Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Astaroth

27. 12. 2011 13:35
Moderniste, Corbuissier a Mies

Ja mam historisujici architekturu konce 19. stol. hrozne rad, snad nejvice ze vsech stylu a sleduji jeji osudy po svetovych mestech a musim rici, ze komuniste u nas nenapachali nijak vetsi skody, nez se udaly jinde po svete. Samozrejme, zbouralo se mnoho krasnych (i kdyz architekt by rekl, ze nikoli cennych, nebot slo o historii falesnou, nikoli autentickou) veci diky primitivnim tajemnikum (je taky nutno rici B, kdyz bylo receno A a to, ze obyvatele zbouranych cinzaku s melancholickymi interiery, tichymi schodisti s ozvenou a zdobenymi dvermi byli zcela neromanticky vdecni za panelak s splachovacim zachodem, vytahem a teplou sprchou), kupodivu se ale nejednalo o specialitu vychodniho bloku. Radeni povalecnych modernistu z bauhausu (ne ta kutilosamoska) bylo zbesile a jejich nenavist k ornamentu nepopsatelna. Kratce po skonceni 19. stoleti (v smyslu skutecneho zvratu 1. svetova, nikoli 31.12.1900) se stalo 19. stoleti tercem nenavisti a zasti, ktera naplno propukla s 60. lety.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

27. 12. 2011 13:37
Re: Moderniste, Corbuissier a Mies

Brusel si pro bezduche sklobetonove zasedacky EU zboril nadpolovicni vetsinu secese, ve Francii a Nemecku se odhaduje, ze pri modernisacich se znicilo vice historie nez pri bombardovani za druhe svetove (!!!), co napachali v USA vidno zde http://www.flickr.com/photos/37603091@N02/tags/demolished/ , http://www.infrastructurist.com/2009/06/22/11-beautiful-train-stations-that-fell-to-the-wrecking-ball/ a http://www.infrastructurist.com/2009/06/25/6-more-great-train-stations-lost-to-the-wrecking-ball/ .

A jako bonus na zaver si vygooglete Singer tower :-P Zlati komunisti.

1 0
možnosti
VTAJK

Vaska Trubačev a jeho kamarádi

27. 12. 2011 11:23
fajn

knižní tip i antitip R^ Pro tu publikaci ČvT vyrazím určitě, nedávno vydali takovou pěknou příručku o mýtech o socialismu. Jinak tuhle jsem Muže na radnici taky kousek dal, zrovna tam byla pekelně dramatická scéna, jak dobří soudruzi vyskákali z auta šli to vytmavit špatnému a úplatnému soudruhovi (hrál ho myslím Řanda, to je takovej typ). To jsem se zasmál při týhle "akci", ale jinak z toho šel na mě smutek, přesně z té šedi a škaredosti, co popisujete.

0 0
možnosti

jarinka

27. 12. 2011 10:39
Máte pravdu,

paní Hauserová, všem už ty kulisy a hesla přišla k smíchu, nejen dnes, ale už tenkrát. Ale na druhé straně - nebýt Pláteníků, Bavorů a dalších, tak lidem z Kunštátu by postupně baráky padaly na hlavu, protože by neměli na jejich opravy. Museli by se stejně zbourat a lidem z těch baráků by nezbývalo nic jiného než jít bydlet do honosných vil, ale jen do kamrlíků pro služebnictvo.

1 0
možnosti

jarinka

27. 12. 2011 10:40
Re: Máte pravdu,

Gramatická chyba - musely by se

0 0
možnosti
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.