Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

Tvrdit, že jen díky Cyrilovi a Metodějovi slované mohli dospět duchovní realizace je ale skutečně hodně arogantní. Myslíte, že tu neexistovalo náboženství před zavlečením křesťanství?

3 1
možnosti
PV

Naopak, před jejich příchodem tu vládla velmi propracovaná a mírumilovná spiritualita ve velkém souladu s matkou přírodou, lidé byli na vysoké duchovní úrovni, ctili mnoho laskavých bohů.... To křesťané začali bořit a hlodat do krajiny, stavět své sakrální stavby na těch nejposvátnějších místech našich předků. Proboha, co je to dnes na těch školách učí!

1 1
možnosti
PV

Cituji...díky učeným svatým bratřím Cyrilu a Metodějovi se Slované obývající Velkou Moravu naučili číst a psát... Takže před jejich nástupem naši předkové neuměli číst? Vraťte diplom!!! Takové bludy.

0 2
možnosti
Foto

Skutečnost, že byli  staroslověnsky vzdělaní kněží a mniši vyhnání bylo pro Čechy spásou. Pokud by se zde náboženství, které  sv. Cyrila a Metoděje přinesli uchytilo, patřila by naše země tam, kde je Rusko, Bulharsko, Rumunsko. Tedy na zaostalý  východ

0 2
možnosti
AK

No to je vse moc velmi pekne cteni, ale ja hledam Moravu na mape a nemuzu ji najit.  Kam se podela?

0 1
možnosti

Také už nějak nemůžu najít Východočeský kraj, ba dokonce Chrudimský kraj. A co? Správní členění se holt v historii měnilo...

3 0
možnosti

ad "první civilní zákoník, což položilo základ právního systému a naší státnosti"

Z čeho tak soudíte? Po zániku Velkomoravské říše se Morava jako území rozpadla. České knížectví bylo až do nástupu Boleslava I. silně dezintegrované (pražský kníže byl sice respektován jako první mezi ostatními knížaty, ale rozhodně jim nevládl), Boleslav I. je sice konsolidoval, když nechal vyvraždit konkurující Slavníkovce a k upevnění moci využil i bezvládí ve Východofranské říši, ale v té době Morava zůstávala roztříštěná a neměla jednoho vládce. Poté se o toto území po nějakou dobu svářilo České a Polské knížectví se střídavými úspěchy a teprve Břetislav I. Moravu definitivně připojil k Čechám. A opravdu pražští Přemyslovci stavěli na velkomoravském zákoníku? V té době už neexistovalo ani Panonské arcibiskupství.

0 0
možnosti
Foto

Název Velká Morava vznikl až po zániku uvedeného útvaru. Nikde není historicky doloženo, že Boleslav vyvraždil Slavníkovce. Není pro uvedené tvrzení žádný historický důkaz. Rozhodně nekonkurovali Přemyslovcům ani proto tvrzení není žádné důkaz.  Jsou to jenom České mýty. Kníže Boleslav I položil základy ke vzniku Českého státu. Sjednotil Český stát a rozšířil jeho hranice až ke Kyjevu.  Byla to co do významu velká osobnost a je neoprávněně opomíjen

0 1
možnosti
JH

J32a88n 75H37l77e38d93í94k

4. 7. 2013 16:41

v 6.-- 7. století civilizovali západní misionáři střední Evropu, v nevzdělané společnosti, nabité pohanskými i krvavými zlozvyky, byla jejich mise velmi náročná a dost neúspěšná. Evropa měla hranici říše franské---odkud přišel  přišel kupec Samo, aby sjednotil Slovanské rozhádané kmeny, i jeho ideologií bylo křesťanství, západního typu-- latinského. Sílu frans.krále Karla Velikého--nelze minout.  Podceňování vlivu biskupů z Řezna, Pasova, Mohuče a Solnohradu je účelové, na konec právě tito , bohudíky zvítězili.

Na kolik tažení Byzance, těžce svírané arabskými vojsky,-  na severozápad a severovýchod Evropy bylo  pokusem mocenské politiky na zádech křesťanské ideologie-- rozšířit svůj politický vliv a na kolik přinést přeložené Písmo svaté široké veřejnosti tedy přesněji slovanským otrokům, je plné rozporů a fabulací. Římští papežové Mikuláš I., a Hadrián II. byli vojenskými taktiky, takže vyslání Konstantina a Metoděje možná úzce souviselo s bojem Říma s Cařihradem.    etc

0 0
možnosti
LJ

Mám dotaz na konec Velkomoravské říše. Většinou se píše, že ji vyvrátili Maďaři. Setkal jsem se však s historikem, který to popíral a tvrdilo, že zanikla na vnitřní rozpory.

0 0
možnosti
JH

J95a91n 83H38l76e42d69í66k

4. 7. 2013 16:55

Roku 830 vládl na Moravě Mojmír, který obsadil Slovensko, kde vládl Pribina--který postavil r. 833 1.kostel v Nitře. Roku 845 bylo v německém Řezně pokřtěno 14 českých knížat. 846 nastoupil na trůn Rastislav--kt.povolal Konstantina a Metoděje r.863 na Vel.Moravu. Konstantin vynalezl glagolici - přeložil evangelia. Po jeho smrti 885 byli žáci vypuzeni a byla přijata liturgie latinská---mezinárodní řeč všech vzdělanců. Čechy patřily pod Vel.Moravu, což kníže český Bořivoj zrušil a to kolaborací s německým králem Karlem III., Bořivoj zemřel 894, Vel.Moravu napadli maďarsko-hunské pluky a roku 906 si jí podřídili.

0 0
možnosti
Foto

Takže zítra sraz na Velehradě v hojném počtu!!

Poděkujeme bohu za příchod obou věrozvěstů, pomodlíme se za ně a hlavně si vezmeme příklad z jejich misijní činnosti, neboť jejich poselství je velice aktuální i v dnešní době!!!

2 1
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik