Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GM

Green Man

14. 4. 2012 2:22
Neziskovka jako komunita

Zaprvé, zaujalo mě přirovnání člověka a šimpanze -- v zajímavé antropologicko-historické analýze "Sex at dawn" (http://www.sexatdawn.com) se uvádí, že mapování chování šimpanze a člověka a korelací v chování může být více kulturně podmíněným jevem, a chování většiny členů dnešní lidské společnosti tak může být spíše naučené v posledních 10 tis. let provozování usedlého způsobu života v zemědělství. Kniha nabízí alternativní teorii srovnání člověka a bonoba, který se ještě dnes považuje za jeden druh "šimpanze", což ale neobstojí jak stářím druhů, tak diametrálně odlišným chováním. Pokud bychom model přirozeného lidského chování brali z bonoba, a reálné chování členů dnešních společností brali jako odchylku od "přirozenosti" (což při odvážnější interpretaci Starého zákona z pera D. Quinna (Ishmael) lze vykládat jako onen "prvotní hřích"), tak se mění i náhled na chování lidí ve všech situacích, i emoční reakce na takové chování.

0 0
možnosti
DM

Aretta

13. 4. 2012 19:50
...

:-) Pěkný! A poslední věta mě dočista zbořila;-D

0 0
možnosti
JB

Vím, že něco vím?

12. 4. 2012 15:36
Karma.

Není civilizace jen náhradou původní džungle?

0 0
možnosti
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.