Budoucnost české energetiky a odpadového hospodářství podle české a evropské legislativy

Novými trendy v energetice, obnovitelnými zdroji a dopady nového zákona o odpadech a evropské recyklační strategie oběhového hospodářství se bude zabývat konference Šetrná energetika a přeměna odpadů na zdroje.

Nový zákon o odpadech, jehož paragrafové znění chce ministerstvo životního prostředí představit ještě letos, bude mít velký vliv nejen na odpadové hospodářství jako takové. Existují obavy, že český zákon přinese zbytečně vysoké zdražení a z evropského pohledu tak trochu neaktuální orientaci na nové nákladné spalovny na neupravený směsný odpad. Česká republika je členem Evropské unie a její legislativa by měla vycházet z té evropské. EU nyní dokončuje svou moderní strategii oběhového hospodářství, která se zásadním způsobem orientuje na třídění odpadů, jejich úpravy a recyklaci. Strategie se zaměří také na celý životní cyklus výrobků (od zpracovávání zdrojů přes navrhování produktů, výrobní postupy, opravy a opětovné použití po recyklaci) i na zlepšení trhů s druhotnými surovinami. Jejím cílem je snížení ekologických dopadů, úspora primárních zdrojů a tvorba pracovních míst. Strategie oběhového hospodářství nemá představovat zátěž, tzn. nemá přinášet prosté zdražení, ale naopak by měla podpořit další udržitelný růst.

Evropané by dle Evropské komise i Evropského parlamentu měli do roku 2030 recyklovat 70 % komunálního a 80 % obalového odpadu. V dalším desetiletí má být zásadně omezeno nejen ukládání a ale i spalování recyklovatelného odpadu. EU chce své cíle definovat koncem letošního roku v podobě balíčku oběhového hospodářství. Cíle by měly být závazné. Je trochu nešťastné, že věcný záměr českého zákona o odpadech vznikl ještě před touto strategií a jeho paragrafové znění se bude pravděpodobně projednávat současně se schválením evropského balíčku. Nový odpadový zákon totiž nepočítá s vysokými recyklačními cíli, a pokud bude obsahovat ministerstvem obhajované razantní zdražení, pak bude orientován na podporu nových spaloven, což již nyní může být s ohledem na jasné záměry EU slepá ulička. Třídění, úpravy odpadů a recyklace nevyžadují zdaleka takové zdražení a navíc mohou přispět k vyšší zaměstnanosti. O těchto důležitých věcech je třeba otevřeně diskutovat a hledat racionální a moderní řešení.

Tímto, šetrnou energetikou, případnými ekonomickými dopady legislativních změn na obce, firmy a občany se bude 22. října zabývat konference Šetrná energetika a přeměna odpadů na zdroje, kterou můžete navštívit i vy. Více informací a kompletní seznam řečníků je k dispozici na stránkách pořadatele: http://www.uzs-konference.cz/?details=true&id_kurzu=116.

Autor: Petr Havelka | pondělí 12.10.2015 13:00 | karma článku: 12,13 | přečteno: 410x