Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mladí, kterým práce nevoní

Zejména na gymnáziích a výběrových středních školách se setkáváme se studenty, kteří jsou ctižádostiví, motivovaní a mají svůj životní cíl. Ale není tomu tak na všech SŠ.

Motto "Blaze člověku, jenž našel moudrost, člověku, jenž našel rozumnost. Nabýt ji je lepší nežli nabýt stříbra, její výnos je nad ryzí zlato." (Přísloví Šalomounova, První sbírka, Cena moudrosti, 3.13, 3.14)

Zejména na gymnáziích a výběrových středních školách se setkáváme se studenty,kteří jsou ctižádostiví, motivovaní a mají svůj životní cíl. Ale není tomu tak na všech na SŠ. Mám na mysli některé studující, kteří si zvolili studium na některé ze středních škol, vzniklých po Listopadu 1989. Tyto školy velmi často přijímají všechny bez ohledu na jejich studijní výsledky na ZŠ. Jejich studenty se povětšinou stávají ti, kterým se příčí volba učebního oboru, neboť práce rukama jim příliš nevoní. Zatímco úspěšní studenti SŠ mají svůj jasný cíl, jak bude jejich další profesní orientace vypadat, ti, kteří s odřenýma ušima složili maturitní zkoušku, rovněž chtějí studovat dál, neboť představa, že by měli pracovat, může být pro ně noční můrou.

Máme své prestižní VŠ i univerzity, kam není snadné se dostat. Ale v době polistopadové vznikly školy, které se nazývají školami vysokými, případně univerzitami, jejich pověst není bohužel příliš valná. Ke studiu na takových školách se hlásí převážně studenti, kteří by se díky svým vetchým znalostem a absencí motivace pro jakýkoli obor, nikdy nedostali na VŠ, které jsou u nás hodnoceny jako nejlepší. Některé "rádoby" vysoké školy jen za cenu toho, aby měli jejich pedagogové úvazky, nabízejí rozličné obory, povětšinou bez přijímacích zkoušek..

Vezměme si příklad jedné univerzity, jež se nemůže pyšnit nejlepším hodnocením. A protože si chce uchovat svou existenci, přichází např. s oborem čeština ve sdělovacích prostředcích. Samotný obor se zdá být atraktivní, avšak méně atraktivní se jeví fakt, že se na tento obor nekonají žádné přijímací zkoušky. Z téhož důvodu budou přijati všichni uchazeči. Jako příklad lze uvést mladého muže ve věku 20+, jehož životním krédem je, že nechce nikdy pracovat, že stát je tu od toho, aby platil. Tento mladý muž se přihlásí na jakoukoli vysokou školu, kam nebudou zapotřebí přijímací zkoušky, tudíž je zaručeno jeho přijetí. Pro obor český jazyk ve sdělovacích prostředcích není vůbec motivovaný, jeho znalosti českého jazyka jsou sporadické, totéž lze prohlásit i o jeho znalostech české i světové literatury. Nicméně jistá univerzita otvírá tento obor pro všechny, přijímací zkoušky nemusí nikdo absolvovat, motivační pohovor není rovněž na místě. A tak mladý muž, jenž o sobě prohlašuje, že je líný, avšak miluje peníze, proto stát má být od toho, aby jej financoval, se na obor čeština ve sdělovacích prostředcích přihlásí a dostane. Má tak zaručen přinejmenším jeden rok, kdy nebude muset nic řešit. Stát se o něj postará, což je jeho životní priorita, a fakt, jak učivo zvládne, je pro něj naprosto nepodstatný. 

Jsem opravdu velmi konzervativní, když zastávám názor, že by každý měl volit svou profesi podle toho, k čemu inklinuje. Vyvolává ve mně velké znepokojení nad tím, že v řadách dnešní mladé generace najdeme takové, kteří se brání práci, povinnost je pro ně neznámé slovo, postrádají jakoukoli motivaci pro cokoli, neb se stali závislými na informačních technologiích, v nichž rozvíjejí ubohost své osobnosti. A aby se mohli realizovat na sociálních sítích, je otázka jejich volného času, tudíž je pro mnohé z nich důvodem, že pracovat jít nechtějí. Krédem takovýchto lenivých lidí se stalo, že je lepší přihlásit se na jakoukoli VŠ bez ohledu na své schopnosti, důležitým je fakt, že získají statut studenta a stát bude za ně platit, co by si jinak museli platit sami. Skutečností, že VŠ studium nebudou díky své lenosti zvládat, se nezaobírají. Postrádají jakoukoli motivaci i odpovědnost za své chování.

Pro učitele je velmi demotivující, mají-li pracovat se studenty, kteří studují jen proto, aby nemuseli nastoupit do pracovního procesu. A když už by měli začít pracovat, pak tito lidé očekávají, že jim budou létat pečení holubi do úst...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 13.6.2019 10:09 | karma článku: 40,40 | přečteno: 4583x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Američané v reálu

V tomto dnešním blogu bych ráda napsala něco o své osobní zkušenosti s Američany, aby se někdo necítil, že se snažím snížit jeho vlastní ego.

24.1.2024 v 19:06 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Jako země bychom se neměli hrbit před nikým

Vzhledem ke skutečnosti, že cestuji po celém světě, mám možnost srovnání. Po svých toulkách se vždy ráda vracím domů, do krajiny, jež mě utvářela, jež hovoří o Vivaldových Čtvero ročních obdobích. A nejen o nich.

23.1.2024 v 18:56 | Karma: 20,28 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Nakupujme hezky česky

Nechala jsem se zlákat reklamou, v níž vystupují pánové Genzer se Suchánkem, a šla jsem nakoupit hezky česky...

20.1.2024 v 12:48 | Karma: 20,59 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O lidské závisti

Lidé mi strašně závidí. S tímto se potýkám po celý svůj život a říkám si, proč mi někdo může závidět. Vždyť můj život není nic, co by bylo lze závidět. Prý v komentářích na můj blog jakási paní napsala, že mě nemá ráda...

10.1.2024 v 20:21 | Karma: 17,55 | Přečteno: 871x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Střípky ze Zanzibaru

Jsem stále plna dojmů z toho, co jsem na Zanzibaru prožila. Něco velmi okouzlujícího, něco velmi silného, co se ve mně natrvalo zapsalo. Peníze se zúročily zážitky, které nikdy nepodlehnou inflaci.

7.1.2024 v 8:00 | Karma: 16,11 | Přečteno: 527x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik