Cameronova léčka - nevěřím, že chce vystoupit z EU

Britský premiér David Cameron sice již několik let avizoval, že se v případě vítězství ve volbách zasadí za konání referenda o členství Spojeného království v Evropské unii. 

Nyní když díky tomuto slibu volby vyhrál se naivní Britové těší na splnění jeho slibu. Na první pohled jeho slib totiž vypadá jako naděje pro Británii, že se vymaní z diktátu bruselského superstátu. Kdyby vypsal referendum nyní, pak by se to mohlo vzhledem k současnému negativnímu pohledu Britů na EU skutečně stát. Kdyby si tedy Cameron opravdu přál, aby Británie vystoupila z EU, tak by této nenálady Britů využil a okamžitě referendum vypsal, ale on to odložil o dva roky. Proč asi?

No protože je velice spokojený s bruselským euroestablishmentem a takový člověk rozhodně neplánuje z EU vystoupit. Potřeboval slibem referenda potlačit vnitrostranické konkurenty z řad eurokritiků, zejména z Faragovy strany UKIP, a vzít jim jejich hlavní volební téma. A i kdyby skutečně v roce 2017 referendum vyhlásil, udělá určitě do té doby skrytě vše pro to, aby dopadlo proevropsky a on tím opozici definitivně zničil. Vzal by jí hlavní téma do voleb v dalších letech tím, že se jim vysměje, že si Britové podle výsledků referenda přece přejí v EU  zůstat. 

David Cameron jako zkušený politik jistě ví, jak lehce jde změnit veřejné mínění soustavnou kampaní. Stačí vzpomenout na masivní kampaň u nás v roce 2005, na Špidlovu Babetu a všechny ty lživé reklamy v televizi. Vzpomínám jak jsem se bavila ve frontě v supermarketu, kde jedna babička druhé vykládala, že bude hlasovat pro vstup do EU, že se těší na rekreaci u moře v Portugalsku. Když jsme se jí zeptala, kde ale na ní z důchodu vezme, pravila, že až budeme v EU, určitě bude mít penzi vyšší. Prostě opalující se portugalská důchodkyně na  televizní obrazovce byla silnější než pravda. 

Autor: Ivana Haslingerová | pátek 15.5.2015 16:08 | karma článku: 14,68 | přečteno: 307x