Fantom faktura

Faktura je velmi známý a běžně používaný pojem. Co je to faktura ví i malé dítě. Ale co je to faktura z hlediska legislativy?

Výrazy „pošlete mi fakturu, pošleme vám fakturu, vystavíme fakturu, zaplatíme fakturu“ a mnohé další, můžeme slyšet všude kolem nás. V obchodě, od řemeslníků, od účetních nebo podnikatelů. Podobně je tomu i u výrazů "vyfakturovat, nafakturovat" apod.

Ale co je to faktura z hlediska legislativy. Faktura je sice ustálený pojem, ale není definován žádným právním předpisem. Jediné, co je právním předpisem striktně stanovené, jsou náležitosti účetního a daňového dokladu. Náležitosti účetního dokladu, tedy i faktury jsou stanoveny v zákoně o účetnictví a náležitosti daňového dokladu v zákoně o dani z přidané hodnoty. Ani jeden ze zmiňovaných zákonů ale nestanoví, jak doklad nazývat. Takže jakkoliv je pojem faktura nejčasněji používaným názvem pro doklad, kterým se zpravidla vyzývá odběratel, aby zaplatil dlužnou částku dodavateli, název je možné stanovit libovolný.

Jakkoliv to může vypadat neobvykle, může vám přijít např. jen Výzva k platbě. Má-li veškeré náležitosti, je možné s ní nakládat jako s fakturou. Stejně tak vám může přijít Vyúčtování, Shrnutí závazků, Rekapitulace dodávek, či jakkoliv jinak nazvaný doklad nebo jen zdvořilý dopis. Jeho zúčtovatelnost není dána formou, ale obsahem. Podobně jako není podstatné, zda je napsaný ručně, na psacím stroji (světe div se, ale i to se stále praktikuje), na PC ve wordu, či excelu nebo vyexportován z účetního programu. Má-li dokument potřebné náležitosti a je-li s ním zacházeno dle právních předpisů, je zúčtovatelný naprosto stejně jako dokument, který je nazván fakturou.

Přesto se ale mnohé účetní, podnikatelé nebo různí manažeři, ale především úředníci chovají, jako kdyby faktura byla cosi posvátného, bez čeho se nedá uskutečnit žádná platba. Typickým příkladem jsou různé konferenční a účastnické poplatky nebo členské příspěvky.  Přitom na pozvánkách a doprovodných dokumentech je zpravidla uvedeno vše, co by bylo uvedeno na případné faktuře a tedy není žádný důvod dožadovat se faktury. Ale utkvělá představa mnoha lidí, že ke každé platbě musí být k dispozici papír, na kterém je napsáno faktura, je tak zakořeněná, že mnozí rezignovali a fakturují a fakturují a fakturují. Třeba i ty členské příspěvky.

Paradoxem pak je, že i když v některých případech nemá faktura náležitosti dané zákonem, mnozí si toho vůbec nevšimnou a fakturu bez problémů do účetnictví zanesou. Jen když má správný název. A naopak, obdrží-li doklad, kde slovo faktura uvedeno není, pak, i když má všechny náležitosti, se dožadují „nápravy“.

Mnoho lidí si oprávněně stěžuje, že nás současný právní systém velmi svazuje. Pokud jde ale o účetnictví, svazujeme se často zbytečně sami.

Autor: Helena Sasová | pondělí 13.5.2019 22:35 | karma článku: 18,06 | přečteno: 628x