Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všechna náboženství si nejsou rovna, protože v nich neexistuje společná představa Boha

V bouřlivých oslavách konce roku si mnozí neuvědomují, že neslaví pouze to, že končí rok, kdy po probuzení nastane rok nový, ale svátek papeže svatého Silvestra

 

Papež Silvestr uvedl křesťanskou církev do svobody a ta díky jemu prožívala konečně uznání a rozkvět. Natož pak, aby věděli, že v katolických kostelech slavíme podle 1. Vatikánského  koncilu  na poslední podvečerní mši svaté v daném roce den mateřství matky Boží jako díkuvzdání za to, že nám dala spasitele Ježíše Krista

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha celebroval letošní poslední mši v roce, děkovnou mši svatou, Jeho Eminence Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský a primas český. Poděkoval v ní Bohu za to, co pro církev a naši zemi v roce 2015 udělal, ale také ho prosil, aby osobám majícím politickou moc pomohl zvládnout rostoucí celoevropskou imigrační krizi,  aby tyto vládly s moudrostí, ale i s odvahou.

Pan kardinál završení roku 2015 i na základě těchto změn: Víme, že dějinami bylo pohnuto, že můžeme žít ve svobodě a můžeme děkovat Bohu za všechno, co se změnilo v minulém čtvrtstoletí. Je ale otázkou, co bude dál. Svoboda totiž znamená i povinnost, což není vždy všem příjemné. Mnozí, a není jich málo, žijí, jakoby nedokázali rozeznat měnění času. Je proto na čase zamyslet se sami nad sebou, přiznat si, že ne vždy dokážeme hledět do budoucnosti s odvahou, což je příčinou, že mnohdy často drobátko ustáváme v úsilí za vydobytou svobodu nadále bojovat.“

Pan kardinál proto připomněl osobnost svatého otce Jana Pavla II., který vrátil naší části Evropy svobodu. A to nejen církvi, ale každému, kdo v zemi žije. Svobodu, které bychom si měli velice vážit, protože bez ní nejsme schopni křesťanské lásky. Získaná svoboda a láska znamená ale také odpovědnost. Odpovědnost za společenství přátel, které nazýváme církví, odpovědnost za společenství národa, jehož jsme syny a dcerami a jehož dějinami žijeme.

Podle Jeho Eminence bychom měli mít neustále na paměti, že právě okamžiky svobody byly v historii často vykoupeny obdobími, kdy nejen církev, ale i celá společnost prožívala nejkrvavější okamžiky historie. Po uznání křesťanství byla církev po 67 letech opět pronásledována císařem Diokleciánem tak hrozně, že opat Dionýsius při tvorbě letopočetu vyškrtl den jeho narození ze seznamu. Také Židé si po šťastném usazení v zemi zaslíbené, Izraeli, nedovedli představit, že jejich dvousettisícová komunita skončí za čas ve vyhnanství v Egyptě. Radost z konce války a návrat přeživších z koncentráků či zahraničního hrdinného odboje domů byl završen komunistickými vraždami a procesy nad těmito hrdinnými lidmi. Komunistickými vraždami hrdinů, kteří dávali za naši svobodu od fašismu v sázku nejcennější, co měli, své životy, a prošli doslova peklem. V současné době, když se modlíme za nový rok a děkujeme za ten minulý, nabírají na významu varovná slova pana kardinála, abychom byli v pozoru za udržení si vydobyté svobody, a to mnohem výrazněji, než v minulých desetiletích. V okolním světě je fanatickými muslimy nazývajícími se Islámský stát rozpoutána strašlivá válka a do Evropy se hrnou miliony lidí ze zemí s naprosto jiným přístupem k životu a s jinou národní kulturou, která je neslučitelná s životem lidí žijících po tisíce let v evropských zemích, jejichž kultura je položena na anticko-židovsko-křesťanských základech.

Neexistuje jednotná představa Boha v různých náboženstvích a proto si tato nejsou rovna

J. Em. kardinál Duka se v kázání zamýšlel nad představou Boha v různých  monotheistických náboženstvích a dospěl k závěru, že neexistuje jednotná představa, jak si tato náboženství Boha přestavují a že si proto nejsou rovna. Víra v Boha jako jediného stvořitele je společná celému lidstvu. Jakýkoliv člověk pokřtěný i nepokřtěny, znalý či neznalý Boha, který se modlí aniž by vyslovil slovo Bůh, je od Boha stvořen. Avšak různá náboženství si Boha představují různě. Víra v Boha je něco, k čemu člověk dospívá vlastním rozumem, jak nám ostatně definoval 1. Vatikánský koncil, a proto lidé z různých částí světa si utvořili své představy o Bohu různě.

„V současné době hovoříme o třech náboženstvím, které spojuje monoteismus – židovství, křesťanství a islám. Byli bychom ale nespravedliví, kdybychom řekli, že jen tato tři náboženství nám dávají odpověď na otázku o Bohu. Celá Evropa byla před jejich vznikem pod vlivem myslitelů antické a helénistické kultury. Víme, že všechny tři klasické postavy  té doby,  Sokrates, Platon i Aristoteles, se zabývali otázkami poznání Boha lidským rozumem na základě principů vlastních každé vědě. Byli to první monoteisté, pod vlivem jejichž filosofií se Evropa rozvíjela. Proto nelze antické období z kultury Evropy vynechat a musíme hovořit o jejích anticko-židovsko-křesťanských kořenech,“ vysvětlil přítomným pan kardinál Duka.  

Existují tedy vlastně čtyři náboženství – antika, židovství, křesťanství a islám, která věří v jednoho Boha. Problém je ale v tom, že neexistuje jednotná představa, jak si tato náboženství Boha přestavují. Antičtí učenci se zabývali poznáním Boha lidským rozumem. Bůh Abrahamův je Bůh, který si vyvolil národ a je připraven tomuto národu pomáhat. Bůh, k němuž volají proroci Izaiáš i Jeremiáš, je otec jejich národa. Bůh, v kterého věří islám, je Bohem, který přistupuje k člověku jako pán ke svému služebníku. Bůh islámu je opravdu jiný než bůh Abrahamův. Požaduje výhradní poslušnost a plnění předpisů dle Koránu, a to i přesto, že podle první sůry Koránu zve kněz z mešity muslimy k modlitbě větou: „Ve jménu Boha milosrdného a slitovného“. Nám křesťanům otevřel obraz Boha Ježíš Kristus. Seznámil nás s Bohem, který miluje svého syna jako tatínek. Bůh se stal v Ježíši jedním z nás, aby se solidarizoval s námi a dal nám poznání sebe sama. Proto nejsme Bohem měřeni podle úzkostlivého plnění mnohdy nesmyslných předpisů, ale podle toho, s jakou láskou a péčí jednáme s každým člověkem a jak naplňujeme ve svém nitru myšlenky Ježíše Krista.

„Z výše uvedeného vidíme, že si nejsou všechna náboženství rovna. Nesmírně záleží na tom, jakou mají věřící předstvau o Bohu a jak s touto představou zacházejí. Právě poznání Boha dává smysl našemu životu, poznání o vesmíru, ale také nám říká, kde je centrum naší bytosti. V lásce k druhému. Není asi náhodné, že tvůrci katedrály dali na fasety stvoření světa,“ uzavřel pan kardinál.

Pan kardinál se vyjádřil i k vážnému nebezpečí pro EU - atheismu. Atheismus je velice nebezpečným projevem nekulturnosti, protože bez opory v historii a písmu svatém  se nedokáže orientovat a vytvořit principy, podle nichž je nutné řešit krize: 

Při psaní Evropské ústavy zvané Lisabonská smlouva proto církev žádala, aby v ní bylo zmíněno, že národy EU stojí na anticko-židovsko-křestanské kultuře. Bohužel atheističtí bruselští mocní tam toto nedali a v tom spočívá podle pana kardinála největší nebezpečí pro lidstvo: „Musíme si uvědomit, že atheismus je projev nekulturnosti, protože odmítl přijmout základní lidskou podstatu povstalou a po tisíciletí vytvářenou nejen v Jeruzalémě, ale  odmítl i antické evropské učence. A to je důvod, proč se atheismus nedokáže orientovat, proč nedokáže vytvořit základní principy, podle kterých bychom mohli řešit jakékoliv krize. Což je velice nebezpečné!“ Proto bychom si měli o to víc uvědomovat význam víry a církve pro zdárný vývoj národa. Bez znalosti historie a tisíciletími prověřenými zkušenostmi každá kultura zanikla.

Mše svatá byla slavnostně zakončena adorací před vystavenou svátosti oltářní - svátostným požehnáním.

Poděkováním spasiteli Ježíši Kristu, který mezi námi v nejsvětější svátosti přebývá,  za to, že zůstává v našich srdcích a můžeme přijít a kleknout a pomodlit se k němu ve svatostáncích: „Kriste přebývající mezi námi v nejsvětější svátosti, děkujeme Ti  za všechny dary, kterými jsi oslavil církev v naší zemi.  Klaníme se Tobě, který jsi v minulém roce přivedl do katedrály statisíce věřících. Připomínáme si v ní naši slabost či nehodnost, abychom o to více počítali v životě s Tebou a žili podle Tvého srdce. Rok  2016 bude rokem milosrdenství, bude to tedy Tvůj rok. Budeme naslouchat Tobě, kdo jsi tichý a pokojný srdcem. Sláva Tobě Ježíši Kriste,  sláva Tvému otci i Duchu Svatému,“ modlil se pan kardinál, přítomní biskupové a všichni věřící před nádherně upraveným oltářem.

 

 

 

 

Věřme, že nám Bůh pomůže od pomuslimštění naší země a že ten nový rok nepřinese terorizmus a hrůzy války, jakou si většina z nás nedovede ani představit. Že se naši politici přestanou konečně plazit před bruselskými úředníky a naleznou odvahu postavit se jejich šíleným plánům. Že prosba pana kardinála, aby jim v tom pomohl Bůh, bude vyslyšena. 

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 4.1.2016 13:34 | karma článku: 17,73 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik