Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kapitalismus v ideové rovině znamená: lépe sloužit spotřebitelům a vyrábět věci pro jejich potřebu lépe, než konkurence. Jakákoliv regulace znamená, že stát, tedy ti co nám vládnou, upřednostňují své potřeby před potřebami všech ostatních lidí.

2 0
možnosti
MR

A co tzv. drancování surovinových zdrojů každého státu, ničení životního prostředí, likvidace konkurence, mafiánství. Co opomíjení bezpečnostních hledisek, zde pak je fenomén tzv. drastických precedentů, katastrofa v Bhópálu, či Exxon Valdez ... Co opomíjení pracovních podmínek, zde ale není stát, ale Odbory ... .

To je prostor nás všech, tak to se třeba v USA velmi tvrdě, bojovalo proti likvidace životního prostředí, anebo přidávání olova, bělící složky do potravin, barev ... Co ochrana ozonové vrstvy a hnutí za zakázání freonů ...

Stát tedy my všichni, vlastně i vytyčuje, udržuje jednotlivé hranice skupin zájmů.

Ti, co nám vládnou, tak vychází z voleb a volby reflektují, určitý stav společnosti, jež vytváří aktuální poptávku a kde je poptávka je taky nabídka.

0 0
možnosti
MR

Tady nejde tak o kapitalismus, ale o fenomén který nevidíme, neboť náš horizont vnímání kontinuálního času vlastně končí se spaním a druhý den ... .

Tady bychom viděli dobře určité zákony, principy a fáze. Jeden zákon , je zákon vývoje člověka od narození, kdy nemá dnešní vědomí, nemá žádné. Jinak řečeno kdo se zde narodí, narodí, tak musí projít mnoha fázemi a cykly vývoje vědomí, než dojde do určité stabilní fáze v dospělosti, a navíc ne do fáze kdy překročí svoji sebeprojekci vnímání světa.

V těchto fázích pak jsou typické projevy, nejvíce kolem fáze dospívání a oddělování se od kolektivního rodinného, společenského vědomí, převzatých vzorců chování, tradic, hodnot.

Zde pak jsou fáze kde se tíhne k aktuálnímu dění ve společnosti, její společenský řád, cesta. Jelikož ale zde není životní zpětná vazba, zkušenosti, tak to je dost divoké. Zde pak jsou fáze a to záleží i na pohlaví, humanistické, inženýrské, ekologické, civilizační. Proto se zde objevují stále dokola, ideologie, typu neokapitalismus, neoscoialismus,náboženství, esoterika atd. a to souvisí s rozšířením vnímání světa o další civilizace, zatím nikoliv jejich cestu, což přichází z informačních prostředků. To vše jde zatím to vývojem, každého člověka zde. My vlastně objevujeme znova a stale vše dokola, což ostatní generace mají mnohdy za sebou. Chybí zde určitý přenos z generace na generaci, každá si svoji zkušenost vezme do hrobu, další si na vše musí přijít prostě sama. Zde nám chybí určité inteligence, jež by to překlenuly.

Další významný vliv, přišel pod 2. světové válce a oslabení mužské populace, nástup feminizace, kde se postupně rozpadlo rodové, rodinné vazby, hodnoty, předávání zkušeností, a hlavně inicializace do dospělosti. Tím pádem mají dnešní generace problém se v našem informačním světě tzv. ukotvit, dále nalézt svoji osobnostní, duševní, pohlavní identitu. Celé to navíc ještě zhoršuje odstraňování dynamické reality života, kde se člověk učí zvládat to že život není peříčko.

0 0
možnosti
Foto

Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouského utopistického filosofa Sainta Simona v 19 století. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. Podle Marxe kapitalismus odumře anebo bude svržen násilnou revolucí a bude nahrazen socialismem, který přejde v komunismus. Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna zaboží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence.

0 0
možnosti
Foto

P64e72t95r 94F53r49i55e27d14a

14. 8. 2023 11:49

Zdravím Vás.

Občas se nějaká osobnost vyjádřila v tom duchu, že dění ve světě (v lidské společnosti) je třeba nejen vysvětlovat, ale změnit k lepšímu.

Nejde to, to je z historie zřejmé, jde o "Vyšší moc".

Co s tím?

My obyčejní se musíme polepšit a k tomu vede dlouhá cesta. Kdo má tu trpělivost? Skvělí rodiče a skvělí učitelé jsou, ale je jich málo.

A to bychom se museli polepšit všichni na celém světě - hloupost.

Tak se sobecky postarejme jen o ČR. Hlavní směr vývoje ji sice udá také ona vyšší moc, ale my ten náš vývoj můžeme svým přístupem lehce korigovat k lepšímu. Ovšem zas je to o tom se polepšit. A zas je tu ta dlouhá cesta. Kdo má tu trpělivost?

Někdo, nebo něco ten proces musí nastartovat, ale osobnosti nejsou. Takže to bude to něco. Co asi? Hrůza pomyslet.

PF

0 0
možnosti