C.D. Payne – Brenda Veliká

Tak jsem dočetl další knihu od C.D. Payna. Nevěděl jsem zprvu, jestli to bude úplně čtení pro mě, protože v jednom knihkupectví ji měli zařazenou mezi knihami pro dívky, v druhém pak mezi publikacemi pro děti a já nespadám ani do jedné z těchto čtenářských kategorií. Ovšem, udělal jsem dobře, že jsem si ji koupil a pustil se do ní, byla výborně napsaná (ostatně jako většina titulů od C.D. Payna) a tak jsem se rozhodl vás o ni také trochu poinformovat.

C.D. Payne je autor, který se narodil v roce 1949 a jeho knihy mě fascinují i tím, že se tento psavec celkem dobře umí vžít do různých rolí, ať už do pocitů pubertálního výrostka (Mládí v hajzlu), pokusného holuba na útěku (Holubí Mambo), identických dvojčat (Americké krásky), pocitů nešťastné manželky (Dědictví) či jak dokládá kniha Brenda Veliká, i do světa skutečného dívčího outsidera.

Brenda je šestnáctiletá dívčina, která ve svém okolí patří k úplnému dnu společenského žebříčku, je tlustá a nemá žádné kamarády. To, jaký je outsider, dokládá i fakt, že na facebooku má čtyři přátele – autistického bratránka a tři amatérské korejské stepaře, které zná jen z internetu. A právě to, že Brenda žije takový chmurný život, nakopne rodiče k zoufalému činu – pošlou ji do soukromé internátní školy, která se vyznačuje poměrně krutými pravidly života pro všechny své svěřence.

Kniha je vlastně o jakési cestě vzhůru, Brenda se osobitým způsobem v knize vyrovnává s nepřízní osudu, vyhýbá se nepřátelským nástrahám nové školy i dospívání, aby se posléze s nimi naučila žít. Na škole i mimo ní si postupně najde kamarádky a kamarády, získá potřebné sebevědomí a naučí se mít ráda sebe i život.

Už se těším na další Paynovo dílo…

 

 

Autor: David Havlíček | pátek 17.1.2014 16:19 | karma článku: 5,02 | přečteno: 286x
  • Další články autora

David Havlíček

Tak a je tu rok 2015

20.1.2015 v 1:28 | Karma: 6,33

David Havlíček

Betlémy ze dřeva

5.12.2014 v 16:23 | Karma: 0

David Havlíček

Dřevěné betlémy

13.11.2014 v 15:08 | Karma: 8,45