Všem stejné podmínky?

V posledních letech významně stoupl tlak na kvalifikační předpoklady, nezbytné pro výkon celé řady povolání. Je to logické tam, kde určitý stupeň vzdělání a odbornost zaručuje kvalitní výkon určité profese.

Jako téměř vše v české kotlině, tak i tento požadavek má své ale! Před několika dny běžel v TV pořad o mistrech odborného výcviku učňů, o tom jak je těžké je sehnat a jak přísné jsou požadavky na jejich vzdělání.

Při té příležitosti jsem si vzpomněl na svého bývalého kolegu, který byl IT specialista, bezvadně vykonával funkci správce sítě a protože to bylo na vyšší odborné škole, tak také několik hodin týdně učil studenty. Neměl však předepsané pedagogické vzdělání. A v tom byl kámen úrazu! Musel absolvovat (pochopitelně dálkově jako otec rodiny) pedagogickou fakultu a po letech studia po nocích a časových stresů absolvoval a tedy vyhověl předpisům. Netřeba podotýkat, že pedagogická fakulta mu ani o piď nezvedla IT odbornost a to co učil předtím, učil dál, jen na to už měl "papír"!

Jaké však  bylo mé překvapení, když jsem uslyšel informaci, že k policii budou přijímat nové adepty a nebudou od nich požadovat ani maturitu! Že by opět nabyl aktuálnosti starý vtip z "totáče"?

Víte proč chodí policajti ve třech? No jeden umí číst, druhý psát a třetí ty dva inteligenty hlídá!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Havránek | pátek 9.2.2018 16:28 | karma článku: 22,78 | přečteno: 737x
  • Další články autora

Petr Havránek

Není nad jasný politický názor!

24.1.2018 v 17:16 | Karma: 18,32

Petr Havránek

Chytrá horákyně překonána!

19.1.2018 v 18:04 | Karma: 23,82