Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Etymologicky se slova manžel, manželka, manželství, vyvinuly přesmykem ze staročeského malžen, malženka, které mají svůj původ v praslovanském *malъžena, což byl duálový tvar znamenající „muž a žena“.

Nevím, proč se tu pořád řešíé jedno slovo jasného významu. POkud jde o práva, není nutné je vázat zrovan an jediné slovo.

3 0
možnosti
ZH

Protože chtěj a chtěj a chtěj, dupy dupy dup. Mají prostě svoje periody.

2 1
možnosti
BG

Trikolóra, aha... ;-D

Legislativa sice platí pro všechny stejně, ale se svým partnerem prostě manželství uzavřít nemůžu. V Rakousku taky svého času byly všechny zákony platné pro všechny, ale ani rakouský gay si nemohl vzít za manžela svého partnera. Teď může, protože manželství bylo rozšířeno i pro stejnopohlavní páry. Znamená to tedy, že rakouští homosexuálové mají v Rakousku mnohem více práv než rakouští heterosexuálové?

Chápu, že na argument, co se děje v okolních státech, jste alergická, ale nevěřím tomu, že se sama ze zahraničí neinspirujete. Nemusíme mít všechno, ale už 30 států toto opatření přijalo a nemám dojem, že by se společnost rozpadala.

Mezi mnou a rakouským gayem není žádný biologický rozdíl. Domnívám se, že pokud manželství pro všechny nepoškodilo Rakušany, tak nepoškodí ani Čechy. ;-)

2 10
možnosti
ZH

Rozklad základních hodnot je průvodním příznakem každé upadající civilizace. Tato civilizace už nese všechny podstatné znaky úpadku, takže je pouze otázka času, kdy se sesype úplně.

Mezi základní hodnoty patří například to, že manželství je institucí (se specifickými právy a povinnostmi), jejímž smyslem je zplození a výchova dětí (tedy další generace). Pokud nějaký svazek tuto základní funkci z povahy věci nemůže splnit, nemůže být manželstvím (s těmi právy i povinnostmi).

14 2
možnosti
Foto

Pokud stejnopohlavní pár dostane možnost vstoupit do manželství tak to by mě opravdu zajímalo jakým způsobem to zasáhne do mého života čí do života kohokoliv jiného....

5 6
možnosti
ZH

Relativizace a překrucování významu základních pojmů a institucí do vašeho života zasahuje dost významným způsobem. I když si to třeba teď neuvědomujete.

7 2
možnosti
JK

Nazývejme věci pravými jmény: Trikolóra je totální propadák ;-)

6 3
možnosti
AL

A i kdyby byla, na definici manželství jako svazek muže a ženy se tím nic nemění.

10 1
možnosti
Foto

"Ty s rozvedenými rodiči obě role také nemají a nijak výrazně tím netrpí.“ Děti s rozvedenými rodiči mají pořád oba rodiče. Pořád mají matku a otce. A že děti, které ztratili jednoho z rodičů, netrpí?! Opravdu?!"

Trochu v tom máte zmatek.

V daném případě nejde o "loupení dětí" z rozvrácených heterosexuálních manžeství, nýbrž o osvojení dětí, opuštěných v dětských domovech. A ty zravidla, krom toho, že byly biologicky zplozeny mužem a ženou, velmi často nemají rodiče ani jednoho.

A ono nejde jen o osvojení, ale třeba o "obyčejné" svěření do výchovy. I to někdy oběma stranám stačí.

2 0
možnosti
AL

"...velmi často nemají rodiče ani jednoho." Upřímně řečeno, nevím, jestli je lepší stát na dešti nebo pod okapem.

2 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Helena Sasová je ekonom se zaměřením na účetnictví a daně.

Je zakladatelkou a ředitelkou obecně prospěšné společnosti Celia - život bez lepku, která se věnuje problematice celiakie a bezlepkové diety. Je autorka edukačních brožur: Celiakie - proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu a Celiakie, aneb jak se vypořádat s bezlepkovou dietou - manuál pro školní jídelny.

Je vyznavatelkou svobody slova, ať už jsou jakákoliv. Je zastáncem štíhlého státu, nízkých daní, svobody jednotlivce a respektu k soukromému majetku.

 

Seznam rubrik