Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak řekl politik Švehla, " Beneš tuhle zemí jednou zahubí " Jeho slova se naplnila.

3 0
možnosti
PJ

JInak k tomu Benešovi, celkem si nedokážu představit jak by se kdokoliv zachoval v jeho kůži. Nedokončené opevnění, zrazen všemi spojenci, asi nebyl v jednoduché situaci a bohužel jak ukázala historie rozhodl se špatně. Díky tomu, že jsme se vzdali dostal Hitler výzbroj k tomu, aby mohl napadnout Polsko. Dá se říct, že Polsko dobyly naše zbraně, údajně dostal zdarma výzbroj po 25 divizí. Ale to bych mu i odpustil, jeho možnosti byly omezené. Spíše mě mrzí jeho role po 2. sv. válce, tam rozhodně morálně zklamal.

3 1
možnosti
Foto

Průšvih začal tzv. ,,košic. vlád programem". Ten ovšem nesestavil Beneš, ale skuteční poskoci Kremlu:-/

1 1
možnosti
Foto

Souhlas, jen ten Beneš je trochu složitější. Neřekl bych, že byl zrádce, ale problematický president. TGM si údajně nepřál, aby se stal jeho nástupcem. Jako ministr zahraničí pod Masarykovým vedením byl dobrý. Ale sám byl, řekněme, bezradný. A poněkud samolibý, však to známe.

Jeho orientace na Francii a smlouva o pomoci s SSSR jsou základem následujícího průšvihu. Dá se spekulovat, jak by vše dopadlo, mít smlouvu s USA a GB.

Vojenští specialisté se přou, zda měla ČR šanci se ubránit či ne. Jedno je jisté, sám Hitler, když si prohlížel opevnění, údajně řekl, že by bylo těžko to prolomit. Proto se také vynasnažil jít na to cestou diplomatické zrady.

Můj otec se zúčastnil mobilizace v r. 1938 a podle jeho vyprávění by do toho chlapi šli.

Hitler ale potřeboval ČSR s fungujícím průmyslem, protože pomocí něho se teprve dokonale vyzbrojil.

Beneš to ale zazdil, když se nechal ukecat Stalinem a tím vlastně mu hodil republiku do chřtánu. Podivná je i úloha Jana Masaryka, který měl přece přístup ke všem možným evropským politikům a i k presidentu USA. Nikde jsem nenarazil na nějakou zmínku o tom, že se snažil zachovat ČSR na straně západu.

Doporučená literatura: Toman Brod: Moskva objetí a pouto.

R^

0 0
možnosti
Foto

Vámi uvedené dílo: Vydáno:Praha : Listopad :Práce :Ústřední výbor Českého svazu bojovníků za svobodu, 1992

0 0
možnosti
JL

Válka na Ukrajině. Můžeme se hypoteticky bavit o tom, co by kdyby, ale je to jak to je. Díky ukrajinské obraně vidíme, čeho je Kreml resp. momentální ruská vláda schopna. ...Je to docela dobré varování světu. Některé války a oběti by byly zbytečné, jiné něco poskytly. Tak například válka Japonska proti USA - ukázala, jak jsou Japonci, resp. Asiati nebezpeční, když se vyzbrojí. Tato válka taky akcelerovala soutěž ve výrobě atomových zbraní a tím přiblížila svět lidí k sebezničení, což bude zřejmě trvat až do konce existence člověka. Mělo smysl, aby USA zaútočily na SSSR? Sotva...Nakonec to dopadlo tak, jak víme: SSSR se zhroutil a rozpadl...Nicméně ustupovat Putinovi dnes by moc dobrého nepřineslo, jen by se utvrdil ve svém subjektivním názoru, že Západ je slabý a neškodný. Dejme tomu, že Kreml válku dotáhne do vítězného konce - resp. oslabí Ukrajinu tak, že pro ně nebude soupeřem, ale současně bude Rusko tak oslabeno, že bude pár let neškodné a navíc ekonomicky poškozeno. Ale tím to neskončí, ...,zbývá jediná naděje - že Putin co nejdříve zemře a na jeho místo nastoupí někdo méně bojovný.

1 0
možnosti
Foto

Na jeho místo nastoupí někdo rozumnější, až většina Rusů dostane rozum.

0 0
možnosti
PC

"Hloupé" názory vs "chytré" názory nebo naopak. Nesnáším toto předpojaté dělení. Kdo bude posuzovat, co je nebo není hloupý/chytrý názor? Většinou to vždy s odstupem času ukáže až historie, kdy se z mnoha tehdy "hloupých" názorů nakonec vyklubala bolestná pravda a naopak.

Pozn. Píšu OBECNÝ (!) postoj k celkové problematice "chytrých a hloupých" názorů, nikoli postoj k válce na Ukrajině.

6 3
možnosti
PJ

tak proč to tady píšete, když to je diskuze k Ukrajině?;-D;-D

5 0
možnosti
JZ

Ano, a kdyby se všichni tenkrát vzdali Hitlerovi, nebyla by II. světová válka. Kdyby hloupost nadnášela, tak Putinovi poskoci budou létat jako holubičky. Za článek zasloužená karma :-)R^ Slava Ukrajiny. [UA]

10 0
možnosti
PL

P49e72t19r 43L90o27r35e86n57c

23. 4. 2022 13:04

Výborný článek. A díky, že jste se dotkla i Beneše. Však za něj to tu ještě schytáte...;-)

3 0
možnosti
LV

Ti lidé, o kterých píšete, nejenže neznají národní hrdost,oni neznají hrdost jako takovou. Za misku šlichty ohnou hřbet a říkají tomu pragmatismus, vlastní názor nebo "boj proti mainstreamu".

4 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím s názorem, že prezident Edvard Beneš byl zrádce. On musel čelit dvěma největším totalitním diktaturám 20. století v čase jejich největší síly - v roce 1938 Hitlerovi a v roce 1948 zase Stalinovi. Edvardovi Benešovi dodnes vděčíme za mnohé.

Nechápu, proč váš otec vzal rodinu navštívit jeho hrob v Sezimově Ústí, když ho považoval za zrádce.

4 1
možnosti
Foto

Ignacy Mošcicki "zrádcem" Polska nebyl. Polsko bojovalo a prohra způsobila, že během 2. světové mělo jen o jeden milionu obětí méně, než její hlavní viník a bojovník na mnoha frontách po světě - hitlerovské Německo. Být Beneš podobným hrdinou, tak by tady mnozí nepsali, protože by se neměli komu narodit.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik