Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průseriozní Petříček

Když někdy v 18.století stavěl Prokop Diviš svůj první bleskosvod, dělal to, aby ochránil lidi před nečasem. Dnes, o čtvrttisíciletí později, někdo zkonstruoval Nečase, aby ochránil Kalouska a ostatní kmocháčky před lidmi.

Petr Nečas má zvláštní dar – umí na sebe stáhnout průse...švihy ze širokého okolí. Umí se do věci vložit v tu nejnevhodnější dobu a tím nejhorším možným způsobem, a stáhnout na sebe pozornost toho nejméně žádoucího typu.

Je jako vymydlený chlapeček v námořnickém oblečku, který zůstal stát před rozbitým oknem s kamenem v ruce a diví se, proč se všichni dívají na něj, zatímco grázlíci, kteří to rozbili, se dávno rozutekli a teď zpoza rohu pobaveně sledují co bude.

Když se Kalousek potil před kamerami a snažil se vypadat co nejkorektněji a svoji obvyklou aroganci maskoval křesťanskou pokorou, Nečas sebevědomě vyhlašoval, že si nenechá diktovat složení vlády od nějakých plukovníků. V tu ránu na sebe přitáhl veškerou pozornost, a Kalousek viditelně pookřál.

To ale ještě nic nebylo. Teprve odvoláním ministra spravedlnosti Pospíšila ukázal Nečas, jaký je chlapík. Provedl to v tu nejlepší možnou chvíli a tím nejlepším možným způsobem... pro Kalouska, Parkanovou a ostatní velké kluky – ti jsou teď vícemeně mimo hru a jen málokdo si na ně ještě vzpomene.

Nečas může vysvětlovat jak chce, že za Pospíšilovým odvoláním je jen jeho manažerské selhání, ale nikdo mu neuvěří, byť by to byla tisíckrát pravda. Odvolat ministra v době, kdy jeho podřízení začínají rozplétat kauzu za kauzou a veřejnost to vnímá tak, že spravedlnost konečně začíná fungovat, je nebetyčná pitomost. A odvolat ho tím způsobem, že se to málem dozví cestou do práce prostřednictvím ČTK, to už je na Darwinovu cenu.

V politice není důležité, jak se věci mají, ale jak se zdají, a tak je teď Nečas všeobecně vnímán jako ten, který zametá. A to není pro politika dobrá vizitka, a pro stranu, kterou vede, dobré doporučení.

Nečas se možná jako ten chlapeček zoufale snaží dostat se mezi velké kluky, které tak obdivuje. Jenže nezná pravidla velkých kluků, hlavně zásadu č.I: od průseru se utíká.
On místo toho kráčí každému průseru vstříc a všecno bere na sebe v naději, že se dočká uznalého páni, to je ale pašák. Jenže pro velké kluky bude pořád jen andílek, tečka... , dobrý jenom na to, aby se na něj všechno hodilo, když jde do tuhého. Ostatně dali mu už najevo, jak si u nich stojí, Kalouskův maskot kníže se okamžitě dal slyšet, že Nečas zlikvidoval naději na nezávislé státní zastupitelství – které bylo ještě předevčírem podle TOPky personifikací samotného Satana.

Nečas spíš ale nezvládl tlaky, kterým je každý politik vystaven. Jeho manažerským vrcholem  bylo ministerstvo práce a sociálních věcí v idylických předkrizových dnech. Na premiérském postu musí čelit tlakům mnohonásobně větším a z více stran, a na to nestačí. Vždyť jen tlak shora, od EU, dokázal položit daleko silnější. I Radičová na Slovensku radši shodila vlastní vládu a zradila vlastní voliče, než aby se vzepřela unijnímu vydírání, a ta je proti Nečasovi kus chlapa.

Nečas už na nějakou další politickou kariéru nemůže pomyslet ani pod vlivem něčeho ilegálního. Asi už je mu všechno jedno, a to co dělá, dělá jenom proto, aby mu všichni dali pokoj a měl aspoň čtvrthodinku klidu. Možná se spíš těší, kdy konečně tahle vláda padne a on bude mít konečně pokoj. O budoucnost má jistě postaráno, Angela ani Emanuel mu snad nezapomenou, jak iniciativně nechal schválit ESM, a najdou mu nějaké tiché úřednické místečko v Bruselu či jinde. A když ne, úředník s premiérskou minulostí se vždycky nějak protluče. Však už se nadřel dost, a zanechal po sobě nesmazatelnou stopu.

S tím nelze nesouhlasit. Nečas vejde do historie (aspoň té krátkodobé) jako hrobník ODS. Svými výroky a činy už dávno nezatlouká jen hřebíky do její rakve, spíš je slyšet dunění hlíny na jejím víku.

Jako Divišova povětrnostní mažina stahuje do sebe všechnu energii přícházejících bouřek a uzemňuje ji přes ODS. Všechny průšvihy koaličních partnerů zaplatí Nečasova rodná strana, a to má ještě co platit i sama za sebe. Malý hodný Petřík má spoustu velkých brášků-grázlíků, kteří si můžou s těmi ostatními směle podat ruce.

Ať tak či tak, Nečasova kariéra je důkazem toho, že i malý člověk dokáže obrovské věci s nedozírnými následky, když na to jde z toho špatného konce.

 

 

Autor: Bedřich HavlíčekBedřich | pátek 29.6.2012 16:59 | karma článku: 30,96 | přečteno: 1634x
  • Další články autora

Bedřich HavlíčekBedřich

Nezlobte se, ale za tu nobelovku můžu asi já...

Když jsem psal kdysi na úsvitu svého blogerského věku článek Kdo může za mír, netušil jsem, jakou lavinu událostí tím spustím.

12.10.2012 v 16:10 | Karma: 17,32 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Pořádek v diskusi bychom měli - teď ještě nějaké diskutéry...

Náš hostitel se rozhodl, že tady chce mít pořádek podle svých představ, a nám tedy nezbývá než jeho přání respektovat a poděkovat za všechny ty ryby...

7.10.2012 v 20:24 | Karma: 31,68 | Přečteno: 1955x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

11 minut, které nás dělí od…

Zjevení k nám většinou přichází, aniž bychom si to uvědomovali. Proto zhruba 99.9999% zjevení projde úplně mimo nás a lidstvo o nich vůbec neví.

12.8.2012 v 11:44 | Karma: 9,63 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Co jsme poslouchali v době kamenné - Deep Purple

V dávných časech, kdy lidé žili ve studených betonových jeskyních a zdravili se "čest práci", přišla k nám hudba plná kamení*. Byla tvrdá, neotesaná, pro řadu lidí těžko stravitelná, ale jiskřilo to v ní emocemi a nespoutanou energií, a tak si nás diluviály rychle podmanila.

29.7.2012 v 3:33 | Karma: 21,40 | Přečteno: 1597x | Diskuse| Ostatní

Bedřich HavlíčekBedřich

Vymře plácnutí přes hubu?

Nijak nezastírám, že tento článek je inspirovaný povzdechem AAP nad tím, jak se ze světa vytrácí plácání. Myslím, že v rámci genderprávnosti máme dnes už i my muži právo nostalgicky vzdychat.

5.7.2012 v 0:33 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1351x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1780x
... sátiletý vývojář už víc než půlstoletí žasnoucí nad tajemstvími vesmíru, nestranný, nemastný, ale politikou zmítaný proti své vůli