Legislativní rada vlády po mnoha problémech propustila odpadové zákony na vládu...

Dne 17.10. projednala Legislativní rada vlády opět všechny čtyři návrhy z balíku nové odpadové legislativy z dílny MŽP. Řada problémů přetrvává, není dopracována požadovaná analýza dopadů a recyklace stále zůstává bez podpory...

Stručně

Výsledek čtvrtečního jednání LRV k odpadovým zákonům byl pro mnohé překvapivý, zákony prošly. Po rozsáhlé kritice a nutnosti širšího přepracování všech čtyř zákonů, včetně potřeby obsáhlejšího doplnění analýzy dopadů, ke které vyzvala LRV na svém zářijovém jednání, se toto skutečně nečekalo. V září LRV mimo jiné uvedla, že potřeba úprav si vyžádá skutečně významnou časovou dotaci, protože nesrovnalostí je opravdu velké množství. Nyní, po pouhých 28 dnech, je vše zcela jinak. Zákony přes LRV prošly bez významnějších věcných úprav...

Zákony tedy nyní půjdou na vládu, ale je otázkou, zda je to dobře, protože ve stávající verzi přinášejí trvající řadu nejasností, povinnosti vysoko nad rámec požadavků EU a s tím související zbytečné výrazné zdražení lidem a firmám. To není dobrá zpráva. A co je nejpodstatnější, i seminář ve sněmovně na začátku října potvrdil, že zákony neobsahují žádné nástroje na podporu recyklace a že pouhé navýšení skládkovacího poplatku recyklaci nepomůže. Ano, omezme skládkování, jak stanovuje EU, to je v pořádku. Navrhované nastavení s jistotou dokáže zajistit odklon odpadů ze skládek, zde problém není. Dle navrhované verze zákonů se však jedná zejména o odklon odpadů do spaloven. Dle EU to ale není vhodná cesta. EU stanovila závazné cíle pro recyklaci. Spalovny (ZEVO) už nehodlá podporovat. Recyklaci ale nové zákony z dílny MŽP vůbec nepomáhají. Proč tomu tak je? Je potřeba to upravit, jinak ČR závazné cíle nesplní.

 

Podrobněji

Po neúspěšném pokusu z 19. září, kdy byla ke všem čtyřem zákonům sdělena ze strany členů Legislativní rady vlády (LRV) široká kritika, s požadavkem na skutečně obsáhlé přepracování jednotlivých předloh, byl průběh čtvrtečního jednání LRV výrazně jiný, takový "klidnější"... co se stalo, není zřejmé.

Před měsícem LRV zdůrazňovala např. jednoznačnou potřebu rozsáhlejšího doplnění analýzy dopadů na občany, obce a firmy, včetně analýzy samotné potřebnosti řady nově navrhovaných povinností. Bylo zároveň sděleno, že nutné doplnění je takového rázu, že si vyžádá skutečně nemalou časovou dotaci. Bylo kritizováno rovněž množství povinností v nových zákonech, které jsou stanoveny nad rámec požadavků EU (tzv. goldplating) a řada dalších věcí. To však bylo zaříjové jednání. 

Na čtvrtečním (říjnovém) jednání kupodivu Legislativní rada vlády nakonec jednotlivé návrhy z balíku nové odpadové legislativy propustila na vládu. Nutno přiznat, že po kritických závěrech z prvního jednání takto rychlý vývoj řada odborníků opravdu nepředpokládala. V zákonech totiž stále trvá řada nevyjasněných a problematických věcí, na které LRV minule hlasitě upozornila. Ale takový je aktuální výsledek.

Nejen, že v zákonech zůstala řada nejasností, které tak trochu navazují na oněch 3000 připomínek z meziresortního připomínkového řízení, ale LRV kupodivu rovněž rezignovala na jí samotnou před měsícem vyžadované nutné široké doplnění analýzy dopadů. Přitom provedené analýzy reálného budoucího vývoje ukazují, že současné znění návhrů znamená pro lidi i pro firmy výrazné a přitom zbytečné zdražení.

Co je však ještě podstatnější je fakt, na kterém se shodli i účastníci semináře ve sněmovně k nové odpadové legislativě, který se konal dne 1. října. A sice, že v zákonech zcela chybí jakákoli podpora recyklace, ke které jsou stanoveny závazné evropské cíle. Je to velká škoda - zákony sice nepochybně zajistí odklon odpadů ze skládek, ale jen na cestu jejich spálení/energetického využiití. To však není v předepsaných cílech EU. Tam výrazně dominuje recyklace. Recyklace však stále v návrhu nové české odpadové legislativy zůstává zcela bez podpory. V zákonech není na její rozvoj a potřebnou systémovou podporu jediný nástroj. Přitomza příštích 15 let máme jako Česká republika do recyklace nasměrovat za rok o 1,43 milionů tun komunáních odpadů více. Jak se to udělá, to vláda zatím kupodivu  neřeší a neumí to vysvětlit.

Skládkování končí, to je zřejmé a je to v pořádku. EU k tomu stanovila rok 2035, kdy se má skládkovat maximálně 10% odpadů. To je tedy vyřešené. Otázkou je však - "co bude dál?". Nová evropská legislativa je nepochybně nastavena pro recyklaci (minimálně 65% komunálních odpadů má být zrecyklováno). Pro koho je však vlastně nastavena nová česká legislativa, to je otázkou, když zde chybí nástroje na podporu recyklace. 

Pravděpodobně jediná možnost, jak dát zákony do souladu s cíli EU je nyní ve sněmovně, kam zákony poputují... času ale není mnoho. Klíčové bude to, zda k podpoře recyklace bude ve sněmovně vůle.

Autor: Petr Havelka | úterý 22.10.2019 15:56 | karma článku: 14,94 | přečteno: 240x