Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Životní švihák Pavel dostál si zaslouží vzpomínku

Dne 24. července 2005 odešel do hudebního nebe divadelní dramaturg, textař, scénárista, režisér, publicista a tehdejší nejdéle sloužící ministr kultury Pavel Dostál. 

 

" Pavle zůstanete s námi. Zůstanete uchován v našich myslích i srdcích," prohlásil prezident Václav Klaus nad rakví Pavla Dostála. A měl pravdu. Pavel Dostál zůstal s námi i po deseti letech a bude tomu tak i nadále.snímek z panelu v Senátu: Ivana Haslingerová, Fragmenty

 

Dne 24. července 2005 odešel do hudebního nebe divadelní dramaturg, textař, scénárista, režisér, publicista a tehdejší nejdéle sloužící ministr kultury Pavel Dostál. U příležitosti již desátého výročí od jeho smrti se uskutečnilo v rytířském sále Valdštejnského paláce - sídle první komory Parlamentu ČR - pod záštitou jejího místopředsedy Zdeňka Škromacha vzpomínkové setkání „Hledá se srdce člověčí“.Zavzpomínali tam na něj osobnosti českého divadla, politiky i byznysu. Ukázalo se, že Pavel Dostál si prostě zaslouží, abychom si připomínali tohoto životního šviháka nejen kvůli jeho hezkým šálám.

Po příchodu do paláce po podepsání pamětních listů byli příchozí dekorováni „pamětní šálou P. Dostála“. Slavnostní večer byl uveden filmem Břetislava Rychlíka „Bílá labuť Pavla Dostála“, v němž Renáta Kalenská v rozhovorech prožívá s Pavlem Dostálem významné okamžiky během jeho nemoci.

Od naděje a síle bojovat se zákeřnou „sviní“ (tak říkal pan ministr rakovině) chemoterapiemi v brněnském onkologickém ústavu až po verdikt lékařů, že nic nepomůže. O beznaději, bezmoci a přesto obrovské síle Pavla Dostála snažit se do posledních chvil být pro okolí tím zábavným a skvělým společníkem jako před nemocí a vysmívat se hroznému údělu. Tento film charakterizuje jeho lidskost a velikost jako nic jiného a nebylo proto jeho osobnost zapotřebí ho přítomným dále přibližovat. Všem bylo jasné, že v osobě Pavla Dostála odešel člověk, který miloval život a lidi a v každém dokázal, podobně jako kdysi veliký Leonardo da Vinci při hledání Jidáše mezi zločinci, vyhmátnout něco dobrého a nebyl díky tomu konfliktním politikem. On vlastně pouhým politikem nikdy nebyl, vždy při každém setkání s ním z něj vyzařovalo, že patří mezi umělce, a do politiky šel proto, aby pro ně získal peníze a umožnil jim tak svobodně pracovat po letech komunistické totality. Proto také není divu, že na něj ani po deseti letech nezapomněli, zatímco ostatní páni ministři jim mizí z myslí tak rychle, že by je již ani neuměli vyjmenovat natož pro ně s dojetím vzpomínat.

Po působivém dokumentu o velikosti Pavla Dostála a zaslouženém potlesku celého sálu zapíval P. Hanzlík za klavírního doprovodu moderátora večera Víta Fialy  píseň Pavla Dostála a R. Pogody  z divadla Skumavka „Chtěl bych ti…“

Málokdo si uvědomoval, že ministr Dostál byl velice pracovitý textař a hudebník. Richard Pogoda vzpomínal, jak ho za komunismu bombardoval stále novými texty ke zhudebnění. Pracoval pro čtyři soubory, které založil v Olomouci, hrál a režíroval… Komunistům byl trnem v oku a musel proto pracovat v dělnických profesích. Po rehabilitaci v roce 1990 mu bylo nabídnuto působení na Ministerstvu kultury, v jehož čele nakonec stanul.

Malá divadla 60. let, o nichž vydal těsně před smrtí ministr Dostál knihu: „Divadla z krabičky“ mapující jejich scény, zastupoval na slavnostním večeru jejich nestor, ředitel divadla Semafor Jiří Suchý s bratrem Ondřejem.

O křtu výše zmíněné publikace, který pojal Pavel Dostál, jak se později ukázalo, nejen jako vyvrcholení své práce, ale především jako poslední rozloučení s přáteli, píšeme v článku: Pavel Dostál s přáteli zpíval písničky šedesátých letPan Ondřej Suchý obdivoval pana Dostála pro jeho uměleckou minulost a to především jako zakladatele divadélek malých forem v Olomouci v 60. letech. Vzpomínal, jak s ním jako ministr vystupoval v pořaduNostalgické muzeum zábavy v rozhlase Praha a navštěvoval v Šemanovicích jeho centrum Nostalgická myš, kterému věnoval dvě ze svých šál. Jsou prý v něm dosud navěky přibity, aby je nikdo neodcizil.

A při vzpomínce na Pavla Dostála nemohla chybět zpěvačka a herečka divadla Semafor Zuzana Stirská se svýmFine Gospel Time. Zazpívali jeho oblíbenou píseň Jidáš. Vybavilo se mi, jak ji kdysi společně zpívali v Semaforu a také, jak na posledním vystoupení paní Zuzana zpívala spolu s ním „Jednou bude líp.“

 

Pavlu Dostálovi přišli poděkovat za to, co pro jejich divadlo udělal, i pan Spejbl vedený M. Kláskem se svým synkem Hurvínkem pod vedením Michala Bartáka. Když pan Spejbl vysvětlil Hurvínkovi, že je pan Dostál nyní v nebi andělíčkem, vznesl tento nezbeda dotaz: „Proč jsou andělé vždycky mužského rodu?“ Spejbl se mu snažil vysvětlit, že je to proto, aby se nepřemnožili. Ten se ale nedal a odvětil: „Ale pan Dostál je přece také anděl a takoví by se mohli přemnožit. Cha, chá!“ Připomnělo mi to rozhovor Jana Wericha s Miroslavem Horníčkem o Shakespearovi (parafrázuji). Když se Wericha Horníček ptal, kdo byl tento spisovatel, odpověděl: „Shakespeare byl zámek plný spisovatelů“. „Ale on už umřel,“ na to Horníček. „Bohužel a moc tu chybí, zatímco po tomto světě chodí miliony lidí, kteří tu již dávno nemuseli být“ na to Werich. Podobně bychom mohli hovořit o Pavlu Dostálovi.

Členové Městského divadla Brno zavzpomínali blokem jeho písniček v podání M. Sedláčkové, Z. Junáka, J. Uličníka a S. Slováka.

Děkovali, že Pavel Dostál podpořil výstavbu Hudební scény, kontroloval průběh stavby, koordinoval a navyšoval rozpočet, jak jen bylo možno. Jeho nadšení pro tuto věc infikovalo i mnoho dalších, vzpomíná Stanislav Mošna, ředitel a režisér. Pan ministr se podle jeho slov těšil jako dítě na první premiéru a na to, až pověsí politiku na hřebík, vrátí se ke své režisérské profesi a předvede dobré a dobrodružné divadlo, které dělal před vstupem do politiky. Bohužel se jeho snu postavila do cesty nemilosrdná nemoc, které po statečném boji se vztyčeným hledím podlehl. „Budeme provždy vzpomínat na jeho obrovské lidské zaujetí spojené s možností dobrým věcem pomáhat a přivádět je na svět,“ zakončil svou vzpomínku pan ředitel.

Místopředseda senátu Zdeněk Škromach uvedl, že Pavla Dostála vnímal jako politický elév. Nejvýrazněji prý na něj působilo, jak se pral o každou korunu na kulturu. V tom, že byl nekompromisní a žádný usměvavý pán s krásnými šálami, který dovedl pěkně zvýšit hlas, když šlo podle něj o dobrou věc. Obdivoval na něm schopnost vyjádřit své názory před širokým plénem a stát za nimi třeba proti všem. V tom, že je mu dodnes vzorem politika.

Významný slovenský herec a politik Milan Kňažko přednesl opravdu krásnou a působivou vzpomínku. Bylo vidět, že byl pro něj opravdu přítelem a nelenil proto přijet na setkání až ze Slovenska, zatímco řada pozvaných českých hostů neoželila ani den ze své dovolené v cizině.

Podle slov ministra kultury Mgr. Daniela Hermanna byl Pavel Dostál nezapomenutelný muž.  A rozhodl se proto ocenit ho rezortním vyznamenáním MK Artis Bohemiae  Amicis. I když každý bojoval v církevních restitucích za jinou stranu, nezanechala v něm setkání negativní dojem. Vedli prostě dialog s cílem přesvědčit druhého o své pravdě, ale slušně bez ponižování toho druhého. Protože šlo o hodně a oba cítili, že napětí narůstalo, snažili se alespoň trochu situaci před televizními kamerami odlehčit. On sám vyzval všechny své spolubojovníky, aby přišli do televizní debaty se šálou. K jejich šoku, Dostál vstoupil do studia bez ní a s údivem se ptal, proč mají v létě šály. Odlehčil tak atmosféru a jednání probíhalo přátelsky. Je vidět, že také chtěl nějak vše zmírnit a dal si práci, že zjistil, co chtějí provést, a převezl je.  

Starostka Hronova H. Nedvědová, ředitelka Nipos Praha L. Lázňovská, ředitelka festivalu Jiráskův Hronov M. Kollertová spolu s ministrem kultury D. Hermannem odhalili Cenu Pavla Dostála Jiráskův Hronov. Podle nich by bez něj tento festival s velkou pravděpodobností zanikl.

 

Večer byl zakončen Labutí písní R. Pogody a P. Dostála v podání B. Řeháčkové a P. Hanzlíka za doprovodu V. Fialy a J. Růžičky.

Každý účastník si odnesl jako poděkování za účast sborník „Vzpomínka na Pavla Dostála“ a CD s jeho písněmi„Hledá se srdce člověčí“.

A co se neslo v kuloárech Senátu při pohoštění s „ďábelským“ welcome drinkem podle receptury Pavla Dostála? Dalo by se to shrnout do poznatku, že Pavel  Dostál se zastal každého, kdo se na něj obrátil s prosbou o pomoc. Nezaslechla jsem, že by někoho odmítl nebo že by mu snad někdo nestál za to, aby se alespoň jeho problémem nezabýval, to už vůbec ne.  „Byli jsme s Pavlem Dostálem velmi dobří přátelé od roku 1991, kdy jsme se poznali. Vzájemně jsme si rozuměli a naše vztahy byly opravdu přátelské,“ sdělil našemu listu pan exministr průmyslu Doc. Ing. Miroslav Grégr, CSc.

Dalo by se uzavřít, že i přes ten hrozný konec odcházel Pavel Dostál ze světa spokojený s tím, co pro tento svět udělal, jak v kumštu, tak pro umělce v politice. Že věděl, že nežil nadarmo. Že se mu podařilo naplnit přání Johanna Wolfganga von Goetha: „Stát se nesmrtelným a potom zemřít“.

© Kulturní komise ČR, 2015

Autor: Ivana Haslingerová | úterý 28.7.2015 13:40 | karma článku: 12,40 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik