- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jako trefně popsaná městsko-venkovská náplava musím říci, že dva roky snahy o jakousi soběstačnost mne stále více plní obdivem k lidem, kteří se zemědělstvím živí a hlavně kdysi dávno živili, protože jim nic jiného nezbývalo. Od jara do podzimu se nezastavíte, vaše plány se mění podle momentálního počasí a jeho rozmarů. Ale pravdou je, že bych už neměnila. Že je u nás stále málo biozemědělců, tomu se už vůbec nedivím, poté, co jsem se seznámila s podmínkami pro udělení certifikátu na biomed. Od té doby mi stačí pomyšlení, že máme kvalitní med z CHKO, kde se cukr objeví jen při zakrmování na zimu. Poté, co mi česnek už druhým rokem úspěšně zlikvidovalo háďátko, vyzkoušela jsem všechny nechemické rady, zakoupila jsem KARATE a s čistým svědomím ho nastříkala na záhony. Ale kde to jde, chemii se raději vyhýbáme. Nějak mám čím dál větší dojem, že je to o zdravém selském rozumu, úctě k moudrosti předků, nohách na zemi a snaze nevydělávat za každou cenu.
Sadba se musí mořit proti plísni i háďátku.
Původní idea biozemědělství bylo produkovat zdravé potraviny a jako kompenzaci dražší výroby mít coby vedlejšák agroturistiku. Bylo to výdělečné i při běžných dotací a všichni byli spokojení. Daňový poplatník neplatil vyšší dotace, majitelé vydělávali, turisté se podívali na kravičky a mohli se porochnit v hnoji.
Původní idea byla opuštěna poté co se toho chytli melouni a průmysl.
Agroturistika není vhodná podle mě pro normální statky. Chce to tomu přizpůsobené statky, kde majitel umí anglicky, má prostory k ubytování a nejlépe i chová něco navíc, jako třeba koně, kozy či ovce. Prostě něco čím zaujme. Nejlépe skutečně ve spojení s bio produkcí.
Paní Evo, když nerozeštváváte ženy a muže, máte vcelku sympatický projev.:-)
Ona ta manuální práce s půdou a rostlinami, kterou berou to jako nádhernou a smysluplnou relaxaci se má k práci v zemědělství asi jako paintballová střílečka k nasazení v Afganistanu.
Ano, poeticky hopkat. je věc jedna a živit se jako zemědělec, zas druhá. To, že si že zemědělci neuvědomují, že pro romantiky bažící po kontaktu s rodnou či zahraniční hroudou je slastí kapku si vykydat, je pochopitelné. Pro ně toto není kratochvíle, ale úmor každodenní.
Asi jste, milá paní, narazila na realitu. Permakulturní žvásty, které mají úspěch mezi lidmi, kteří netuší, jak chytit vidle, nemají najednou nejmenší šanci
Zemědělci dnes žijí v ilegalitě. I ten nejlepší a nejšikovnější musí porušovat spoustu nesmyslných předpisů, vymyšlených jen k tomu, aby bylo legální zemědělce co nejvíce vysávat. A dotace je jen úplatek, aby se na tu dřinu všichni nevykašlali. Zemědělec je v ,,potravním" žebříčku ještě níž než živnostník či pokladní v supermarketu. Ale co jiného se dá očekávat ve státě, kde je víc úředníků než sedláků. Zachránit situaci může snad jen navrhované opatření z poslední věty článku.
Jaký je rozdíl mezi normálním zemědělcem a biozemědělcem? Normální zemědělec hnojí chemií ve dne a biozemědělec v noci.
Bohužel úřady jsou ve mětech, tudíž o venkově zřejmě rozhodují hlavně lidé z měst. Zajímavé a trochu zvláštní.
Jak slyším "biopotravina" či "biozemědělec" dělá se mi zle. Nebyly ty potraviny a zemědělci od prvopočátku "bio" a neměly by být i dál?
Že "farmářské" trhy vymysleli lidé z města, to asi máte pravdu, protože u nás jsou rolníci, zemědelci, statkáři či hospodáři. Kdybych řekl sousedovi, že je "farmář", vezme na mě vidle...
A s těmi "woofery" jste mě dorazila. Zní to hmusně, fuj.
Přihlásit se jako biozemědělec je kontraproduktivní. Sice dostanete větší dotace, ale zároveň se na vás přivěsí dlší paraziti, kteří vás o ně připraví. To že zemědělci už nejsou ,,bio" je důsledek ekonomického tlaku a nesmyslných předpisů.