Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

DANUSA

18. 9. 2010 22:32
Ale ano,

ale je to složitější.Pokud nedokážu svižně a s elánem někam jít,nejdu.Nebýt

mladistvý a "hepy" je hanba.Takže,pokud na to nemám,čučím doma.U počítače,

což je taky fajn.:-)

0 0
možnosti
S

Satyriana

28. 8. 2010 15:35
Panebože...

To jste zas něco rozvířila, koukám!

Já bych měla dva roky do důchodu, kdyby to nezvedli, a cítím se podobně. Podotýkám, že jsem dost těžce pracovala fyzicky, načež jsem tak oddělaná, že mne musí živit hlava. Což znamenalo i studium, takže fajn, mám další kvalifikaci a možná si ještě nějakou udělám.

Ač unsportlich, nezpochybňuji starou známou pravdu z pohybu a tělesné námahy. Trocha běhu lepší, než balení prášků na depku. Navíc v našem věku potřebujeme právě takový ten zdravější styl života, abychom napravili pokusy stárnutí okrouhat naše vyhlídky do zítřka.

Vidím kolem sebe, že po přechodu můžou baby jako já dělat skoro do 75 něco lehčího, takže teď pokrotím tu čerstvou cukrovku a co bude, bude. Mimochodem, hodně záleží taky na tom, jak se každý bere vážně. Jak se bez těžších nemocí překlepe  osmdesátka, krásně se lidi drží přes devadesátku. Tak se smějme a neskuhrejme!

0 0
možnosti
VS

Astaroth

29. 7. 2010 16:12
vhodny navod

Clanek o starnuti je velice uzitecny a akutne nezbytny material pro vsechny ty singles pres  let R^

0 0
možnosti
J

jajboze

30. 7. 2010 0:28
Re: vhodny navod

Pokud  nekdo zije single dobrovolne,nebo z donuceni, tak ma nejspise cas starnout.U nas se dvere netrhnou, neustale povlekame postele pro nove navstevniky , ma staricka tchyne, takto emeritni ucitelka, zajistuje pres zactvo kvalitni povzbuzujici prostredky { vlastni kartoteku zaku typu: Novak- rum za 70 Kc,Belina- cerstva vejce a 2Kc, pred Vanoci volat Zuzanu- drubez, Vanda- dluzim od lonska 20 Kc za cukrovi}, a tak podobne, takze kdyz  jsem doma nahodou single, dost si to uzivam.

0 0
možnosti
J

jajboze

29. 7. 2010 16:09
Damy,

nereste to.Zestarneme vsichni a pokud mate rozumne muzske partnery, s usmevem zvladnou rotoped, vyzivne kremy a hubnouci kury.Pokud je k tomu taky nebudete nutit.Jinak se s vami zacnou nudit v konverzaci i v posteli a fakt si najdou nejakou mladici.Jedna kolegyne me zeny si na muze vymyslela celozivotni postupne vylepsovani bydleni.Momentalne chce zastresit bazen a pestovat v nem vino.Tvrdi,  ze uz je to posledni vetsi prace, neb jsou oba v duchodu a nechce, aby dostal infarkt.V zasobe ma ale spoustu drobnosti a ku pomoci dve vnucky, ktere na dedu delaji oci za ni.Zdravim

0 0
možnosti
KV

_-1-_

7. 7. 2010 20:49
Dovolím si několik poznámek ......... dle odstavců v textu

Za totáče byl průměrný věk dožití o nějaké desetiletí kratší a tak se chodilo i trochu dříve do důchodu. Kdyby se mělo chodit v pětašedesáti, tak se toho polovina občanů nedožije. ........ To, že Vy osobně se cítíte fit neznamená, že se tak cítí i Vaši vrstevníci. U Vás to zřejmě bude zdravý životní styl a z fyzického hlediska velmi nenáročná práce. Naopak, vaše práce Vás udržuje v duševní svěžesti. Zde mi ovšem chybí trocha empatie např. se švadlenou, která se 30 let hrbí nad šicím strojem a 8 hodin denně maká v úkole, nebo s prodavačkou, která tahá těžké palety a doplňuje zboží do regálu. Tyto dámy v pracovní přestávce určitě do fitka nechodí, ale jsou rády, že si mohou trochu odpočinout .......... Lektora francouzštiny bych s jeho tématem o stáří poslal do "prčic". Jestli máte potřebu bavit se o tom, jak strávíte stáří a jak budete umírat, tak jste stará. STARÁ. Mnohem starší, než si sama chcete připustit.

0 0
možnosti
IX

IfčaX

7. 7. 2010 21:12
Re: Dovolím si několik poznámek ......... dle odstavců v textu

Na to nemusí člověk být - ani se cítit starý. Stačí, když se párkrát za sebou potkáte se smrtí v okruhu blízkých osob... popř. se sám potkáte s těžkou nemocí. A pak o tom přemýšlet asi budete.

0 0
možnosti
DM

Der Maschinist

7. 7. 2010 19:03
smarja, proc si v roce i 2010 lide stale mysli,

ze poradna prace je pouze fyzicka drina? Intelektualni namaha je naprosto stejne vysilujici. Je naprosta zhovadilost predhazovat cloveku pracujiciho svym intelektem blaboly o tom, jak neci pribuzni pred bezmala sto lety dreli do zblbnuti. To je nejaky rovnostarsky pozustatek ze socialismu, nebo co?

0 0
možnosti
B

Bucharovic

7. 7. 2010 20:03
Re: smarja, proc si v roce i 2010 lide stale mysli,

Z intelektuální dřiny tak maximálně zblbnete, ale těžko si strhnete cemr... Sama autorka ve svém článku psala o fyzické kondici a já říkám, že šedesátník, který dřel celý život někde rukama bude vyřízený víc, než šedesátník, co svým zadkem jen leštil židli a dumal nad nesmrtelností chrousta. O fyzických rozdílech byla řeč, vážený... ale mám pocit, že když mluvím o fyzické práci, tak se mi nepovede vám vysvětlit, o čem je řeč... V.Kroupa

0 0
možnosti
JV

Jan Vrana

7. 7. 2010 16:34
Trochu skepticky komentar.

Autorka rozzarena endorfiny z fitka podala velmi optimisticky vyklad problemu starnuti. Ma reakce byla nasledovna: nejdrive jsem se podival na profil autorky a jeji povolani. Da se rici, ze dotycna osoba ani jednou v zivote poradne nepracovala. Nic proti tomu, ale proc se potom divi tomu, ze se ji jeste nechce do duchodu a pise na sebe pochvalnou odu? 

0 0
možnosti
TKN

ta, která nejsem

7. 7. 2010 16:31
Gender studies a háčkování deček

človeka skutečně nezhuntuje. Zeptejte se prodavaček, zdravotních sester, dojiček nebo ženských od pásu z fabriky, v kolika se cítí na důchod. S těmi se ale ve fitku nesejdete.

0 0
možnosti
IX

IfčaX

7. 7. 2010 21:04
Re: Gender studies a háčkování deček

Ale jo. I prodavačku (v oddělení lahůdek v supermarketu, žádné leháro třeba ve zlatnictví) mám v příbuzenstvu. Pravda, přesluhovala jen asi o tři roky. Ale do aerobiku chodila pořád a chodí ještě teď v pětašedesáti.

0 0
možnosti
AP

shrink

7. 7. 2010 16:27
No já nevím...

jasně, že by snad nikdo nechtěl byt na přítěž, nemobilní, otravující okolí ... ale tak nějak mi přijde, že i tahle eventualita by se nám měla stát přijatelnou, že by právě to mohlo být projevem moudrosti stáří - nechtít zůstat až do poslední minuty života úžasná a soběstačná... Troška pokory nám možná dneska chybí... Já vím, já vím, ono je to šetrnější  k tomu okolí, co by o nás mělo jednou pečovat...ale stejně. Pro mě je zralý přístup smířit se se stářím a jeho handicapy, ne zůstat mladý navěky. Samozřejmě čistě teoreticky - v reálu budu chtít být mrštná a bystrozraká i v 80 :-)

0 0
možnosti
RL

limbursky.blog.idnes.cz

7. 7. 2010 16:54
Re: No já nevím...

:-) R^

0 0
možnosti
S

stepulka

7. 7. 2010 16:12
Díky za super článek

A s eutanazií to cítím úplně stejně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.