Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Řešení je snadné, jaké potřebujeme neziskovky, zjistíme tak, že všechny přestaneme podporovat ze státního/územně samosprávního rozpočtu a budou závislé výhradně na soukromých zdrojích, pak se snadno zjistí, jaké vlastně potřebujeme.

2 0
možnosti
HS

To zní hezky, ale není to reálné. Pokud byste chtěla přestat financovat ze státních zdrojů všechny neziskovky (a já bych se pod to podepsala hned), pak to musí jít ruku v ruce se snižováním daní a omezením zákazů a příkazů, zejména pro podnikatele. Jinak by zůstali bez pomoci ti opravdu potřební.

0 0
možnosti
LB

Mainstreamové politické strany, státní a mainstreamová média, neziskovky s nekonkrétními a "soft" tématy - typicky různé lidskoprávní nátlakové skupiny - tvoří jednu mocenskou kliku. Ta si své pozice už dokázala zajistit i formou úprav zákonů, a to bez jakéhokoli mandátu od občanů. Neprůstřelné pozice si tato klika vybudovala formou outsourcingu státem garantovaných služeb.

Pochopitelně nejde o nezměnitelný stav. Avšak nečekejte od žádného politika žádné vládní strany za poslední čtvrtstoletí, že proti tomuto kartelu něco skutečného podnikne. Pokud není přímo jeho členem, tak se bojí jeho moci - zejména moci mediální, se kterou politik stojí a padá.

Změna musí přijít zvenčí, z míst mimo tento začarovaný kruh. Třeba, skromně navrhuji, ptát se lidí, jestli se jim to líbí, jestli s tím souhlasí. A zavázat se, že jejich vůle bude uplatněna. Tuším, že demokracie se to jmenuje.

1 0
možnosti
LB

"Mainstreamové neziskovky" u nás fungují minimálně od 19. století, každé město, každá obec se mohly chlubit bohatou spolkovou činností. Mimochodem neziskovky - spolky a různé organizace sehrály nezastupitelnou roli v době národního obrození.

1 0
možnosti
Foto

Není bez zajímavosti, že mnohé neziskovky vtloukají do hlav svým zájmovým skupinám obyvatelstva především neustále jejich práva - ale žádné povinnosti.

8 0
možnosti
DK

Já bych jim nedala nic...ať konají pro dobro národa za své. To se zruší samy ...velmi rychle...

3 0
možnosti
LB

Je dost známé, že největšími příjemci financí ze státního rozpočtu jsou neziskové organizace - politické strany a Český fotbalový svaz. Jak s penězi nakládá MŠMT nedávno naznačila aféra, po níž musela odstoupit ministryně Valachová.

Mezi neziskovky patří i celospolečensky oblíbené organizace, které lidem pomáhají v nelehké životní situaci, jako je těžká nemoc dítěte, rozvod, domácí násilí, boj se závislostí, organizace pracující s postiženými i jinak handicapovanými dětmi, se seniory, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, patří sem i dobrovolní hasiči, zachránáři, dětské či sportovní organizace atd.

Ze 120 000 našich nevládních organizací převážná část žádné peníze z veřejných rozpočtů nedostává, vystačí s členskými příspěvky, případně se sponzorskými dary. Další neziskovky poskytují služby, jež si u nich objednává stát, kraje či obce, které je tak vyjdou podstatně levněji, než kdyby je provozovaly samy.

Práce neziskových organizacích přináší ve vyspělých demokratických státech společenské uznání. Stačí se podívat do profilu významných osobností, které vedle kariérních výsledků zmiňují i neziskovky, v nichž se angažují či je podporují. Spojení s neziskovkou je zde synonymem pro angažovanost, prospěšnost a prestiž, protože právě nevládní organizace jsou základem sebevědomé občanské společnosti.

2 5
možnosti
PB

P65e17t26r 11B71u89r89i51a26n

24. 10. 2018 7:31

Souhlas, karma.

4 0
možnosti
VS

"Škoda, že tyto obhájkyně žen nejsou nikdy schopné odpovědět na otázky, kterých žen a jaká práva hájí. Ale především jak získaly od těch hájených žen mandát. Kdo jim vůbec dal právo mluvit jménem žen?!"

Můžu poprosit o příklad nějaké genderové neziskovky, která tvrdí, že mluví jménem žen?

2 0
možnosti
LB

Také bych se přimlouvala za to, aby autorka uvedla pár konkrétních případů "zbytečných" neziskovek, včetně informací o výši financí, které k nim tečou z veřejných rozpočtů a informací, kdo konkrétně tyto finance poskytl.

1 0
možnosti
VS

"Nebudu ani komentovat první skupinu neziskovek, protože jakkoliv ani tyto by neměly být financované státem, v současné době obrovského zdanění, jiná možnost není."

Však nemusí být. Stát si může to, co outsourcuje neziskovkám a zajistit to musí (neb je to v zákonech) dělat sám. Jo aha, on to dělat nebude a proto se distribuují peníze neziskovkám.. Oukej, tak zase jedno líbivé slovíčko (neziskovky) použito.

Inkluze, uprchlíci, neziskovky, pražská kavárna...

4 1
možnosti
VH

První tři skutečnosti, uvedené v poslední větě, existují. Ta poslední se liší tím, je je snovým výplodem chorých mozků.

0 0
možnosti