Z politických kmotrů se stávají političtí pasáci

Proč být v zákulisí a vydávat peníze na ovládání politických stran a uskupení, když to lze i bez toho? Stačí se povýšit z politického podnikatele (kmotra) na politika, který současně vlastní svůj soukromý byznys a při tom se stal právoplatným politikem. O rozdělování dotací a veřejných zakázek  pro vlastní firmy již rozhoduje sám, politiky a veřejnost již neuplácí, už je jen využívá k dosažení svých podnikatelských cílů. Z politického kmotra se stal politický pasák

 

Hnutí ANO se stalo vzor pro politické kmotry

Věci veřejné a zejména politické hnutí ANO se stalo vzorem pro politické kmotry, ukázaly jak ušetřit a současně se zbavit neschopných politiků. Hnutí ANO a zejména pan Babiš ukázal, že není třeba uplácet politiky, aby zajistili dotace a veřejné zakázky pro svůj soukromý byznys. Klíčem k tomu, jak politiky obejít, je stát se sám politikem a současně zůstat podnikatelem. Jako politik si již sám zajistí systém přidělování dotací a systém pro získání veřejných zakázek pro vlastní společnosti. Vše je veřejné, vše je zdůvodněno: voliči to ve volbách tak chtěli.

Komunální volby se blíží

S blížícími se komunálními volbami cítí političtí pasáci příležitost, po vzoru hnutí ANO, legalizovat svoje podnikatelské cíle. Rychle se zakládají oblastní a místní sdružení hnutí ANO. Tam, kde je v jednom místě více politických kmotrů, tak vznikají mimo hnutí ANO další politicko - podnikatelské uskupení. Všichni budou chtít v komunálních volbách od veřejnosti pomyslné schvalovací razítko ke své oficiální činnosti politického pasáka.

Všichni podnikatelé, kteří jsou závislý svojí podnikatelskou činností na státních, či obecních zakázkách jsou v pohotovosti. Ministr financí, současně majitel jednoho z největších podnikatelských uskupení a současně konzument několika desítek miliard ze státního rozpočtu ukázal cestu. Všem ukázal, že to vše lze dělat současně a přitom voliči ještě tleskají. V komunálních volbách se tak najednou objeví zcela noví, politikou nepolíbení lídři. Tu to je majitel stavební firmy ucházející se o zakázky hrazené z rozpočtů měst a obcí, tam to je majitel reklamní agentury pracující pro místní samosprávu, někde to je developer, který zcela „náhodou“ má lukrativní pozemky v daném městě a jiné a jiné případy.

Cesta do pekel nebo šance pro budoucnost

Současný trend oficiálního propojení politiky a podnikatelské činnosti vytváří poslední šanci pro standardní politické strany.

Jedinou šancí pro standardní politické strany je od těchto praktik se hlasitě a jednoznačně distancovat. Zcela jednoznačné odsouzení současného propojení politiky a byznysu je pro politické strany jediná šance, jak se ucházet do budoucna o přízeň voličů. Odsouzení tohoto trendu musí jednoznačně zaznít na všech úrovních, od vrcholového vedení politických stran, přes regionální a oblastní vedení, až po místní sdružení ucházející se o přízeň v komunálních volbách. A nesmí zůstat pouze u deklarací. Praxe musí dokázat, že cesta, kterou ukazuje hnutí ANO a jiné nově vznikající podnikatelsko – politické subjekty je cesta nepřijatelná. Je to poslední pokus o záchranu standardního politického systému. Další šance již nebudou.

Případná kolaborace a spolupráce zavedených politických stran s účelově vzniklými místními sdruženími hnutí ANO, či jinými podnikatelsko – politickými sdruženími je cestou do pekel a trvalého zapomnění. Nutno dodat, že oprávněná a nezbytná.

Hájení veřejné politiky nesmí kolaborovat s novodobými politickými pasáky.

Jsme svědky kvalitativního posunu v hájení soukromých zájmů nad zájmy veřejnými

Současné propojení politické moci, soukromého majetku a mediálního vlivu, není nic jiného než další kvalitativní posun na cestě, jak rozmnožit svůj majetek.

Současné propojení politiky a soukromých zájmů bude legální pouze do doby, kdy bude mít podporu veřejnosti.

Po té se stane pouze jedním ze stupínků v řadě:

  • malá privatizace
  • velká privatizace
  • politické podnikání (političtí kmotři)
  • podpora obnovitelných zdrojů
  • veřejná podpora propojení politiky a soukromého majetku

Společně jsme svědky nástupu, pro veřejnost zatím nepoznaného, upřednostňování vlastních podnikatelských zájmů nad zájmy veřejnými. Poznání bude bolestivé a drahé, pro všechny.

A co bude následovat?? Co? Monarchie? Diktatura? Nečekejme na odpověď, ale hledejme cestu jak obnovit důvěru v systém politických stran.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Helikar | čtvrtek 17.7.2014 6:42 | karma článku: 14,37 | přečteno: 567x