Vyřešení starých ekozátěží je stále v nedohlednu

Staré ekologické zátěže představují problém, který pálí mnoho lidí i firem v České republice. Jedná se o pozůstatky neekologického hospodářství před rokem 1989, které dopadly na bedra nových majitelů po privatizaci.

Tito vlastníci majetek od státu odkoupili v rámci privatizace na základě slibu, že stát ekologické zátěže odstraní na vlastní náklady. Na sanaci však doposud marně čekají. Skutečnost, že ekozátěže stále nebyly odstraněny, jim způsobuje nemalé finanční ztráty. Jedná se také o velké riziko pro životní prostředí.

Doposud trvalo českému státu řešení ekozátěží 25 let, což by při současném tempu znamenalo, že všechny lokality se dočkají nápravy až v horizontu 80 let. Tak dlouho nikdo čekat nemůže, a proto se někteří rozhodli vzít věc do vlastních rukou – například ve Šlapanicích u Brna, kde je zem pod bývalou továrnou na výrobu dehtových lepenek prosycena škodlivými chemikáliemi. Zastupitelstvo obce se rozhodlo celý areál odkoupit a nezbývá mu než doufat, že se tím sanace urychlí.

Momentálně je stále více než polovina (150) všech ekozátěží nedořešena. Na vině je zejména nedostatek financí v privatizačním fondu, ze kterého se sanace hradí. Celková garance státu na sanace postižených lokalit dosahuje částky přes 100 miliard korun.

Protože nám není situace podobně postižených majitelů lhostejná, rozhodla se naše asociace společně s Hospodářskou komorou České republiky oslovit všechny majitele s ekologickou smlouvou se státní garancí, abychom koordinovali postup v rámci ochrany jejich právoplatných zájmů. Zároveň jsme oslovili ministerstva financí a životního prostředí, aby řešení  sanací starých ekologických zátěží urychlila. Každý další rok čekání totiž způsobuje nejen vyšší finanční ztráty majitelů, ale i další poškození životního prostředí nás všech.

Autor: Petr Havelka | pondělí 27.3.2017 15:43 | karma článku: 13,17 | přečteno: 126x