Napsat či nenapsat knihu? To je otázka...

Mám takový dar. Sednu si k PC, zapnu textový editor a ještě ani nevím, co budu psát. Začnu něco ťukat do klávesnice a slova i věty mi naskakují sami od sebe a ještě k tomu docela rychle. Téma psaného článku mě napadne až během onoho psaní. Výsledek je ovšem většinou poměrně slušnej a když už nic, často to má alespoň hlavu i patu. A nepíšu vám to tu jen proto, že bych se chtěl chlubit. Samozřejmě, můj psací dar nefunguje vždycky, zažil jsem mockrát, že moje můza na mě z vysoka kálela, zřejmě někde obtahovala jiného psavce, ale většinou mi je věrná. Někdy si říkám, zda bych ji neměl využít lépe.

 

 

A tak poslední dobou uvažuji, jestli by už nebylo na čase zkusit napsat nějakou knihu, třeba jen sbírku povídek. Kdo ví, jak tu na světě budu dlouho a jak dlouho ještě bude fungovat svoboda slova? Týdně napsat jednu, dvě povídky a za dva roky z nich něco málo vybrat a sestavit knížku. To by nebylo špatné, třeba by z toho kápla i nějaká kačka, ale hlavně bych se mohl chlubit, že mám vydanou svoji knihu. Nápady ke mně přicházejí velmi často. Bohužel je zase nechávám v klidu odplout do ztracena, protože si nikde nepoznamenám motiv, nemaje u sebe tužku ani papír. Ovšem pár takových scénáristických držáků mám v hlavě už dlouho, takže by jistě bylo o čem psát.

 

Nebo stvořit nějakou knihu s jedním přímočarým příběhem - román, novelu. Jen stvořit pár postav, vymyslet zápletku a vyplnit to nějakým hezkým balastem mezi tím. To by byla cesta. A vlastně proč si nevytvořit nějaký virtuální svět s vlastními postavami a nechat ho žít podle svých pravidel? Spisovatel je takový Bůh, který může své hrdiny nechat stoupat až k výšinám, nebo je nechat válet v bahně lidské bídy. Komu by se to nelíbilo?

 

Jo, je to tak, uvažuji, že budu spisovatel, teda pokud se jedna kniha může počítat za počátek spisovatelství. Živit bych se tím asi nechtěl. Pár měsíců jsem psal denně 6-8 hodin reklamní články a vězte, že už po týdnu máte pocit, že jste všechno napsali minimálně stokrát. A druhý týden už hledáte cestu k jiné práci. Ale sem tam něco napsat, proč by ne? Měl bych na to? Co myslíte?

 

Možná jsem si tou otázkou naběhl, ale aspoň se ukáže charakter zdejší čtenářské komunity…

Autor: David Havlíček | čtvrtek 22.5.2014 17:47 | karma článku: 5,75 | přečteno: 261x
  • Další články autora

David Havlíček

Tak a je tu rok 2015

20.1.2015 v 1:28 | Karma: 6,33

David Havlíček

Betlémy ze dřeva

5.12.2014 v 16:23 | Karma: 0

David Havlíček

Dřevěné betlémy

13.11.2014 v 15:08 | Karma: 8,45