Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AG

S tím studiem jste ještě opomněla VUML, to bylo něco extra :) A každý vysokoškolák musel mít zkoušku z Marxismu - Leninismu

0 0
možnosti
Foto

Každý ne, jenom ti, co začali studovat po r. 1977.

0 0
možnosti
Foto

Žijeme ve větším marasmu než za bolševíka. Systém který má milion lidí v exekuci, města plná bezdomovců ,vyloučené lokality ,kde vás zavřou za počmárání plakátu není dobrý. V roce 89 jsme nechtěli kapitalismus ani být v NATO.

2 3
možnosti
Foto

J12a92n 68H71o41r90n86í71k

16. 11. 2020 23:03

Souhlas, dík R^.

2 0
možnosti
RK

Slohová práce na téma komunismus na 1. Asi jste měla kruté dětství. Moc Vás lituji.Každý má takový život jaký si ho udělá. Já si žiji stále stejně ať je kormidla Petr nebo Pavel. Myslím, že kdo poctivě pracuje poté se naplno věnuje rodině a koníčkům, nemá čas řešit ptákoviny. Byl tady Franz Josef, 1 WW, 2 WW, 50-60 léta. Tehdy byla nouze a bída. Čím lépe se lidé mají tím více .............

5 3
možnosti
Foto

Komunismus není ideologie. Je to trvalé pokřivení charakteru, zvrácenost. (T. Baťa)

4 2
možnosti
Foto

Tak, hlavně, že nám současný divoký kapitalismus ty pokřivené charaktery narovnal. Ti mrtví svědkové vojenských agresí současné západní "demokracie" v Srbsku, Iráku či Libyi Vám to dosvědčí.

6 2
možnosti
IL

I88v21a65n 18L21a76c49k11o

16. 11. 2020 13:48

Mluvíte mi z duše. Díky.

2 0
možnosti
OS

Paní autorka popisuje tu dobu velmi přesně, bez zášti a emocí. Popisuje jen skutečné dění a atmosféru té doby. Ode mě jí patří dík a myslím, že takových článků by mělo být více i když se jí bude dostávat za to i nepěkných reakcí.

Jsem pamětník (1938) a navíc jsem zažil i lístkový systém, vázaný vklad, měnovou reformu, která ožebračila spořící lidi, kteří si spořili na stáří a pak dostali důchod 250,- Kčs. Zažil jsem padesátá léta, kdy jako synu živnostníka (švec na vesnici) mě nebylo dovoleno jít dále studovat. Kádrování v zaměstnání, udávání uličním výborem a rok 1968 byl jen pokračováním budování "spravedlivého socialismu". Mým dětem toto nemusím objasňovat, ty to zažili, ale vnoučatům, když chtějí tak o tom vyprávím, naštěstí chtějí, protože chtějí žít ve svobodě. Pravnoučata jsou ještě malá. Snad se jim dostane pravdivých informací od svých rodičů.

9 2
možnosti
Foto

Ale, co říkáte na to, že za prezidentů Novotného, Svobody či Husáka se na vlastní bydlení zmohl každý, kdo nebyl zrovna lempl a nyní se na vlastní bydlení nezmůže většina mladých lidí a tzv. Husákovy králíkárny jsou nyní velkým přepychem za 3-5 milionů Kč, v Praze i za více?

A co téměř milion občanů v exekucích, z nichž polovina se z nich nedostane do konce života a mají horší životní úroveň, než lidé po měnové reformě v roce1953? Ti, co přišli o peníze při měnové reformě, měli ještě v roce 1953 možnost dostat bezúročné půjčky od podniků kde pracovali, postavit si vlastní rodinný domek, který byli schopni splatit do 10 roků. A když jste pamětníkem, vzpomínáte po měnové reformě na akci 100.000 rodinných domků za velkoobchodní ceny? Ridnný dům 4+1 se včetně pozemku 1.000m2 dal v polovině padesátých let pořídit za 80.000,-Kč.

O desetitisících bezdomovců se dnes raději nebudu zmiňovat...

Myslím si, že nemálo mladých lidí procitne, až budou konfrontováni s těmito fakty.

6 4
možnosti
MK

Socík taky pamatuji.

Komunisti měli vysokou školu, tuším že jí říkali VŠ politických věd s titulem RSDr. - doktor politických věd.

Už podle titulu bylo vidět, s kým mám tu čest. O její vážnosti snad svědčí i lidové vysvětlení zkratky onoho titulu: slovensky "Rýchlo spravený doktorát" a česky "Rozhodnutím strany doktor".

Prostý byl důvod existence této školy a to požadavek na vysokoškolské vzdělání ředitelů a obdobných stranických špiček. Nevzdělaní soudruzi, co by normální VŠ nikdy neudělali pro nedostatek inteligence, mající však správný světový názor, vedoucí úlohu strany v krvi, konexe a zastávající vedoucí post s požadavkem na VŠ vzdělání, se tak citací prvomájových hesel dopracovali k vysokoškolskému titulu. A soudruzi mohli tvrdit, jak mají vzdělané svoje nejlepší kádry.

O podobně získaném JUDr. jsem ale nikdy neslyšel. Stejně jako o gymnáziu pro esenbáky za jeden rok. Esenbáci svoje střední školy měli, co si pamatuji tak nějaká byla v Pezinoku a v Holešově. Možná by autorky mohla doplnit přesnější informace, alespoň mne by to zajímalo.

Něco jako střední pro soudruhy byla - VUML (Vysoké učení marxismu leninismu) - opět prvomájová hesla, jestli se maturovalo už nevím. Pro doplnění - lid zkratkou VUML nazýval obušek - vulkanizovaný učitel marxismu leninismu.

2 0
možnosti
Foto

Tak, v tomto jsme komunisty rozhodně překonali. Po jejich pádu v roce 1989 bylo možné získat vysokoškolské vzdělání v Plzni i za 3 měsíce.

A diplomové práce vypracují naši "studenti" kliknutím myši.

2 2
možnosti
PK

Tak pani Vlachova voli zrejme piratsky anarchisty a preje si zeleny komunisty a naprostou podrizenost EU.

7 5
možnosti
AK

Paní autorka, máte naprostou pravdu. Vše, co jste napsala bych podepsal.

Potíž je v tom, že i bez totality a komunistů jsme se dostali do situace, kdy je společnost pralyzovaná a nefunkční. Jenom nevolení komunistů nám bohužel nepomůže. Potíž mám v tom, že vůbec nevím, co by mohlo pomoci.

Apropo už i teď 30 let po pádu totality jsou odsuzování lidé za projevení vlastních názorů.

2 1
možnosti
PD

Ale to je prave dane tim volenim komunistu. Mame tu nejsilnejsi stranu vedenou komunistou a agentem STB, ktery zaroven ridi celou vladu jakozto premier. Vladne se socialistickou stranou a opira se o hlasy komunisticke strany. To je proste cele spatne a neumoznuje nam to se nekam jako spolecnost posunout.

5 0
možnosti
  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik