Firmy potřebují 140 tisíc lidí – bude to budíček pro politiky?

Svaz průmyslu bije na poplach Firmy potřebují 140 tisíc lidí. Historie západní Evropy ukazuje, že to je první varování pro politiky. Požadovaný dovoz zahraniční pracovní síly není trvalým řešením. Naopak je velkým budoucím rizikem

Dovoz“ zahraniční pracovní síly = první krok ke spuštění migrační krize

Déle než rok brojíme proti migrační krizi, kritizujeme německou kancléřku za pozvání migrantů do Německa (tím i do celé EU) a nyní hlásáme do světa: ekonomika roste, pracovní trh zaostává, potřebujeme „dovést“ 140 tisíc zahraničních pracovníků. Ano, Hospodářská komora dodává: pracovní sílu z Ukrajiny. Německo a Francie taky před padesáti lety nechtělo migranty, ale potřebovali „dovést“ levnou pracovní sílu. Postupem času se levná pracovní síla stala drahou pracovní silou nebo začala využívat přebujelý socialistický sociální systém. A výsledek? Nekontrolovatelná migrační krize, se kterou si nikdo neví rady.

 

Pracovní síla u nás je!! Proč by však pracovala, když si ji stát sám vyživuje!!

Průmysl potřebuje 140 tisíc lidí na práci. Kolik je u nás nezaměstnaných? Oficiálně cca 480 tis., a skutečně? To asi nikdo přesně neví, ale určitě načerno pracujících není více než polovina nezaměstnaných. Kolik matek je na tříleté mateřské dovolené? Kolik je „mladých“ důchodců, kteří mají snahu se stále ještě uplatnit na pracovním trhu? To fakt není v ČR 140 tisíc lidí, kteří by mohli nastoupit na volná pracovní místa? JE, ALE NECHTĚJÍ!!!! A hledá někdo odpověď proč? Ano, hledá. Ale jenom pouze tu svoji pravdu, která přinese hlasy voličů. I těch, kteří nepracují a je jim dobře. Politické vedení jde ve stejných stopách, jako západní Evropa posledních 50 let. Samo si svojí sociální (socialistickou) politikou nezaměstnané dlouhodobě vychovává. Ví někdo z rodiny, kde nikdy nebyli nezaměstnaní, jaké jsou všechny možné i nemožné sociální dávky? Neví, nikdy je to nezajímalo. Vždy se zajímali o práci. Zajímá se někdo z rodiny, která byla vždy závislá na sociálních dávkách, o práci? Nezajímá, ale velice dobře zná všechny možné sociální dávky. A stále jich přibývá. A proč ne, když vznikají další a další sociální dávky a stále se zvyšují.

A co na to zaměstnavatelé? Využívají toho, co je. Když se hospodářsky nedaří, tak křičí, aby i jim stát pomohl. Někteří zaměstnávají bez pracovní smlouvy. A když se všem daří, tak křičí, že není kvalifikovaná pracovní síla.

 

Co s tím? Respekt k historii a odmítnout politický populismus!!

Řešení je možné pouze za předpokladu, že dojde k celospolečenské dohodě mezi zaměstnavateli, zaměstnanci a politickou reprezentací. A jaká ta dohoda musí být:

  • snížení daní pro firmy za předpokladu, že úspora na daních půjde celá jen a pouze do mezd zaměstnanců,
  • zaměstnavatelé se budou podílet na výchově a vzdělání svých budoucích zaměstnanců – budou spolufinancovat učební obory a odborné školství,
  • stát definuje jednu jedinou sociální dávku, která bude zajišťovat každému jedinci společensky únosnou minimální výši,
  • stát zajistí bezpečnost a svobodu jednotlivců.

Těch odrážek ? samozřejmě musí být daleko více. To vše se dá provést jako rozpočtově neutrální. To nejdůležitější však je: voliči nesmí slyšet na krátkodobé sliby a populismus.

 

Dá někdo přednost historickým zkušenostem před populismem?

Najde někdo odvahu ke skutečným strukturálním změnám? Chybějících 140 tis. pracujících se stalo hlavním tématem prvního dne Strojírenského veletrhu v Brně. Za přítomnosti prezidenta Zemana, premiéra Sobotky a téměř celé vlády se řešilo, co s tím. Všichni jsou optimisté, řešení určitě najdou.

Řešení však bude povrchní a polovičaté. Nejdůležitější a nejvarovnější zpráva posledních let : „firmy potřebují 140 tisíc lidí“ nechává všechny politiky, Hospodářskou komoru, Odborové předáky v klidu. Veřejnosti však musí začít blikat červená kontrolka. Současná migrační krize se nám zatím vyhýbá, nemusí tomu však být i v příštích letech.

Stát musí dlouhodobě podporovat ty, co chtějí pracovat, ne ty co chtějí využívat štědrost socialistické evropské politiky. Snad to pochopí voliči, když to dosud nechápou politici.

A dnešní denní tisk: politický populismus vítězí!!

Po včerejším rozhodnutí vlády  zvýšit minimální mzdu na 11.000,-Kč se zvýší  počet chybějících zaměstnanců  o cca dalších deset tisíc. Holt, populismus opět vítězí na celé čáře. Dlouhodobé nebezpečí, historicky ověřené u sousedů, nikoho nezajímá. Zítra jsou přeci volby.

 

Autor: Jan Helikar | čtvrtek 6.10.2016 7:00 | karma článku: 32,66 | přečteno: 1080x