Svatovítské varhanní večery v Metropolitní kapitule sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Pražský arcibiskup, J. Em. Dominik kardinál Duka OP, je duchovním otcem důstojné a překrásné kulturní události - mezinárodního varhanního festivalu „Svatovítské varhanní večery“ . 

  

Letos proběhne již 6. ročník. Zájemci o varhanní hudbu prožijí jedinečný zážitek díky tomu, že uslyší unikátní romantické Mölzerovy varhany se čtyřmi a půl tisíci píšťal v historické monumentální architektuře Svatovítské katedrály. 

Šéfdramaturgem festivalu je hudební ředitel a titulární varhaník svatovítského dómu Josef Kšica, který zařadil do programu díla, která nemohou být interpretována na běžných varhanách a to včetně skaldeb soudobých autorů. Koncerty se konají každé úterý v červenci od 19.00 hodin. Cyklus začíná 5. července 2016.

Festival má podpořit nedávno zahájený monumentální projekt kardinálem Dominikem Dukou na vybudování nových katedrálních varhan se světovými parametry, čímž se uzavře jeho sen o dostavbě a modernizaci katedrály. Katedrála získala díky němu již všech 7 zvonů, nové osvětlení a vyhřívané lavice a ještě bude mít nové varhany.www.svatovitskevarhany.com.

Zážitkem je samozřejmě již jen vstup do historických nádherných prostor katedrály, ale když při tom slyší člověk ohromující zvuk všech sedmi zvonů, vyrazí mu to takřka dech. A nádherná varhanní hudba vše umocní. Věřím, že i nevěřící si odnesou v sobě nádhernou vzpomínku a pokud má člověk to štěstí, že věří v Boha a může se s ním setkat v takové atmosféře, je to nepopsatelné.

Autor: Ivana Haslingerová | pátek 1.7.2016 18:41 | karma článku: 15,93 | přečteno: 159x