Rozpočet na rok 2014: růst HDP, přesto zadlužení roste

Vláda schválila rozpočet pro rok 2014. Rozpočet předpokládá růst HDP o 1,3% a růst státního dluhu o 112 miliard. Vláda tímto rozpočtem svým občanům vzkazuje: „I když vám rostou rodinné příjmy, tak nesplácejte své dluhy, ale naopak se ještě více zadlužte“. Je to zodpovědné chování? Není.

 

Zcela záměrně nezmiňuji další parametry schváleného rozpočtu. Nejsou totiž vůbec důležité. Ke schválenému rozpočtu nám vláda sděluje, že budou vlaky zadarmo, vláda schválila nákup aut pro Policii ČR v hodnotě několika miliard, zvýší platy státním úředníkům, zvýší minimální mzdu a další a další nebezpečné nesmysly.

Proč vláda „odborníků“ neříká lidem pravdu, že růst zadlužení při růstu HDP je do budoucna ekonomická sebevražda. Kdy se začne snižovat (splácet) státní dluh? Ze zkušenosti víme , že dluh rostl i při růstu HDP o 6%. Je reálné mít vyšší růst HDP? Na tyto otázky nikdo z vládní garnitury, ani žádná jiná politická strana, odpovědi nedává. Nikdo z politiků vůbec neuvažuje o tom, že by se snad měl někdy státní dluh splácet. V tu chvíli by nemohl taky nikdo z politiků nabízet svým voličům úplatky ve formě předvolebních slibů. A proč to tak je. Odpověď politiků je: vždyť na dluh žijí všechny státy Evropské unie.

Vláda chce zvyšovat konkurenceschopnost. Jak? Dalším zadlužováním a „využíváním“ evropských dotací. Je to další velice nebezpečný ekonomický nesmysl. Dlouhodobá konkurenceschopnost se v době růstu HDP může zvýšit pouze snižováním zadlužení. A využití evropských dotací? Dal si už někdo z politiků tu práci a spočítal efektivitu takto získaných peněz. Spočítal už někdo kolik z každé dotační koruny určené na stavebnictví se do toho stavebnictví opravdu dostane? 20 haléřů, možná 30. Ostatní spolkne administrativa, to je ten lepší případ. V tom horším případě těch zbylých 20 haléřů spolknou úplatky.

Proč se evropské dotace nepoužijí na splácení státního dluhu (třeba prostřednictvím fondu prezidenta republiky, kam prezident  přispívá každý měsíc 30% svého platu)? Došlo by ke snížení státního aparátu, k likvidaci lobbingu, ke snížení korupce, ale také by došlo ke snížení nežádoucího politického vlivu. Odpověď zní od všech stejně. Nedovolí to Evropská unie.

Odpověď stále stejná: Evropská unie. Je to alibi našich politiků, nebo snaha Evrospké unie (zakládajících států) udržet si politický a ekonomický vliv na zbývající státy EU?

Jak dlouho to bude trvat, než si politici naši i evropští uvědomí, že nelze stále žít na dluh. Není čas na to chovat se jako každá zodpovědná rodina, dle ekonomického pudu sebezáchovy:

  • každý zvýšený příjem dát na splátku svého dluhu (při růstu HDP začít splácet státní dluh)
  • každý finanční dar neprojíst, ale dát ho na splátku svého dluhu (dotace z EU využít pouze na snížení státního dluhu).

Na neodpovědné rodiny platí Insolvenční zákon a exekutoři.

Kdo bude řešit neodpovědné chování politiků. Evropská unie? Nebo naše děti a vnuci?

Autor: Jan Helikar | čtvrtek 26.9.2013 15:07 | karma článku: 20,19 | přečteno: 745x