Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mše svatá za mír: Každá nenávist, každá zvednutá pěst proti bratru, je prohrou

"Bůh je vždy na straně obětí agrese," zdůraznil pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka ve svém působivém kázání na Mši svaté za mír. Církev vždy sloužila a stále slouží ke kultivaci morálky nejen našeho národa. 

 Mezi nejnaléhavější témata Jeho Eminence Dominika kardinála Duky, OP, arcibiskupa pražského a primase českého vždy patřila a patří obrana lidských práv a svobod, které spolu s křesťanstvím považuje za vrchol lidské civilizace. Je to umocněno zřejmě tím, jaká bezpráví a krutosti prožívala jeho rodina za komunismu. V minulosti mu jako synovi letce z RAF nebylo umožněno studovat na univerzitě, nemohl vykonávat své kněžské povolání, pobýval dokonce v komunistickém kriminále na Borech a živil se téměř dvacet let „u lopaty“. Jeho životním krédem proto je, že církev nepatří jen do kostelů k vysluhování svátostí, jak si mnozí mylně myslí, ale musí působit ve prospěch celé společnosti. I věřící křesťané jsou občané našeho národa a proto mají právo vyjadřovat se ke všem společenským problémům. Proto nemohl mlčet ani k situaci, která se rozpoutala na Ukrajině a den po vypuknutí konfliktu uspořádal v nejposvátnějším místě našeho národa v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha Mši svatou za Mír. 

Církev vždy sloužila a stále slouží ke kultivaci morálky našeho národa. Každý z nás by se měl proto zamyslet nad moudrými slovy, která v katedrále zazněla z úst našeho primase českého. 

Kázání primace českého J. Em. Dominika kardinála Duky na Mši svaté za mír 

Shromáždili jsme se zde v pražské katedrále sv. Víta, Václava, Vojtěcha a Panny Marie, kterou nechal vystavět císař a král Karel IV. Proč vzpomínám tohoto panovníka? Důvod je zřejmý - tím je osud Ukrajiny. Osud starobylého a slavného města Kyjeva, o kterém snil náš panovník. Císař Karel IV. chtěl, aby se i Kyjevská Rus stala součástí tehdejší sjednocené Evropy, kterou byla tehdejší Svatá říše římská. Postavy sv. Cyrila a Metoděje, sv. Václava, sv. Vojtěcha a zvláště sv. Ludmily nás spojují s ukrajinským národem pouty víry, naděje i vzájemné lásky v Ježíši Kristu.

Osud ukrajinského národa a jeho země nás nemůže nechat lhostejnými, protože celá staletí nás spojuje nejen slovanská řeč ale také i staroslověnský překlad Bible, Knihy knih. Ze Starého zákona jsme četli úryvek o bratrovraždě, příběh Kaina a Ábela. Proto jsem použil motto, kterým jsou slova statečného kardinála primase Polski Stefana Wyszyńského: „Každá nenávist, každá zvednutá pěst proti bratru je prohrou.“

Nezákonné přepadení Ukrajiny je analogií biblického příběhu o prvé bratrovraždě Kaina a Abela. Mnozí vidí analogii mezi slovy Vladimira Putina a výroky Adolfa Hitlera, kterými ospravedlňoval přepadení Polska. Mnozí v tomto kroku vidí analogii s rokem 1968 a s okupací naší vlasti. Přesto je nutné vidět rozdíly. Okupace, válka a násilí na Ukrajině zasadí nezhojitelnou ránu do vztahů národů, jejichž kultura a společné dějiny byly tímto nerozvážným a krutým krokem nelítostně zpřetrhány. Podobné činy ruských vladařů způsobily to vícekrát. Tentokrát je rána srovnatelná jedině s opětovnou zkušeností Poláků.

Můžeme však s určitou nadějí a tichou radostí konstatovat, že masové demonstrace proti této nespravedlivé válce v Sankt-Petěrburgu jako i v Moskvě ukazují nesouhlas a odsouzení vládcova kroku. Ano, v mnohém nám reakce pragmatických a často i cynických politiků mohou připomenout náš osud, kterým byla německá okupace v roce 1939 a reakce západních mocností či spíše nečinnost vůči zaškrcené demokracii Československé republiky. Proti německé okupaci naší země v toce 1939 se ozval jen papež Pius XI., který měl odvahu odsoudit fašismus, nacismus i komunismus, ano měl odvahu nejenom vyjádřit soucit ale tuto zradu neuznal. Dovolím si položit řečnickou otázku: nechybějí na bulvárech evropských měst i městech Spojených států amerických demonstranti a projevy sympatií a solidarity, které by donutily politiky k činu dokud je čas?

Kdo je nejvíce ohrožen: děti, ženy - matky a bezbranní staří lidé. Slova Evangelia patří těm, kteří nesou odpovědnost za naše osudy, za bezpečnost, svobodu a mír v Evropě i ve světě. Rád bych proto poděkoval představitelům našeho politického a společenského života, kteří se dokázali spojit a vyslovit pravdivé odsouzení této agrese. Děkuji jak prezidentovi České republiky, předsedovi a členům vlády, členům Parlamentu ČR, tak i přítomným diplomatům, kteří vyjadřujete solidaritu se sestrami a bratřími ukrajinské národnosti spolu s námi. Dovolím si připomenout slova vyššího kyjevsko-halyčského arcibiskupa Svjatoslava Ševčuka: „Bůh je vždy na straně obětí agrese.“

 Amen!

Ilustrační fota Ivana Haslingerová, revue Fragmenty

© Kulturní komise České republiky, z.s. 25.2.2022

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 28.2.2022 9:10 | karma článku: 15,56 | přečteno: 112x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Batolátko Oliverek potřebuje na záchranu života genovou terapií okamžitě 31 milionů Kč

I když stále zůstává hlavním tématem kolem nás jen chřipkový koronavirus, mnohé rodiny s nemocnými dětmi žijí svým vlastním opravdu hrozivým trápením, na které samy nestačí. Patří mezi ně i rodina malého Oliverka.

17.4.2020 v 11:58 | Karma: 0 | Přečteno: 44x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Co si má počít nebohý vážně nemocný pacient v koronerovém šílenství

Navštívil nás rozčílený významný operatér ze špičkové pražské kliniky, že nemůže operovat včas pacienty, kterým z prodlení hrozí rozvoj rakovin atd., protože lůžka zaujímají prakticky zdraví lidé s teplotou a chřipkou.

14.4.2020 v 10:57 | Karma: 13,26 | Přečteno: 148x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Bažina ekologických lží

Zvyšování teploty země a CO2 spolu souvisejí opačně než tvrdí duhoví vědci. V důsledku oteplení se uvolňuje CO2 z moří ven, podobně jako vybublá teplá minerálka, když jeho koncentrace vzroste nadmíru, teplota klesá...

9.4.2020 v 14:40 | Karma: 15,31 | Přečteno: 140x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Respekt odhalil svou tvář v celé své kráse

Prezident ČR v letech 2003-2013, profesor ekonomie Václav Klaus si zase jednou dovolil říci pravdu nejen o ekonomickém dopadu koronaviru na naši ekonomiku, ale dokonce i o Evropské Unii.

31.3.2020 v 8:33 | Karma: 9,51 | Přečteno: 280x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Opravdovému nebezpečí nestačí čelit jen velkými slovy

Roušky se staly nezbytnou součástí naší výzbroje proti neznámé nemoci, která se díky otevřeným hranicím bleskově rozšířila do všech evropských zemí. Než se stačily státy dohodnout na hraničních kontrolách, bylo už pozdě.

26.3.2020 v 10:56 | Karma: 0 | Přečteno: 13x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

V ODS plnil roli Klausova vlčáka. Kousl a nepustil, vzpomíná Vondra na Macka

1. května 2024  16:31

Miroslav Macek měl podle Alexandra Vondry (ODS) celou řadu kontroverzních názorů, se kterými on sám...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik