Diskuse

Drbna

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Myslím, že klasických drben, jak je známe třeba z Povídek malostranských od Jana Nerudy, nebo jak si je pamatujeme z dřívějších dob, dost ubývá. Nikoli proto, že by se lidé lepšili nebo že by ženy, kterým dala příroda do vínku právě to drbání, šly do sebe a uvědomily si, že to je nepěkná věc.

Drben ubývá proto, že život v době desítek televizních kanálů, internetu, apod. se stává mnohem více individuálním a anonymním.

Navíc úbytku vesnických drben napomáhá i to, že na vesnicích ubývá pracovních příležitostí, takže lidé už nepracují vedle sebe, a tudíž se méně znají, a úbytku pavlačových drben napomáhá i to, že že městské domy už nemají klasické pavlače, jeden nebo dva záchody pro všechny na patře apod.

Takže tři důvody:

1) Lidé se méně znají, takže ubývá námětu k drbání. I kdyby paní Nesvadbová s paní Kratochvílovou chtěly prát panu Borovičkovi prádlo, vědí o něm mnohem méně, než by věděly před padesáti lety.

2) Tím, že se lidé méně znají, jsou i vazby mezi paní Nesvadbovou a paní Krataochvílovou slabší, takže necítí ani nutkání spolu mluvit, a tudíž i někomu to prádlo prát.

3) Nemají na to ani tolik času, protože v denní dobu, kdy před padesáti lety jejich babičky praly prádlo babičce pana Borovičky, jde v televizi Ordinace v Růžové zahradě.

0 0
možnosti
SB

A dodatečně mě napadl i čtvrtý důvod:

Dříve drbny praly prádlo panu Borovičkovi nebo paní Borovičkové proto, že neměly jiné náměty. Dnes místo toho mají možnost donekonečna rozebírat to, zda v tom a tom televizním seriálu se ta a ta Alena smíří s tím a tím Liborem nebo co měl ten a ten Zdeněk udělat, aby na něj nepraskla ta manželská nevěra s tou a tou Lenkou. A když už na něj praskla, tak proč ta jeho manželka je tak hloupá, že mu to odpouští, a proč mežádá o rozvod.

Drbny neperou prádlo živým a reálným sousedům, nýbrž vymyšleným seriálovým postavám.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1264
  • Celková karma 21,81
  • Průměrná čtenost 1111x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik