EU naservírovala Rusku Ukrajinu na zlatém podnosu

Již se nemohu dívat na to, jak naše mainstreamová média překrucují vývoj situace na Ukrajině. Nemyslím tím, že by snad lživě informovala o tom, jaké tragédie se tam dějí a že bych s tím souhlasila. Pouze se mi nelíbí, že vše vyznívá tak, že na Ukrajině vypuklo povstání proti zlému diktátorovi Viktoru Janukovyčovi, který odmítá zemi připojit do skvělého společenství EU a raději ji uvaluje do spárů druhého diktátora Putina, proti čemuž hodná EU  protestuje, svolává summity a posílá pomoc.

 Nikde ani zmínka o tom, proč tento tragický konflikt v listopadu loňského roku tak eskaloval. Že byl důsledkem toho, že v listopadu 2013 byl svolán Summit EU - Ukrajina, na němž měl prezident Janukovyč podepsat Asociační dohodu s EU. Nikde zmínka o tom, že po dlouhých vyjednáváních byl na něj vyvíjen ze strany EU časový tlak vyvolaný evropskými volbami. Nikde zmínka o tom, proč odmítl nabízené nevýhodné podmínky pro Ukrajinu podepsat a díky tomu vypukly nepokoje. 

Chápu Ukrajince, že se těšili, že se stanou po dlouholeté nadvládě Ruska součástí západní civilizace. Stejně tak jsme si to kdysi přáli my hledící s obdivem na EHS. Jenže pokud se člověk bez emocí začte do podmínek, které EU Ukrajině nabízela, tak musí dát za pravdu prezidentu Viktoru Janukovyčovi, že tak nevýhodné podmínky pro svou zemi prostě nemohl podepsat. Posuďte sami:

Ukrajinci nedostali příslib ukončení vízové povinnosti, o což jim velice šlo. A co víc - jejich zboží se nemělo do EU dovážet, neboť neodpovídá jejím normám, zatímco z EU měli být Ukrajinci zaplaveni jejími výrobky. I kdyby nad vízy mávl prezident rukou, tak druhou podmínku nemohl přijmout, a to nikoliv z ideologických, ale z prozaických ekonomických důvodů. Ukrajina má totiž současně zónu volného obchodu s Ruskem. Pro zbídačelou Ukrajinu, která ještě před vypuknutím nepokojů stála před bankrotem, je  tento obchod velmi důležitý a kdyby ho Rusko vypovědělo, byla by situace pro ni kritická. Zejména když EU zakázala její zboží do zemí EU dovážet. A Rusko, které má, jak již bylo řečeno, s Ukrajinou otevřenou hranici  a nechce přes ní být zavaleno bezcenným evropským zbožím, pohrozilo, že ji uzavře. S tím ale měla EU počítat, že to Rusko udělá a že Ukrajina musí buď nalézt odbytiště pro své zboží jinde, tedy například v EU, nebo její hospodářství skončí ekonomickým krachem.

Nabídka půjčky 620 milionů eur za ztracený ruský trh ze strany EU je komickou kapkou v moři. I kdyby ji Ukrajina přijala, nestačilo by to pro tak velkou zem, která potřebuje mnohonásobně víc peněz. Navíc půjčka se musí splácet. Proto byla pro Janukovyče podstatně výhodnější nabídka Ruska dát 15 miliard eur spolu se snížením cen plynu. Právě proto byly odmítnuty nevýhodné podmínky EU. Do područí Kremlu naservírovala panu Putinovi Ukrajinu sama EU tím, že jí nemohla poskytnout faktickou pomoc, ale chtěla si z Ukrajiny udělat pouhé odbytiště pro své výrobky a jí nabídkou almužny uzavřít volný obchod s Ruskem. Jen konference a summity o pomoci bez reálných hmatatelných výsledků Ukrajině nepomohou. Bohužel. 

Autor: Ivana Haslingerová | pátek 21.2.2014 12:09 | karma článku: 32,09 | přečteno: 1393x