Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

1888

18. 3. 2011 1:55
Dnes zije vetsina lidi ve

meste a anastazijske podnikani ma tedy jiste  velkou budoucnost. Nekteri si sebou vezmou z mesta velke plany a pouze ty nejnutnejsi zivotni potreby jako  pocitac ci kytara a uchyli se ze dne na den do naproste pustiny. Teprve pak postupne zjistuji co obnasi  zivot spjaty s prirodou.  Proto by se na skolach mely zformovat smery jako "Prirodni studie"  kde by se mladi lide ucili resit takove problemy jakymi jsou nepritomnost bezdratoveho internetu,   spatne mobilni pokryti.

0 0
možnosti
DM

Aretta

15. 3. 2011 22:58
Tak to je hodně zajímavý článek

Netušila jsem, že mě tak chytne... A přitom jak prosté...R^

0 0
možnosti
AP

Anselm

15. 3. 2011 15:14
Jeden hektar hravě uživí?

Není tam chyba v přepočtu z nějakých jiných měrných jednotek nebo v řádu? To by snad anastazijci museli mít několik žaludků jako krávy a ani to by ještě nepomohlo. I když vezmu v potaz, že celá produkce by se konzumovala přímo, bez fiskálních zátěží, bez nákladů na dopravu a jakýchkoliv parazitů. Myšlence permakultury jinak fandím, ale ocuď pocuď.

Anebo sice uživí, ale jenom od července do září?

0 0
možnosti
VN

lomihnát

15. 3. 2011 9:44
Bagr, 3 m do země, terasy, přehrady ..

V souladu s přírodou .. a co na to úřady? Ty by se po§§§§!

Jestlipak jste měli před kopáním rýhy vytyčeny kabely a sítě a průzkum archeologa?Huh!;-D

Mám takový pocit, že celý byznis agrárního rebela není to podnikání s rostlinkami, ale to přednášení a divadlo kolem .. minimálně to vstupný pro to svědčí. ;-D

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

15. 3. 2011 10:19
Re: Bagr, 3 m do země, terasy, přehrady ..

Nekazte mestskemu romantikovi jeji blouzneni. Furt v kancelari, potrebuje trochu tech fantazii. ;-D 

0 0
možnosti
AA

Jack Russell

15. 3. 2011 9:44
Bude-li se lidstvo chovat jak se chová,

skončíme všichni tam, kde jsme začínali - jako prvotní zemědělci a řemeslníci. Člověk ve své podstatě toho k životu mnoho nepotřebuje, jen jídlo a střechu nad hlavou. Vše ostatní je plýtvání a zhýralost. Nejsem žádný puritán a s radostí využívám všech vymožeností moderní doby, ale supermarkety s tunami zbytečného sortimentu zboží bych klidně oželel. Není normální, že statisíce venkovanů se za prací musí denně přesunovat desítky kilometrů sem a tam, zatímco půda leží ladem a potraviny se dováží. JZD se rozpustila, všichni si nabrali své pozemky zpět, ale na vesnici kterou znám ani jeden z 600 obyvatel se sedlačením neživí, pozemky rozprodávají jako stavební parcely, zbytek skoupili spekulanti kvůli dotacím a jen se tam pěstuje řepka nebo roste lebeda. Kdysi tam v JZD a přidružené výrobě byli zaměstnáni téměř všichni. Dnes se z vesnice stala noclehárna a přes den tam téměř nepotkáte živou duši. Je to normální a správné?

0 0
možnosti
VN

lomihnát

15. 3. 2011 9:50
Re: Bude-li se lidstvo chovat jak se chová,

Jsou pole obdělána? Jsou.

Co tam roste je otázka nabídky a poptávky a ekonomiky - bylo by hezké tam mít tohle a tamto - ale dělat to, když to nikdo nekoupí, nemá smysl. I vy jako zákazník to ovlivňujete tím, co kupujete.

Přidružené výroby skončily, protože to, čím se zabývaly, někdo začal dělat lépe, nebo se to laciněji přivezlo ze západu.

Problém s vylidňováním vesnic řeší i západní Evropa, je podporováno předávání farem mladým, aby se farmy držely a nezanikaly. Protože to, k čemu bylo dřív potřeba JZD, se dnes mechanizací dá dělat s 1/10 pracovníků.

S tím nic nenaděláte.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

15. 3. 2011 9:28
přírodní zákonitosti se nedají dlouhodobě porážet

přeji si aby na to EU plánovači přišli dříve, než budeme za naši zpupnost muset skládat účty. pro myslící tvory je výhodnější proti přírodě nebojovat, ale snažit se ji pochopit a přizpůsobit se

0 0
možnosti
V

V.Hamral.ml

15. 3. 2011 8:55
Dík

a dobrý článek, Hauserová. Přečetl jsem si ho s radostí a kolidoval jen na té fantasy vědmě. Kdyby feministky pochopily, že Holzer fakt ukazuje směr, koupím jim klidně trička, které si i oblíknu. Možná to s vámi ještě není tak špatné a teprve hledáte. Tohle je ideální směr. Kalma!;-)R^

0 0
možnosti
OU

15. 3. 2011 8:54
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.