Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČR šířil zprávy získané ilegálním vstupem do počítače advokátky

V uplynulých dnech přišel Český rozhlas se zprávou, že JUDr. Klára A. Samková, Ph.D., vedoucí kandidátky Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, provedla nestandardní transakci v podobě odkupu pohledávky od České spořitelny, a.s., která dokonce může být hodnocena i jako trestný čin. Nic proti tomuto oznámení, ale upoutalo nás, že tato kauza související s výkonem její advokátní činnosti, se objevila 14 dnů před volbami do Evropského parlamentu, čili má timing na dobu, v níž není už z technického hlediska možné se z nařčení jednoznačně očistit ani být tzv. usvědčena. Za tuto krátkou dobu se lze kandidátů pouze zastávat nebo je zatracovat. Budí proto obavu, že je přesně načasovaná kvůli mediálnímu nátlaku, abych byla z kandidátky Úsvitu paní doktorka odstraněna, diskreditována a Úsvit byl poškozen ve volbách. Proto jsme se spojili přímo s ní, abychom jí dali prostor pro vysvětlení:

 

Advokátka Klára Samková, snímek archiv dr. Samkové

Tento mediální tlak je dlouhodobý, nejdříve směřoval přímo proti Tomiovi Okamurovi, posléze proti některým poslancům hnutí Úsvit, naposledy proti – dnes již bývalému – místopředsedovi hnutí Jaroslavu Novákovi. Další osobou určenou k likvidaci jsem nyní evidentně já. Nemíním se těmto ale těmto tlakům a špinavým trikům podvolit.


* Co ale můžete dělat?

V obsahu samotné kauzy především oceňuji korektní stanovisko údajného poškozeného, České spořitelny a.s., která sama uvedla, že cena za odkup pohledávky byla zcela přiměřená a odpovídala jejich vnitřnímu i externímu auditu. Za tento seriózní přístup a objektivní informaci České spořitelně, a.s., velmi děkuji. K dalším okolnostem dané transakce mohu pouze uvést, že majetkové a vztahové poměry jednotlivých „hráčů v poli“ v praxi advokacie jsou značně spletité. V pozadí tohoto případu stojí především jedno rozhodnutí jistého pražského soudu, které bezprecedenčním způsobem, popírajícím logiku věci, právo i ustálenou praxi, zasáhlo do majetkových struktur jiných subjektů. Více se s ohledem na mlčenlivost advokáta nemohu k této věci vyjádřit. Odkup pohledávky byl reakcí na tento nestandardní postup soudu. 

* Nejde ani tak o detailní obsah kauzy, ale o čas jejího zveřejnění. Probíhala přece delší dobu a nikdo si ji nevšiml. Jak si vysvětlujete, že se kauza objevila 14 dní před volbami?

Je evidentní, že existují zájmy konkurenčních politických stran na diskreditaci hnutí Úsvit za situace, v níž volební průzkumy naznačují předpokládaný zisk 1 – 2 křesel v Evropském parlamentu. Tato místa v Europarlamentu mohou dát Hnutí Úsvit pevnější zakotvení na současné politické scéně České republiky, které je ovšem v přímém rozporu se zájmy tzv. standardních politických stran, a to zejména ČSSD, jejíž voliči a sympatizanti s ohledem na vnitrostranickou situaci v ČSSD k Hnutí Úsvit masivně přecházeli.

* Já myslela, že Úsvit je především zásadním konkurentem hnutí ANO.

Samozřejmě, že Úsvit je i konkurentem ANO. Oba tyto subjekty mají důvod k realizaci všech dosažitelných kroků, vedoucích k zásadnímu oslabení Úsvitu. Tato šedá struktura české politiky je dobře zmapována. Jsem naprosto přesvědčená, že útok na mne je veden účelově. Zcela nepochopitelné přitom je, žeprvotním rozšiřovatelem nařčení na základě dokumentů, ukradených fyzicky a prostřednictvím ilegálních vstupů do počítačové sítě z mojí kanceláře, tedy prostřednictvím trestného činu, byl veřejnoprávní Český rozhlas. Nemluvě o zcela nestandardním způsobu „výroby“ reportáže. To bude zajisté pečlivě vyšetřeno.

 * Někdo ale musel tyto informace rozhlasu v pravou chvíli poskytnout. Do Vaší kanceláře přece nemůže jen tak přijít redaktor a vloupat se do Vašeho počítače.

 Nechci, aby moje úvaha vyzněla jako obhajoba nešvarů politiků, ale faktem je, že převzít dnes odpovědnost za jakoukoliv veřejnou funkci znamená riskovat trestní stíhání. Tento stav vede k nebezpečí dosazování bílých koňů přímo na kandidátní listiny politických stran a k tomu, že politika se bude dělat už jenom zákulisně, kdy poslanci a zastupitelé budou loutkami v rukách nerozšifrovatelných struktur. A někdo z podobných lidí se mohl ke kauze dostat. Nezapomínejte, že dnes to jsou státní zástupci, policie a trestní soudci, kteří rozhodují o tom, kdo a jakým způsobem bude oprávněn vykonávat zastupitelskou a poslaneckou činnost.Kdo neprojde jejich sítem, je vyřazen.A já jsem se v posledních několika letech své veřejné i právnické činnosti  soustavně poukazovala na to, že dochází k zásadní kriminalizaci politického života. Začalo to stíháním bývalého poslance Petra Wolfa, dalším příkladem je stíhání členů Rady hl. m. Prahy. Jiných případů jsou desítky, možná stovky a to jak na parlamentní půdě, tak v místních zastupitelstvech.

* Tento stav v České republice ale kopíruje situaci v Itálii od roku 1992, kdy policejně-prokurátorská akce „Čisté ruce“, posvěcená tamními soudy, v podstatě roztrhala politický systém i italskou ekonomiku. Neobáváte se, že se stanete jednou z podobných obětí?

 Nemíním být podobnou obětí a hodlám vzdorovat tomu, aby se podobnou obětí jako Itálie stala i Česká republika. Moje politická i osobní sebereflexe mi velí jednat jinak. Mám svou vlastní vizi a vlastní cestu.

 *Jakou?

 Jsem si vědoma skutečnosti, že pod stejným nátlakem, kterému dnes čelím pod záminkou údajné politické korektnosti, jsou účelově a výběrově likvidováni jedinci, kteří nejsou tak zvaně „zapojeni v systému“ a tudíž jim nejsou chráněni tak, jak tomu bylo na příklad u průkopníka všech těchto speciálních ochran, pana Čunka. Situace v České republice mi naprosto není lhostejná, naopak za ni cítím zodpovědnost. Proto nebudu reagovat na základě mediálních výstupů. Odmítám přispívat k rozvratu Hnutí Úsvit tím, že vyplním to, k čemu tato štvavá kampaň směřuje. Naopak jí budu vzdorovat protože jsem přesvědčena, že  Hnutí Úsvit je jedinou záruku nejen přímé demokracie, ale demokracie v ČR vůbec.


 
 

Autor: Ivana Haslingerová | sobota 10.5.2014 13:45 | karma článku: 12,72 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1584x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30,  aktualizováno  19:44

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Humorem proti trollům. Evropa se chystá na volby plné dezinformací

1. června 2024  19:27

S rozvojem umělé inteligence (AI) vzrůstá nebezpečí, že se útočníci budou snažit ovlivnit nebo...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1400x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik