Tříďme a zpracovávejme odpady – Skleněný odpad dobře poslouží třeba jako tepelná izolace

Výrobky z odpadů se využívají v mnoha odvětvích. Např. sklo nemusí sloužit jen jako obal, ale po dalším zpracování ho lze využít coby izolační materiál. Pěnové sklo představuje moderní a ekologicky nezávadnou variantu polystyrenu.

Jedna z členských firem naší asociace, Recifa, vyrábí pěnové sklo REFAGLASS, které představuje moderní a ekologický způsob tepelné izolace staveb. Dělá se z recyklovaného skla a ve stavebnictví má velkou budoucnost, neboť je na rozdíl od jiných izolačních materiálů opakovaně recyklovatelné, inertní, nehořlavé a zcela bezpečné pro životní prostředí.

Pěnové sklo REFAGLASS může nahradit běžné tepelně izolační stavební materiály, jako je polystyren, skelná a minerální vata, pemza nebo materiály na bázi expandovaného jílu. Je možné ho použít nejen k tepelné izolaci a drenáži staveb (základové desky, podlahy, stropy), ale také k odlehčení půdy, ke stabilizaci a odvodnění svahů při budování silnic a inženýrských staveb. Jeho vlastnosti jsou dobře využitelné při stavbě nízkoenergetických domů či domů se zelenými střechami. Samotná Recifa se zabývá svážením a zpracováním odpadu a je jedním z největších recyklátorů skla v ČR. To jí umožňuje nabízet pěnové sklo REFAGLASS za velmi výhodnou cenu.

Pěnové sklo se vyrábí ze separovaného skleněného odpadu, který se na recyklační lince vyčistí a rozdrtí. Takto vzniklá druhotná surovina se dále upravuje na skleněnou moučku. Ta se v následném výrobním cyklu po přidání dalších přísad používá k výrobě pěnového skla REFAGLASS.

Naše asociace dlouhodobě podporuje podobné aktivity svých členů, které přispívají k vysokému procentu využití recyklovatelných odpadů v České republice. Cestu vysokého stupně třídění a recyklace vnímáme jako jednu z klíčových aktivit i pro české odpadové hospodářství, což je plně v souladu s aktuální odpadovou strategií Evropské unie, známou také jako tzv. „balíček k oběhovému hospodářství“. Jednou z důležitých výhod takového nakládání s odpady je také tvorba nových pracovních míst a zvyšování zaměstnanosti. Je zřejmé, že budoucnost odpadového hospodářství v Evropě a tedy i u nás má být v co největším třídění odpadů, včetně dalších úprav směsného komunálního odpadu, který samozřejmě obsahuje dále využitelné sklo, papír, plasty, ale i biologicky rozložitelný odpad. Naopak by podle Evropské unie mělo být omezeno nakládání s neupraveným směsným odpadem. Je pozitivní, že jeho množství dlouhodobě klesá a s ohledem na změny evropské legislativy bude klesat i nadále. Nebude tedy nutné stavět zařízení, jako jsou nákladné spalovny odpadů, pro které je směsný odpad základním palivem. EU v tomto směru již také deklarovala, že další spalovny komunálních odpadů podporovat nechce a že je třeba se zaměřit jak na předcházení vzniku odpadů, tak na jeho třídění, úpravy a recyklaci. Toto jsou myšlenky, které je bezesporu vhodné podporovat i v našich podmínkách.                         

Autor: Petr Havelka | středa 12.8.2015 13:29 | karma článku: 12,99 | přečteno: 394x