Tradiční pašijové hry na hradě ze strachu z teroristů poprvé od roku 1990 zrušeny

Že před příchodem na mši svatou do Katedrály sv. Víta jsme prohledáváni policií jako zločinci, na to jsme si, byť s obrovským odporem, už zvykli. Ještě ale nikdy strach před muslimskými vrahy neznemožnil konání tradičních her.

 

 

Tak se již podařilo zvítězit islámistům i u nás. Že v Bruselu stavějí ze strachu, aby je neurazili, vánoční strom z talířů (PRAHA SE BOJÍ ROZSVÍTIT KVŮLI MUSLIMŮM VÁNOČNÍ STROM ZA PŘÍTOMNOSTI PRAŽANŮ), že v Berlíně obklopují vánoční trhy betonovými zábranami jako o manévrech, že před příchodem na mši svatou do Katedrály sv. Víta jsme prohledáváni policií jako zločinci, na to jsme si, byť s obrovským odporem, už zvykli. Ještě ale nikdy se tato bezpečnostní opatření před muslimskými vrahy nedotkla znemožnění konání tradičních her a zvyků spojených s křesťanskými svátky. Nejsou sice jako za komunistů zakázané, pouze je jejich nekonání zdůvodněno "bezpečnostními překážkami". Díky tomu se na Pražském hradě letos poprvé od roku 1990  neuskuteční již tradiční pašijové hry, které byly pro mnohé věřící, ale i pro mnoho nevěřících Pražanů, krásným završením velikonočních svátků. Mnozí z nich, zejména děti, se mohly seznámit s obrazy ze života a smrti Ježíše Krista a zamyslet se nad podstatou jeho odkazu. Nad podstatou naší křesťanské kultury založené na jeho myšlenkách. Pašijové hry se zpočátku hrály ve svatojiřské bazilice, později na čtvrtém hradním nádvoří. V roce 2014 se poprvé hrály opravdu nezapomenutelné pašijové hry v katedrále sv. Víta a pro jejich úspěch pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka tehdy řekl, že je chce v katedrále pořádat každoročně. 

Protože jsme se těchto her účastnili, byli jsme překvapeni, proč se letos nekonají. Pražské arcibiskupství nám sdělilo, že je to pro „množství administrativních a bezpečnostních překážek“. Vedoucí sekretariátu pražského arcibiskupa Vojtěch Mátl doplnil, že v příštím roce budou muset zvolit jiný čas a termín. Pikantní je, že mluvčí Správy Pražského hradu (SPH) David Šebek říká, že správa Hradu  s konáním her souhlasila a nezná prý  důvod jejich  zrušení. V dané věci prý podle něj  proběhlo technické jednání mezi Arcibiskupstvím a všemi zodpovědnými složkami Pražského hradu. Zřejmě ano. Dříve ale nebylo potřeba dělat mnoho jednání, stačil prostý souhlas SPH. Nyní se každý úředník zřejmě bojí dát souhlas z obavy, co by se s ním stalo, kdyby hodil zfanatizovaný muslimský vrah  mezi účastníky bombu... Co se bude dít příští rok, raději nepředvídat. Možná nás bude z věže Svatovítské katedrály svolávat muezzin na muslimské státní svátky.

Zdá se to nadsazené, ale pozor. Před volbami na shromáždění ve městě Wolfenbüttel v Dolním Sasku navrhl členem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, německý ministr vnitra Thomas de Maiziere, zavedení muslimských státních svátků. V Německu je zákonem stanoveno několik celostátních svátků, například Nový rok, Velikonoční pondělí či Den německé jednoty, řadu svátků v jednotlivých zemích. Podle de Maiziere by mohly být významné dny islámu státními svátky v oblastech Německa, kde žije hodně muslimů, když svátek Všech svatých se slaví v oblastech, kde žijí katolíci. A jelikož jsme členy EU řízené fakticky Německem, je to jen otázkou času, kdy se budeme podobně hrbit před muslimskými teroristy.

Ale vraťme se alespoň několika snímky k pašijovým hrám na Hradě

Ty v roce 2014 byly umocněny tím, že VYŠLA DALŠÍ VERZE NEJČTENĚJŠÍ A NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ KNIHY SVĚTA - BIBLE REYNEK.  V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha byla této události věnována první část pašijových her. 

 

 

Po slavnostním čtení z Bible, promluvách pana arcibiskupa a známých osobností a symbolickému pašijovému tanci se vydal pašijový průvod v čele s Ježíšem Kristem z katedrály směrem k Jiřskému klášteru. Cestou s ním proběhl soud před nejvyšší židovskou radou a nato odešel po starých zámeckých schodech před Piláta a pak na louku na Klárově, kde proběhlo jeho ukřižování a snímání z kříže. Vše zachycují následující snímky:

Pak se pan arcibiskup odebral s věřícími do Národní galerie ve Valdštejnské jízdárně prohlédnout výstavu Reynekových prací. Podrobně je vše zdokumentováno v následujícím článku:

VYŠLA DALŠÍ VERZE NEJČTENĚJŠÍ A NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ KNIHY SVĚTA - BIBLE REYNEK

 snímky Ivana Haslingerová Fragmenty

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 2.4.2018 17:50 | karma článku: 0 | přečteno: 44x