Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P91a67v42e91l 42D59v50o66ř83á45k
Paní autorko, napsala jste to moc hezky a ze široka. Jenže - jak poznat, co nám opravdu škodí a co ne?
Podle mé zkušenosti sníst něco, co mi nechutná (jak radíte), mi způsobí zažívací potíže. Když jíte něco s chutí, organismus se na to připraví a stráví cokoliv.

H49e62l54e13n63a 23M79u37n10z93a60r45o75v15á
Já Vám neradím sníst něco, co Vám nechutná.
Radím Vám najít si takový jídelníček, jaký Vám bude vyhovovat, který bude obsahovat pokud možno všechno, co tělo potřebuje. I vegetarián si může poskládat plnohodnotný jídelníček s dostatkem správných bílkovin.
Brambory, jablka, pomeranče, banány, okurky, mrkev, zelí, koření, bylinky za oknem, svíčková omáčka (i když je tučná),... Je toho na výběr tolik.
Nikomu neříkám, co má jíst. Jenom podávám informace o nových poznatcích z mnoha různých zdrojů, které do sebe krásně zapadají.
Ten doktor [1] tvrdí, že pokud nemáte alergii nebo nesnášenlivost, trávení si postupně na daný typ jídla zvykne, když bude mít dost vlákniny. Udrží na uzdě i cholesterol. A je to odborník, který se zabývá jídlem, trávením, analýzou mikrobiomu z výkalů i různých částí trávicí soustavy, co ty mikroorganismy potřebují a produkují, má praxi se spoustou pacientů s trávicími nemocemi a vidí na nich výsledky svých rad. Tělo se opravdu přizpůsobí. Dokáže trávit všechno člověkem stravitelné jídlo (mimo alergie a opravdovou nesnášenlivost).
Ale berte to rozumně. Jezte pestře to, co Vám chutná. Najděte si další jídla, která Vám budou vyhovovat.
Jestli nerad fazole, tak si kupte fazolovou mouku, nebo nějaké zkuste uvařit, rozemlít, usušit, rozemlít na prášek, a pak si trošku prášku přidávat do omáčky - jestli to jde (já to nezkoušela). Nebo zkuste trochu červené čočky místo nudliček do polévky. A co Vám nebude chutnat, to nejezte. Všechno je to Vaše svobodná volba na základě dostupných informací.
Každý si ten můj článeček přežvýká po svém a vezme si z něj něco jiného. Je to jen na Vás.
Předkové vždycky jedli to, co sehnali, v době, jak to zvládali. Tělo se vždycky přizpůsobilo. I hladu se do určité míry přizpůsobí.
Jde jen o to, že třeba pro hormon štěstí serotonin potřebujete nejen správné prožitky a myšlenky, ale také jíst suroviny, ze kterých se dá vyrobit, a potřebujete mít i ty kmeny mikrobiomu, které ho vyrábějí. Když ho nemáte dost, máte problém.
M36i61c11h21a55l 84S58e20d50m74í90k
Velkým propagátorem mikrobiomu je Radkin Honzák, píše a pořádá přednášky. Dokonce složil báseň Zmařená transplantace:
V temném lese smutně hýkal
právě opuštěný výkal.

H98e71l26e82n38a 13M81u57n53z69a62r32o37v64á
Pan doktor Radkin Honzák je úžasný. Poslouchám od něj všechno, na co narazím. A máte pravdu, že je jedním z těch mnoha, kdo povědomí o důležitosti mikrobiomu aktivně šíří.
Jenom by mohl mít i nějaká krátká videíčka pro lidi, kteří si nepustí hodinovou nebo dvouhodinovou přednášku nebo rozhovor.
M81i36r24e90k 22B94a55u90t36s65c80h
Když si dám panáka Jägermeistra, můžu si to napsat do stravovacího deníčku jako konzumaci 56 rostlin?

H58e39l21e97n85a 38M22u79n22z64a50r63o53v70á
No, máte sice 56 rostlin, ale k tomu antimikrobiální alkohol, který Vám to tam docela slušně pobije, takže ty bylinky nemají moc koho tam uvnitř nakrmit, že ne? Takže efekt na mikrobiom moc pozitivní nemají.
Nějaký chemický účinek ty byliny v těle samozřejmě mají, ale porovnat skutečné klady a zápory Jägermeistra neumím - kromě toho, že alkohol ubližuje i mozku.
Jednou za čas se tak moc nestane, protože to mikrobiom dokáže nějak přežít a zase se rozbujet, i když může být o něco chudší. Ale při častém a velkém příjmu ...

R89i77c87h32a45r72d 38P72o55l72á57š44e28k
Jen tak vlastně přemýšlím jestli vůbec znám třicet rostlin co se dají sníst.

P37a78v44e18l 45D60v12o79ř73á69k
Tlačenka. K ní cibule, okurka, zalít vinným octem, pivo - chmel, ječmen - a už jich máte 5. Jen se snažte.

H67e67l90e91n51a 85M83u48n49z51a20r83o10v76á
Díky za pochvalu.
To jsem shrnula z mnoha různých zdrojů. Ve spoustě videí o psychice z posledních let se mikrobiom hodně často zmiňuje.
Blbé je, že i obyčejná nespavost s mikrobiomem tak zamává.
A že člověk, který jednou začne trochu zajídat emoce nebo únavu z nevyspání, se už kvůli té změně mikrobiomu ocitne v začarovaném kruhu.
Dobré je, že když se o tom bude obecně vědět, mohlo by se zdraví lidí docela dost zlepšit.
A že všelijaké Alzheimery, Parkinsony a únavové syndromy by se třeba nemusely tolik rozvinout, i když jim to určitě úplně nezabrání.
- Počet článků 11
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1570x