Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pani Heleno Vlachová. Opravdu subjektivni pohled. Co nosite u srdce neznamena pravdu. Osobne s vami nesouhlasim.

Tu kritiku EB nebudu komentovat. Neznalost detailu je videt u vsech diskutujicich. Kdo chce, najde mnoho chyb u kazdeho a to zvlast u politika.

Jednu vec vsichni diskutujici opomeli. Odsun Nemcu za Mnichov a 6letou okupaci. Take odvoz toho zakladu ceske koruny do Britanie.

Zakladem boje spojencu v WWII a hlavne v Evrope, byla Teheranska konference. Zde jeste silny Roosevelt dokazal Stalinovy nadiktovat sve pozadavky a Benes byl jeho podporovatel. Churchill byl ve stejne pozici jako Stalin, pri nemoznosti zasobi UK vsim co potrebovala, ze svych koloniji. Zde diplomacie Benese zapusobila. Dostal prislip odsunu nemcu ze Sudet.

Ten unor 1948 byl predevsim nedostatecna komunikace tech ministru a neznalost Ustavy v techto vecech. Benes nemel na vybranou, nez povolit premierovy DOPLNIT vladu svymi pohunky. Zde smrt Jana Masaryka se ukazuje v jinem svetle.

Benes byl nemocen a nemel ke konci silu nic udelat. Jeho nejvetsi slavou byla Versailles konference, kde vznik CSR dostalo podporu sveta. On ji privezl do Cech.

1 0
možnosti
LC

Jen jestli jste, tímhle veřejně projeveným názorem, neporušila zákon č. 292/2004 Sb. :) Žijeme v regulované demokracii a máme právo na korigované informace. Připadá mně, že ta vaše moc korigovaná není. :)

0 0
možnosti
Foto

Dne 21 září 1938 ve 14:00 hod. naše vláda přijala Mnichovskou dohodu. Vyslovila s ní souhlas. Herec Národního divadla Zdeňka Štěpánka, a ten 21. září 1938 v 19:00 hod. do rozhlasu řekl, že vláda se rozhodla v bezvýchodné situaci postoupit naše území. Byla to čistá kapitulace .

3 1
možnosti

Mnichovská schůzka se konala 29. a 30. září 1938.

1 2
možnosti
Foto

Vzniku ČR se zasloužil velkou měrou Štefanik hrdina Francie a občan Francie. Měl ve Francii styky, které neměl Masaryk a už vůbec ne Beneš. Štefanik Masaryka přiváděl do společnosti,, kde byli ti, co hýbali dějinami. Beneše učil, jak se v takové společnosti pohybovat. Štefanik s Masarykem spřádaly plány o vzniku nového společného státu. Beneš se staral o administrativní věci a potichu získával síť svých lidí. Štefanik se Masarykem rozešel v dvou věcech, zda mají naše legie bojovat v Rusku a nebo ne. Štefanik byl pro boj. Pak se rozešli, zda má náš stát se opřít o Francii, anebo o Italii. Štefanik odletěl k naším legiím pomoc jim se dostat do Vladivostoku. Toho Beneš využil a pomluvil Štefanika u Masaryka, že je to děvkař a podobně. V době, kdy byl Štefanik v Rusku přijíždí do Prahy Beneš s Masarykem a je označován jako ten, kdo se zasloužil o stát. Štefanik je jmenován ministrem války a ještě k tomu máme ministra obrany. Štefanik už tuší, že se s ním v nové vládě nepočítá, že jeho jmenovaní je jenom náplast. Beneš jde za Masarykem a sdělí mu, že v nové vládě nebude, pokud tam bude Štefanik. Masaryk mu odpoví, že se Štefanikem tím Slovenským dráteníkem nepočítá ve vládě a jak dojede do Prahy zbaví jej funkce ve vládě a když bude chtít dá mu post nějaký post na Slovensku anebo na Zakarpatské Ukrajině. Štefanik se vrací do Evropy je ještě přijat u papeže jako náš tehdy jediný politik a v Bratislavě jeho letadlo havaruje. On měl už život stejně počítaný. Byl těžce nemocen ze žaludkem. Na Štefanika se zapomene a Beneš je už označován, jako ten, kdo se zasloužil o stát

2 0
možnosti
Foto

O významu Štefánika nevíme téměř nic. Děda manželky s tisícovkou legionářů cestoval z Vladivostoku lodí Heffron, která ztroskotala. Než loď opravili, strávili několik měsíců v Japonsku. Navštívili také několik institucí. Když Japonci zjistili, že jde o Čechoslováky, chovali s k nim úctou, protože znali a vážili si Štefánika. Tak to aspoň píše její děda ve svých zápiscích.

1 0
možnosti
ZK

Zdá se mi, paní autorko, že jste bojovnice skoro proti všemu a všem. Jednou Vás nadzvednou Amíci, jindy snacha a boj proti důchodcům máte snad jako poslání, ale v jednom máte pravdu, důchodci by měli kondičně běhat, to je vrátí do formy.

Teď jste si vzala na paškál bývalého prezidenta. Jednou jsem se nad tím taky zamyslel. Určitě jsem nebyl tak přísnej a možná, začtete-li se, že byste svůj tvrdý odsudek prezidenta Beneše trochu poopravila.

https://kloboucnik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=631178

3 1
možnosti
Foto

Z Beneše se udělala nezaslouženě ikona. V Českém národě je zakořeněné, že na ikony se nežahá. Pokud si historik položí otázku " Byl skutečně takový ?? " a začne hledat v archivech ve výpovědí svědků, novinových článcích a zjistíte, že to bylo jinak a zveřejníte, zvedne se taková vlna odporu i ze strany starších historiků, kteří se drží zásady , že na ikony se nešahá.

2 0
možnosti
Foto

Po vojne je každý generál. Hoď kameňom, kto si bez viny., Ja sa už vyhýbam nejakým hodnotiacim subjektívnym článkom, pokiaľ na to hodnotiteľ nemá adekvátne vzdelanie a neuvedie pramene. Upratať si sám v sebe, čo je dobré a čo pre koho zlé je pozítívny proces, lebo tie historické procesy prináležía procesu ako takému, my vnášame iba svoje subjektívne pocity a domnienky.

12 0
možnosti
Foto

Já si prezidenta Edvarsa Beneše nesmírně vážím, pro mne je prezident obnovitel.

Na podzim roku 1938 se ocitl z bezvýchodné situaci a jeho emigrace do Velké Británie byla snad nejlepším řešením. Kdyby zůstal doma, nacisté by jej nemilosrdně zlikvidovali stejně jako řadu jeho příbuzných. V Anglii nezahálel, postavil do čela exilové vlády a podařilo se mu dosáhnout obnovy Československa, což nebylo zdaleka samozřejmostí.

V únoru 1948 selhala většina našich demokratických politiků, snad nejvíce ministr zahraničí Jan Masaryk.

Je nesmyslné obviňovat Beneše, že v roce 1938 nedokázal zvítězit nad Hitlerem a v roce 1948 nad Stalinem, tj, nad největšími evropskými diktaturami v čase jejich největší síly.

8 7
možnosti
Foto

Co obnovil ten Beneš. Jak řekl velký přítel Masaryka, Antonín Švehla. " Beneš jednou tento stát zahubí" Beneš byl jediný ministr zahraničních věcí, který by stále ve funkci i když vlády se u nás měnily jak svatí na Orloji. Do jeho politiky nemohla mluvit žádní vláda jedině Beneš Jediná strana, která si jej dovolila kritizovat byla Agrární strana a tu za to nenáviděl. Když se jej pptali po druhé světové válce, proč není ve vládě Agrární strana nejsilnější strana první republiky Odpověděl " Vládu s Agrární stranou si nedovedou představit, ale s komunisty ano."

6 0
možnosti
JP

J96a44n 70P35a40v83l23í82k

16. 3. 2024 10:18

Myslím, že horší než útěk na Západ byl jeho protiústavní pakt se Stalinem, kdy výměnou za uznání jako prezidenta ze strany bolševiků prodal republiku tomuto zrůdnému režimu. Následně bez odporu přijal Košický vládní program, v němž moc prakticky přecházela do rukou komunistů. Podepsal dekrety, které vyústily v etnickou čistku občanů německé a maďarské národnosti, mstil se stranám, které mu dříve dělaly potíže při jeho kandidatuře na úřad prezidenta. Zasloužil se o jejich zákaz po válce a tím o okleštění demokracie v době 1945 - 1948. Je to velmi nevábná postava našich dějin.

13 2
možnosti

Zákaz nepohodlných politických stran vítaly bohužel i "přeživší" nekomunistické strany, což se jim hned v roce 1948 vymstilo.

3 0
možnosti

Příliš černobílé hodnocení. Při rozhodování o tom, zda přijmout mnichovský diktát, neměl Beneš dobrou pozici. Kdyby odmítl a rozhodl, že se ČSR bude bránit, nejspíše by ho Chamberlain s Daladierem označili za původce druhé světové války, protože jim se za "nějaký malý stát uprostřed Evropy, o kterém nic neví" rozhodně bojovat nechtělo. A ze stejných důvodů by nám ani nepomohli. Za největší chybu Beneše považuji to, že věřil Stalinovi a příliš pozdě přišel na to, jaký je to nedůvěryhodný zmetek.

11 0
možnosti
Foto

V daném období byl i Stalin spojencem v boji proti Hitlerovi.

0 0
možnosti
OD

O91t44a 46D76v88o26r86a21k

16. 3. 2024 9:55

Přijde mi příliš jednoduché prohlásit Beneše za zrádce. Opustil republiku ze které prakticky nic nezbylo. Co by ho tady čekalo, asi vězení, možná i smrt na popravišti. Ale v emigraci se celou dobu snažil, aby byl anulován mnichovský dokument a i díky této snaze jsme po válce nepatřily mezi poražené země. Ano jeho poválečná politika je velmi diskutabilní.

7 3
možnosti
Foto

Mnichovský dokument nebyl anulován. Bylo prohlášeno spojenci, že je platný, ale jeho platnost skončila tím, že jej Hitler porušil okupací zbytku ČR. To by prohlásili i bez Beneše.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1264
  • Celková karma 21,81
  • Průměrná čtenost 1115x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik