Přichází evropská novela oběhového hospodářství. Co od ní čekat?

Evropský parlament schválil v březnu výraznou většinou balíček legislativních návrhů pro oběhové hospodářství, který upravuje směrnice pro nakládání s odpady. Co směrnice přinese, se dozvíte v následujících řádcích.

Schválení evropského balíčku oběhového hospodářství u nás předcházela několikaletá příprava nového odpadového zákona. Ten se v současné podobě schválit nepodařilo. Může to však být spíše pozitivní. Již nyní je zřejmé, že návrh dostatečně nereflektoval právě evropské recyklační cíle, které schválil Evropský parlament. V případě, že by původní návrh českého odpadového zákona vstoupil v platnost, musel by se i vzhledem ke své neaktuálnosti za krátkou dobu významně měnit. Nové evropské směrnice mění základní definice, systém vykazování plnění evropských cílů a zejména cíle samotné. Přitom stabilní legislativní prostředí je jednou z velmi důležitých věcí jak pro původce odpadů, obce, města, podnikatele, ale i pro firmy, které investují do moderních technologií na zpracování odpadů. Není vhodné nastavovat strategii odpadového hospodářství zákonem, jehož životnost může být reálně necelé 2 roky. Investoři by v tomto období mohli realizovat investice, které se s novými evropskými směrnicemi ukáží jako chybné. A co potom? Kdo by za tyto chyby nesl odpovědnost?

Evropská novela oběhového hospodářství tak bude sloužit i jako vhodný podklad pro tvorbu nového odpadového zákona. Současná vláda již kvalitní odpadový zákon navrhnout nestihne, a úkolu se tak bude muset ujmout vláda následující.

Novely směrnic schválené Evropským parlamentem nastavují následující cíle, které by měly členské státy splnit:

  • zvýšit recyklaci komunálních odpadů do roku 2030 na minimálně 70 %, přičemž minimálně pět procentních bodů musí být dosaženo opakovaným použitím,
  • recyklovat 80 % obalových odpadů do roku 2030,
  • skládkovat jen 5 % komunálního odpadu v roce 2030,
  • povinnost členských států umožnit domácnostem třídit hlavní druhy odpadů včetně bioodpadu, textilu a odpadních olejů,
  • zvýšit použití ekonomických nástrojů, jako je skládkovací poplatek a poplatek za spalování odpadů (v ČR není zatím vůbec zaveden) nebo zálohové systémy na obaly (např. nápojové obaly).

V současné době Česká republika třídí a recykluje pouze 36 % komunálního odpadu, ačkoliv úspěšné státy EU recyklují až 60 %. Doufejme, že se tato statistika – i díky evropskému balíčku oběhového hospodářství – změní k lepšímu.

Novela oběhového hospodářství je na každý pád nutnou a vítanou změnou, která pozitivně ovlivní nejen nakládání s odpady, ale i celkový stav životního prostředí nás všech. Velmi důležitým faktem je i to, že nadcházející český odpadový zákon již – doufám – bude reflektovat evropské směrnice a nebude postaven primárně na zbytečném zdražení poplatků a služeb, které platí obce a města.

Historie balíčku oběhového hospodářství

S prvním balíčkem legislativních návrhů přišla Evropská komise již v únoru 2014. Ten byl však po kritice ze strany ostatních evropských institucí a zástupců průmyslu stažen a doporučen k přepracování. V prosinci roku 2015 byl vydán přepracovaný balíček, který obsahoval čtyři návrhy k odpadové legislativě. Jeho součástí byly rámcová směrnice o odpadech, směrnice o skládkování, směrnice o vozidlech s ukončenou životností, bateriích a elektronickém odpadu a směrnice o obalech a obalových odpadech. Tento balíček mnohem lépe odrážel situaci v členských zemích EU, a proto byl v březnu letošního roku schválen a brzy bude projednáván Radou EU, která bude sestávat z ministrů životního prostředí členských zemí. Následovat budou společná jednání Evropského parlamentu, Rady a Komise, z nichž vzejde konečné znění směrnic.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Havelka | úterý 11.4.2017 16:38 | karma článku: 10,74 | přečteno: 526x