Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IL

I83v79a15n17a 80L87a67n86c15e

14. 10. 2021 13:27

V USA se nerazítkuje. Měla jsem s tím také na začátku problémy. Pamatuji se na jeden případ, kdy jsem potřebovala do Čech potvrzení o zdr. pojištění. Z Arkansas mi přišel výpis a to mělo jako stačit pro čechy? Běžela jsem na personální, jsem pojištěna, to mi poslali, ale potřebuji tam podpis, dejte mi tam váš podpis, žadonila jsem. Personální se na mě dívala jako na blba, ale ten podpis tam dala. A tedˇ razítko, požádala jsem slušně. Myslela jsem, že mě vynese v zubech, ona žádné razítko neměla. Jednala se mnou jako: neotravuj a vypadni, pochopila jsem, že žádné razítko nedostanu a tak jsem vypadla.

0 0
možnosti
LK

L25u48b64o83š 93K92r88i49m94l

13. 10. 2021 17:35

Případ první je dle pravidel a zákona správně vyřešen vrácením peněz na Váš účet.

Případ druhý je naprosto jasný a máte 100% pravdu.

Případ třetí je také z pohledu pravidel jasný. Buď jste v pracovním vztahu s organizací a pak je možné Vám proplatit cestovní náklady a nebo máte jiný smluvní vztah a náklady přidáte k účtované částce.

3 0
možnosti
HS

Můžete, prosím, specifikovat ten případ první. Tj. jaký zákon by účetní porušila, kdyby peníze Marušce vyplatila nebo přeposlala?

0 0
možnosti
PK

Je to již dlouho, takže třeba se netrefím, ale pamatuji se, že kdysi na paragonu prostě všechny náležitosti DD prostě nebyly a tak lid ze setrvačnosti požaduje razítko.

A mýtus se nezrodil, cesťák byl vždy pro zaměstnance a vy jste mohla fakturovat, nebo ne?

1 0
možnosti
PK

a ještě dodatek , v prvém příkladě jste asi chybovala vy, že jste zvolila nesprávné konto...

1 0
možnosti
Foto

Zdravím, dcera má celiakii a myslím, že si Vás pamatuji.

Cestovné náhrady, tj. tak zvaný cesťák lze skutečně vyplatit jen zaměstnanci. Dle zákoníku práce, kde k tomu jsou pravidla. Pokud nejste zaměstnanec a dostanete odměnu za přednášku, je nejjednodušší zvýšit odměnu o Vaše náklady na dopravu. Ve Vašem účetnictví budete mít příjem za přednášku a ve výdajích náklady na dopravu.

Jinak nejde ani tak o účetní, ale o úředníky, jejichž kontroly jsou nepříjemné a řeší se občas také nesmysly. V příspěvkových a neziskových organizacích je běžný a správný postup vrátit mylnou platbu na stejný účet (tj. stejné osobě) odkud peníze přišly. Těžko by za rok vysvětlovali, proč zaslali peníze z veřejných zdrojů zrovna nějaké paní, musela by se k tomu psát nějaká dohoda, kterou by musel někdo podepsat a tak...

1 0
možnosti
HS

Jsem ráda, že si mě pamatujete. Doufám, že jsem vám byla nějak nápomocná, protože zvládnout celiakii není snadné.

Ale jinak vám musím oponovat. Není žádný zákon, který by zakazovat vyplatit cesťák komukoliv a stejně tak není nutné posílat platbu zpátky. Je to jen neznalost účetnictví a financování, nic víc.

"Těžko by za rok vysvětlovali, proč zaslali peníze z veřejných zdrojů zrovna nějaké paní," Nešlo o peníze z veřejných zdrojů. Vysvětlení by bylo snadné, kdyby se vůbec na to někdo ptal, ačkoliv mu do toho nic není. Byly to peníze Marušky, tak jsme je Marušce poslali.

0 0
možnosti
ZS

Každá správná účetní vrátí neidentifikovatelné platby na účet odesílatele. Přes to nejede vlak. Pokud jste ji "nutila" k vyplacení oné částky soukromé osobě, pak jste to vy, která porušuje účetní postupy dané zákonem o účetnictví.

3 0
možnosti
MK

Omluvila jsem se a řekla, že se jedná o peníze pro Marii a že jsem si spletla účty, a tedy aby byla tak laskavá, a peníze jí buď přeposlala nebo vyplatila v hotovosti.

Zdroj: https://helenasasova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=777281

Kdyby tohle udělala banka, která chybně zpracuje platební příkaz a pošle peníze na jiný účet, a že k tomu dochází/docházelo, pak by stačilo zavolat neoprávněnému příjemci, ať je přepošle tomu správnému ;-D

Vždy! se požaduje prostředky vrátit tam, odkud přišly.

Osobně, kdyby mi na účet dorazila neoprávněná platba, nikdy ji nebudu přeposílat dál, ale vrátím ji tam, odkud přišla. A je mi fuk, co na to říká účetnictví.

0 0
možnosti
Foto

Vy jste profesionál. Já jsem amatér, který si účetnictví (podvojné) vede sám, protože prostě na profesionála nemám. A tím, že s tím přicházím do styku jednou měsíčně, je to pro mě strašné martyrium. Řeknu vám příklad. Zaplatím zálohu 100% požadované částky. V Eurech. Dostanu na to daňový doklad. V Kč v určitém kurzu.

V dalším měsíci se ta akce účastní, ale bylo to levnější. Vrací se část. V Eurech. Odvod DPH z vratky. Přepočet jiným kurzem. Kurzové rozdíly .... Mám na to vystavit fakturu? Nebo oni mě dobropis?

Kdyby to bylo jednoduché, nedocházelo by k takovým případům, které popisujete. Ale za to mohou všechny vládní garnitury.

0 0
možnosti
Foto

Fakturu vystavujete jen pokud došlo k uskutečnění plnění, tj. pokud jste poskytl službu nebo prodal zboží. To není tento případ. Druhá strana vystaví dobropis jen pokud dojde ke slevě. DPH se nepřepočítává, protože musíte mít stejnou částku i v kontrolním hlášení. Zde neutralita DPH,tj. co druhá strana odvede, to vy si uplatníte. Rozdíl v kurzu se přičítá k nákladům, tj. nejčastěji účet 5xx.

0 0
možnosti