnímají jako reálné vyhlášení třídního boje. A to je již alarmující, pro stát nebezpečné a naši čelní představitelé by se nad tímto měli vážně zamyslet. Jediným štěstím státu je, že se živnostníci, malí a střední podnikatelé doposud neumějí sjednotit a domluvit na společném postupu. Kdyby to uměli, jsou již plná náměstí. Ale všeho dočasu, dnes neumí, zítra může být situace jiná.

V krátkosti si řekněme, o kom je vlastně řeč. Kdo jsou ti paraziti a podvodníci? Udělejme krátkou rekapitulaci:

  1. Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností (OSVČ) vydělávají, je v České republice celkem 988 035 (statistika k 30. 9. 2014, z toho 688 783 povinných platit zálohy na důchodové pojištění). To znamená, že se jedná o obrovský počet osob, které živí sebe a vlastní rodiny vlastní aktivitou, které nečekají, až jim někdo něco dá a které jsou zvyklé postarat se o sebe samy.
  2. Živnostenské, malé a střední podnikání v ČR dává práci více jak 1,8 mil. zaměstnancům, což činí cca 61% všech pracovníků ČR. Jedná se tedy o nejvýznamnější zaměstnavatele v ČR.
  3. Živnostenské, malé a střední podnikání v ČR tvoří rozhodující masu podnikatelů v naší zemi a má velký vliv na českou ekonomiku.

Na rozdíl od těch, kteří neustále na OSVČ, malé a střední podnikatele nasazují, jsem přesvědčen, že právě těmto lidem a subjektům by stát měl vytvářet podmínky pro to, aby se jim podnikalo lépe, aby měli motivaci podnikat, vytvářet nová pracovní místa a aby prosperovali. Když budou prosperovat oni, budou se mít dobře i jejich zaměstnanci. Rozumní lidé toto chápou.

A argument, že se opravdu najdou i nepoctiví podnikatelé?  Určitě ano, ale drtivá většina je těch poctivých. I mezi zaměstnanci a vrcholovými politiky se najdou nepoctivci. Ty nepoctivé na každé straně je třeba eliminovat. Ale je potřeba říct, že kvůli menšině nemůže trpět většina. Stát musí najít cestu, jak s nepoctivci zatočit, ale neměl by to dělat na úkor těch poctivých. A to se týká nejen podnikajících osob. Je k tomu však vůbec vůle? Jakékoli plošné restrikce, které oné většině poctivých berou motivaci a chuť něco dělat, je nutné odmítnout!

Nám živnostníkům, malým a středním podnikatelům mohu doporučit pouze jediné: Spojme své síly a postupujme jednotně. To je jediná cesta, jak postavit zeď štvavé kampani, která se již stala nesnesitelnou a nebezpečnou. Je nás hodně, chce to jen společný postup. O zájmech malého podnikání zde mluví celá řada různých sdružení, asociací, politických stran. Je však pouze jedna cesta jak uspět - sjednotit síly. Tak se o to pokusme, stojí to za to! 

Autor: Aleš Hemer | středa 4.3.2015 9:10 | karma článku: 22,95 | přečteno: 776x