Langer si přeje zásadní výraznou změnu v ideové práci ODS

Před několika dny proběhl v Praze zásadní ideový kongres ODS. Její předseda profesor Petr Fiala na něm vyhlásil kontrarevoluci všech normálních lidí za svobodu a demokracii. A hned nastínil 14 ideových bodů, jak toho chce dosáhnout. Přítomní delegáti svým potleskem vyjadřovali souhlas a rovněž v kuloárech panovalo nadšení pro podporu myšlenek pana profesora. Kongres byl jiný i tím, že tam měli přístup všichni členové, kteří chtějí stranu vyvést opět do světla ramp. Přestože se sjelo kolem tisíce členů, z bývalých známých tváří jich bylo málo. Přijeli jen ti, jimž jde opravdu o zachování pravice v ČR. Jak správně řekl pan předseda "V ODS zůstávají ti, kteří sdílejí stejné myšlenky, ne stejná konta. Ti, kteří selhali, jsou pryč. Krysy opustily loď."  Jedním z těch ideově věrných byl bývalý místopředseda ODS,  poslanec PČR,  ministr vnitra a informatiky a současný předseda správní rady své soukromé vysoké školy CEVRO Institutu a advokát v kanceláři Pečený, Fučík, Langer – MUDr. Mgr. Ivan Langer.

 

Ivan Langer na 25. kongresu ODS           snímek Ivana Haslingerová, Fragmenty

 Pan doktor Langer potvrdil svojí přítomností na kongresu své životní krédo: ctít věrnost, loajalitu a pracovitost. V době podpásového sarajevského atentátu dostal nabídku z Unie svobody, ale řekl, že zůstává s ODS a s Václavem Klausem. Dodržel loajalitu i k Mirku Topolánkovi a Petru Nečasovi. A nyní by si přál, aby se povedlo prof. Fialovi vrátit ODS opět na výsluní politiky. Ideje a myšlenky, na nichž stojí ODS jsou pro něj prostě prvořadé. Zajímalo nás, jak na něj jako na zkušeného politika kongres zapůsobil. Odpověděl ve třech bodech:

1. Slyšeli jsme výborný projev předsedy, který ODS potřebuje. Potřebuje si znovu ujasnit jaké jsou základní ideové principy a hodnoty, z nichž vychází. Jakmile je nemáte, nemůžete o nich přesvědčit voliče.

2. Jeden projev sám o sobě nic nevyřeší. Stále ještě nejsem přesvědčený, že ta každodenní reálná praktická politická práce je odváděna na takové úrovni, s takovým nasazením a s takovým výsledkem, že by to přineslo v dohledné době výraznou  změnu v ideové práci ODS.

3. Přeji si ale, aby se to stalo!

Protože politická paměť národa je krátká, připomínám, že bez doktora Langra bychom neměli digitalizaci veřejné správy, Ústav pro dokumentaci totalitních režimů, digitalizaci a zpřístupnění miliónu svazků StB, vysokou školu CEVRO Institut, vnitro vyčištěné od příslušníků StB, hezké policejní služebny, moderní policejní  i hasičské vozy. Langer je prostě člověk, který jakýkoliv projekt, který rozjede, také dotáhne do konce. A že jich už bylo! 

Vzpomínám, jak kdysi přišel na ideové konferenci ODS s nápadem, že se musí zejména mladí členové vzdělávat. Vzbudilo to úsměv u mnoha přítomných. Ale on vybudoval think-tank CEVRO, za nějž se nemusí nikde ve světě stydět. A nejen to. Projekt CEVRO vyústil v založení Liberálně konzervativní akademie CEVRO a nakonec vevysokou školu CEVRO Institut, které Langer sehnal representativní budovu bývalé Měšťanské besedy, v níž sídlila jistý čas televize NOVA. Po nástupu do čela resortu vnitra sliboval zase hloubkovou reorganizaci molochu policejních složek a skutečně ji provedl. A co víc. Sliboval očištění ministerstva od příslušníků StB a skutečně po jím provedené hloubkové lustraci nezbyl na vnitru již nikdo z nich. Když ale sliboval, že do roku zpřístupní svazky StB široké veřejnosti a vyhlásil projekt "Otevřená minulost", nikdo tomu nevěřil, neboť provést digitalizaci milionů karet za tak krátkou dobu byl úkol velmi nesnadný. Ale on provedl i toto a dokonce se zasadili o vybudování Ústavu pro dokumentaci totalitních režimů, který má od  ledna 2008 všechnu agendu kolem těchto karet na starosti. Navíc ústav umístil do representativní budovy bývalého nefunkčního Ministerstva informatiky, které ihned po příchodu na Ministerstvo vnitra rozumně zrušil. To nehovořím o tom, že byl otcem myšlenky a uskutečnění elektronizace veřejné správy, eGovernment. Dá se uzavřít, že Langer uzavřel Otevřenou minulost našeho národa.

 

 Takto byly uloženy v budově StB ve Střelničné mulici v Praze svazky na miliony občanů. 

Škoda, že Ivan Langer se již nechce do politiky vracet. Že národ dal na sprosté nálepkování pana Paroubka, který o něm tvrdil, že si podsvětí přezdilo ministra vnitra na Íčko a novináři se mohli zbláznit radostí, že mají o čem psát. Jako by každý politik, natož ministr vnitra, neměl v galérce odjakživa přezdívky. Člověk jako Langer by byl  obrovskou oporou nejen pro činnost ODS, ale udělal by jistě mnoho i pro celý náš stát. 

Autor: Ivana Haslingerová | sobota 13.9.2014 15:04 | karma článku: 14,46 | přečteno: 659x